Affinity Designer työtila ja uusi dokumentti

variable fontti
Adobe otti käyttöön variable fontit
2018/03/15
Oma sivellin Adobe Capturella
2018/04/10
Näytä kaikki

Affinity Designer työtila ja uusi dokumentti

Jos Adoben vektorigrafiikkaohjelma Illustratorin kuukausimaksu ei innosta ja ilmaisen Inkscapen käyttis vaikuttaa liian ”raskaalta” ja hieman vanhanaikaiselta, saattaa ratkaisu löytyä kertamaksullisesta (noin 50 euroa) Affinity Designerista. Suosittelen lämpimästi harrastehommista aina ammattimaisiin grafiikoiden tekoon asti. Ohjelmassa on yhtäläisyyksiä Illustratorin kanssa, mutta monissa jutuissa on myös otettu ihan erilainen lähestymistapa.

Käyn tässä ohjeessa läpi työskentelytilaa ja uuden dokumentin asetukset. Jos tarvitset (sinä tai yrityksesi) lisäoppia Designerin käytössä, ota yhteyttä ja katsellaan sopiva koulutuspäivä sopivaan hintaan.

Työtila

Affinity Designer 1.6:n  työtila on pitkälle samalla idealla rakennettu kuin Illustratorissa, poikkeuksena Personat (Draw, Pixel ja Export) vas. yläreunassa.

Oletuksena teet vektorigraffaa Draw-tilassa, mutta jos haluat muokata esim. bittikarttakuvaa siihen tarkoitetuilla työkaluilla, vaihda Pixel-tilaan. Pikselitilassa työhön luodaan rasteri-taso. Export-tilassa on helppo viedä grafiikkaa eri muodoissa ja kokoisina (esim web-ikonit).

Paneelit löytyvät View/Studio-valikosta.

Jos haluat tuunata työkalurivejä, valitse View/Customize toolbar ja itse työkaluja voit tuunata View/Customize tools. Raahaa ikoneita riveille ja takaisin ikkunaan. Myös järjestys vaihtuu raahaamalla.

Viivaimet ja apuviivat (Rulers ja Guides) löytyvät View valikosta. Apuviivat ovat Artboard kohtaisia. Sieltä löytyy myös Guides manager, jonka kautta voi myös asettaa/poistaa apuviivoja.

Näppiskomennot useat samoja kuin Illustratorissa. Niitäkin voi muokata Preferences eli Ominaisuuksien kautta.

Uusi dokumentti

File/New ja aukeaa New document ikkuna.

Voi valita minkä tyyppisen (Type), kokoisen (Size) dokumentin haluat luoda ja muut asetukset sen mukaan teetkö webiin vai painoon.

Leikkausvarat joudut erikseen asettamaan menemällä File/Document setup ikkunaan.

Leikkausvarat eivät myöskään vielä näy kuten esim Illussa, joten joudut askartelemaan ne itse dokumentin ympärille, tai arvioimaan ylimenevän alueen objektien/kuvien kanssa.

Huomaa New File ikkunassa mahdollisuus luoda Artboardeja, eri kokoisia ”sivuja” tiedoston sisään. Saat ne käyttöösi rastittamalla Create artboard. Oletuksena saat yhden Artboardin, jos tarvitset lisää valitse Artboard-työkalu ja vedä haluamasi kokoinen alue työpohjaan. Transform-paneelista muokkaat kokoa (tai vetämällä kulmissa/reunoilla olevista koonmuuntokahvoista).

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.