InDesign kappaletyylit Perusmerkkimuotoilut

InDesign kappaletyylit Yleiset
2015/09/24
InDesign kappaletyylit Merkin lisämuotoilut
2015/09/25
Näytä kaikki

InDesign kappaletyylit Perusmerkkimuotoilut

Sarjassa käydään läpi kaikki InDesignin kappaletyyli-asetukset. Ensimmäisen osan voit lukea täältä. Tässä osassa tutkaillaan Perusmerkkimuotoilut.

Perusmerkkimuotoilut

Kirjasinjoukko-kohdasta valitset millaisen kirjasimen haluat tyylillesi. Listasta löytyvät koneellesi asennetut kirjasimet.

Kirjasimen tyyli määrittää millaista leikkausta (esim. lihavoitu, kursivoitu jne) kirjasimesta käytetään. Kirjasimella voi olla kymmeniä erilaisia leikkauksia, tai vain yksi.

Koko-kohdassa määrität kirjasimen koon ja Rivivälistyksestä rivinvälin koon.

Merkkipariväli ja Merkkiväli-asetuksilla voi tiivistää tai väljentää kirjainjoukon ja kahden kirjaimen välejä. Lue merkkivälien asetuksista lisää Adoben ohjeesta. Kuvassa esimerkin vuoksi tehty välit manuaalisesti Asetukset riviltä. Ensin asetettu Merkkivälistys (kohta 2) -100:aan eli tiheäksi koko otsikolle. Sen jälkeen säädettiin H:n ja I:n väli merkkiparivälistyksellä (kohta 1) 200:aan eli tosi isoksi. (ensin kursori kirjainten väliin.)

välistys

Kappaletyyleissä voit säätää merkkien välin vain ”sanallisesti” Optisen, Arvojen ja Ei mitään välillä.

Riippuu paljolti kirjasimesta kumpaa (Arvot/Optinen) välistys haluat käyttää. Jos kirjasin on huonosti suunniteltu, eikä yksittäisten merkkiparien väliä arvoina mietitty, saattaa optinen olla parempi vaihtoehto. Yleensä kannattaa tarkistaa ja manuaalisesti välistää ainakin isot otsikot, t-paita tekstit jne.

opti_arvot

Välistyksen tekoa voit harjoitella vaikka Kern Type online-pelillä.

Kirjainkoko–kohdassa on lähinnä kyse siitä, haluaako esittää kappaleen pien- vai suuraakkosin. Wikipedian artikkeli kertoo kiinnostuneille lisää mm. kapiteeleista (= kirjaimet näyttävät ”pienikokoisilta suuraakkosilta”) ja versaaleista (=isot kirjaimet, suuraakkoset).

Paikka-kohta määrää tekstisi sijainnin suhteessa peruslinjaan, vaihtoehdoista löytyy ylä-ja alaindeksi sekä Open Type (”Joissakin OpenType-kirjasimissa on nostettuja tai laskettuja kuvioita, joiden koko on mukautettu ympäröiviin merkkeihin.”) vaihtoehdot.

Lopun rastitettavat kohdat aika selkeitä. Kirjainyhdistelmät eli ligatuurit ovat yhdistelmä kahdesta tai useammasta kirjaimesta. Ligatuuri voi olla joko osa merkistöä (esimerkiksi norjassa æ, joka on yhdistelmä kirjaimista a ja e), tai stilisointi kirjaimista esim fi → ſi). Eräät erikoismerkit ovat myös syntyneet ligatuureista, esimerkiksi & latinan sanasta et.

ligatuuri

Ei vaihtoa komennolla estät tietyn tekstin (esim firman nimen) jakamisen kahdelle riville. Jos tätä ei halua asettaa kappaletyyliin, voit estää sanan tavutuksen sijoittamalla sanan alkuun tavutusvihjeen: Ctrl+vaihto+- (Windows) tai komento+vaihto+- (Mac OS).

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.