Inkscape työtila, zoomaus ja tallennus

Scribus sivunnumeroiden lisääminen
2016/10/21
photoshop-makrot
Photoshop makrot vinkki
2016/11/21
Näytä kaikki

Inkscape työtila, zoomaus ja tallennus

Edellisessä artikkelissa asennettiin Inkscape, asetettiin käyttiksen kieli suomeksi ja säädettiin pohjan kokoa. Tässä jutussa edetään katselemaan työtilan osia, tilan käyttöä ja tehdään tallennus.

Työtila

Työtila on järjestetty kuten useimmat graafiset ohjelmat. Yläosassa Valikkorivin alla on 1) Commands bar (Komentorivi). Sen alla 2) Tool Controls bar (Työkalujen asetukset), jonka ulkoasu vaihtelee sen mukaan mikä 3) Työkalurivin työkaluista on valittuna.

Oikeassa reunassa on 4) Snap controls bar, alareunassa 5) Tilarivi ja 6) Paletti. Pohjaasi ympäröivät 7) Viivaimet. Pohjaasi ympäröivät myös normaalisti Vierityspalkit.

inkscape_tyotila

Jos jokin paneeleista puuttuu tai haluat piilottaa jonkun, napsauta Näytä-valikon Show/Hide kohdan kautta haluamaasi paneelia.

­­­

Työtilassa liikkuminen

Työtilassa liikkuminen ja zoomailu ovat tärkeitä sujuvan työskentelyn kannalta. Zoomailu hoituu useammalla tavalla:

  • Käytä ikkunan oikeassa alalaidassa olevaa zoomauskenttää, joko napsuttelemalla nuolia tai kirjoittamalla oma luku kenttään ja painamalla Enteriä.
  • Käytä Työkaluissa olevaa Suurennuslasia. Sen asetukset näkyvät Tool Controls barissa. Lasi toimii oletuksena lähentävänä, mutta painamalla Shift/Vaihto-näppäimen alas saat loitontavan tilan käyttöön nopeasti. Voit myös lähentää/loitontaa plus ja miinus(tavuviiva) näppäimillä. Muut näppiskomennot näet Näytä/Näkymän koko valikosta
  • Käytä Näytä/Näkymän koko valikkokomentoja

Jos olet zoomannut niin lähelle, ettei koko pohja mahdu näytölle, joudut liikkumaan pohjassa ja siihen käytetään Vierityspalkkeja, mikä on hidasta. Nopeammin selviät painamalla Välilyöntinäppäimen alas jolloin työkalu muuttuu nelipäiseksi nuoleksi ja voit siirrellä pohjaa ruudulla. Kun irrotat Välilyönnistä, palaa aiempi työkalu käyttöösi.

Tallennus sekä Tuominen/Vieminen

Inkscapeen voi tuoda (Tiedosto/Tuo) ja siellä voi avata SVG, SVGZ, PDF ja Adobe Illustrator (.ai) muotoja. Tuoda voi lisäksi  CDR (CorelDraw) VSD (Visio) natiivitiedostoja.

Laajennuksien avulla voi avata myös PostScript ja EPS tiedostoja. Inkscape osaa myös tuoda melkein kaikki tunnetut rasteritiedostomuodot kuten JPEG, PNG, GIF jne, mutta osaa viedä (Tiedosto/export) vain PNG muodossa. Tallennus (Tiedosto/Tallenna) onnistuu mm. SVG, SVGZ, PDF, Postscript/EPS/EPSi, .tex, .pov, HPGL, FXG, SIF ja HTML5 Canvas muodoissa. Katso kaikki mahdolliset tallenna-ikkunan Muoto-valikosta:

inkscape-tallennus

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.