Photoshop Elements vai Photoshop CC

ilmaisia siveltimiä photoshop
Parhaat ilmaiset Photoshop siveltimet
2017/04/03
skannaus-osissa_yhdistäminen
Osissa skannatun kuvan yhdistäminen Photoshopissa
2017/05/09
Näytä kaikki

Photoshop Elements vai Photoshop CC

elements-vai-cc

Adobe myy kahta bittikarttakuvien käsittelyyn tarkoitettua ohjelmaa: Photoshop CC:a (tätä kirjoittaessa versio 2017) ja Photoshop Elementsia (versio 15). Yleinen kysymys kuvankäsittelykursseillani onkin, että mikä niiden ero on ja pärjääkö sillä Elementsillä vai pitääkö aina hommata CC. Tässä jutussa katsotaan läpi näiden kahden tärkeimmät erot ja sinun on luettuasi helpompi päättää kumpaan sijoitat rahasi.

Photoshop CC on valtava ohjelma ja sen käytön täydelliseen oppimiseen menee vuosia. Ohjelma paisuu ominaisuuksiltaan joka version myötä ja nykyään sillä voi tehdä kaikkea kuvankäsittelystä animaatioihin ja 3D-grafiikkaan. Elements on pidetty ominaisuuksiltaan hillitympänä ja kevyempänä, mikä saattaa olla harrastajakuvaajalle usein parempi. Lisäksi siinä voi valita käyttöliittymän ulkoasun ja työkalut oman osaamistason mukaan.

Kun käynnistät ohjelman ja valitset aloitusnäkymässä Photo Editorin

elements-aloitusruutu

olet automaattisesti ensin Quick (pika) tilassa. Käytössäsi on silloin vähemmän työkaluja (vasemmassa laidassa) ja oikeaan laitaan on avattu yleisimmät kuvansäätöpaneelit.

elements-käyttöliittymä

Monesta Adjustments/Säädöt kohdasta löytyy myös Auto, eli automaattinen vaihtoehto:

elements-säädöt

Muut tilat löydät ylälaidasta:

elements-elive

eLiven valikosta voit valita haluatko inspiroitua, oppia, nähdä uutisia vai nähdä kaiken ja ruutuihin ladataan sen mukaiset artikkelit.

Guided tilassa ylälaitaan aukeaa uusi valikkorivi, josta valitset missä aiheessa tarvitset ohjausta (esim värikuvan käsittelyssä, perustoimissa vai erityismuokkauksessa) ja sen jälkeen valitset aiheen tarkemmin alla olevista ruuduista ja Elemets neuvoo miten kyseinen asia suoritetaan:

elements-guided

Jos kuvankäsittely on tuttua homma, voit valita suoraan Expert-tilan ja kaikki työkalut, valikot ym ovat käytössäsi:

elements-expert

Expert-tilassa käytössäsi ovat monet CC:sta tutut ja tärkeät työkalut kuten esim. tasot, suotimet, säätötasot ja maskit. Varsin vaikuttava arsenaali itse asiassa. Ohjelmalla pärjää varmasti pitkälle ja jos ominaisuudet joskus alkavat rajoittaa hommia, voi aina päivittää isoveljeen.

Lisäksi, jos haluat pitää yllä Lightroomin tai Bridgen kaltaista kirjastoa kuvistasi, tulee Elementsin mukana Organizer. (Löydät Organizerin käynnistyskuvakkeen jokaisen tilan alalaidasta vasemmalta.)

elements-organizer

Elemetsissä voi myös käsitellä RAW-kuvia, mutta sen Raw lisäosassa on paljon vähemmän työkaluja kuin Photoshopin vastaavassa:

elements-raw

Suurimmat puutteet Elements ohjelmassa

Suurimmat puutteet omasta näkökulmastani ovat painoon tarkoitettujen kuvien käsittelyssä ja siveltimissä.  Elements ei tue ollenkaan CMYK väritilaa. Siveltimien muokkaukseen (Brush settings) on huomattavasti vähemmän työkaluja, eikä Elementsiin voi tuoda siveltimiä .tpl muodossa (vain .abr).

Hinta ja kielisyys

Raha kuitenkin usein ratkaisee. Photoshop CC kuuluu Creative Cloud sarjaan ja vaatii kuukausittaisen lisenssin maksamista. Jos otat Photarin kerralla vähintään vuodeksi, saat sen (ja Lightroomin) hintaan 12,39€/kk eli noin 150 eurolla vuodessa. Elements myydään poikkeuksellisesti kertamaksulla ja kannattaa vähän googlailla sillä hinnassa on jopa muutaman kympin eroja ostopaikasta riippuen. Verkkokauppa.com myy sitä noin 75 eurolla.

Toinen tärkeä ostopäätökseen vaikuttava asia saattaa olla kieli: CC:n saa suomeksi, Elementsiä ei.

Jos jutun luettuasi yhä epäröit, lataa Elementsistä 30 päivän kokeiluversio täältä. (Koko 1,79 Gt) ja/tai CC:n 7 pvän demo täältä. Molempia varten joudut luomaan oman Adobe ID:n eli rekisteröitymään käyttäjäksi.

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield