Photoshop suotimet joita ei käytetä koska ei osata: Ylipäästö

annukka.info synttäriarvonta
2017/10/04
Arpajaisten tulos
2017/10/21
Näytä kaikki

Photoshop suotimet joita ei käytetä koska ei osata: Ylipäästö

Ja se on harmi, sillä paljon hyviä ominaisuuksia saattaa mennä sivu suun. Näitä outoja, kokonaan tai hyvin vähällä käytöllä olevia suotimia löytyy itselläkin etenkin alavalikon kohdasta Muu. Katsotaan saadaanko asiaan korjaus tässä juttusarjassa. Ekan osan voit lukea tästä. Tässä jutussa tutustutaan Ylipäästöön.

Ylipäästö löytyy suotimien Muu-osastosta. Sitä voi käyttää monenlaisiin hommiin, yleisimmin terävöittämiseen. Tutkitaan tässä ohjeessa terävöitys ja pari muuta käyttötapaa.

Terävöitys

Avaa kuvasi, tee taustatasosta kopio ja valitse Suodin/Muu/Ylipäästö

Photoshop ylipäästö suodin

Mitä korkeamman Säde-arvon asetat, sen enemmän kuvaa terävöitetään. Yleensä oikea säde löytyy 0,5 ja 3:n välilältä riippuen tarpeesta ja kuva-aiheesta. Ole varovainen, ettet yliterävöitä, tuloksen tulee olla hienovarainen mutta erottuva 100%:n zoomaustilassa.

Valitse perään Kuva/Säädöt ja Sävy ja kylläisyys. Vedä Kylläisyys-säädin -100:aan jotta pääset eroon värireunuksista, joitta suodin tuottaa.

Vaihda lopuksi sekoitustilaksi Sulauttava

Terävöityksen tulos vasemmalla.

ylipäästö photoshop

Ihon pehmentäminen

Ylipäästöä voi käyttää myös päinvastaiseen tarkoitukseen: pehmentämiseen. Tekniikan hyödyntäminen vaatii pehmennyksen asettamisen koko kuvalle ja tasomaskin avulla tarkkojen/terävien osien paljastamista (hiukset, silmät ym).

Tee kuten terävöittämisessä: kopsaa taso, aseta sille Ylipäästö ja tällä kertaa Säde huomattavasti korkeammaksi, esim 15:

ylipäästö

Kuva/Säädöt/Käännä, jonka jälkeen sekoitustilaksi Pehmeä valo.

ylipaasto

Lopuksi suodintasolle tasomaski ja maalaa esiin kohdat jotka haluat takaisin teräviksi. Vasemmalla tulos, ja jos meni liikaa, kuten tässä, uusiksi pienemmällä säteellä…

ylipäästö

Korkea kontrasti

Ylipäästöä käytetään paljon myös kontrastin lisäämiseen. Mm. valokuvaaja Glenn Meling hyödyntää sitä hyper-realistisissa muotokuvissaan.

Tämä tekniikka vaatii myös enemmän kokeiluja kuin edelliset. Voit esim kokeilla kuvasta riippuen muitakin sekoitustiloja ja kokeilla läpinäkyvyyden pudottamista. Yksi mahdollinen työnkulku alla, mutta yleensä se ei vielä riitä, vaan joudut työstämään kuvaa muutenkin. Googlaamalla ”Dragan effect Photoshop” pääset pitemmälle kiinnostavan kuvan luomisessa.

Aloita luomalla Sävy ja kylläisyys säätötaso ja pudota Kylläisyys -30:een.

Luo perään Kirkkaus ja kontrasti säätötaso ja aseta kontrastikin -30:een.

Näppäinyhdistelmällä Shift+Ctrl+Alt+E (Shift+Alt+Cmd+E) luot yhdistelmätason pinon ylimmäksi:

ylipäästö photoshop

Muuta sen sekoitustilaksi Pehmeä valo.

Tee sitten ylimmälle tasolle tasomaski ja maalaa niiden kuvan osien yli, joissa haluat säilyttää yksityiskohtia, kuten esim silmien ja hiusten yli.

Luo jälleen yhdistelmätaso. Muuta sen sekoitustilaksi Pehmeä valo ja aseta Ylipäästö-suodin haluamallasi säteellä.

Huh:

ylipäästö

Käytätkö ylipäästöä johonkin muuhun, tai onko parannusehdotuksia näihin tekniikoihin? Kerro kommenteissa!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.