Sarjakuvan piirtäminen Mischief ohjelmalla.

Luonnoksesta väritetty viivakuva osa 2
2015/04/08
Adobe Creative Cloud kirjastot
2015/04/12
Näytä kaikki

Sarjakuvan piirtäminen Mischief ohjelmalla.

tussitaso

Tässä artikkelissa käydään läpi sarjakuvasivun teon vaiheet Mischief ohjelmalla. Lue aiemmat ohjeeni ohjelman käytöstä tarvittaessa. (Tämänkin sivun alalaidassa lista avainsanoista, valitse sieltä Mischief ja pääset arkistoon)

Mischiefin rajaton loppumaton kangas saattaa aluksi hämmentää, kun on kaikissa muissa ohjelmissa tottunut määrittämään pohjan koon alkajaisiksi. Sarjakuvien teossa paperikoot ovat myöskin merkityksellisiä, eli miten toimia Mischiefin kanssa, jos tiedossa on, että lopullinen teos tulee vaikkapa kokoon A4 tai A3?

Joudut luomaan ns. sivupohjan jossain muussa ohjelmassa, jotta mittasuhteet säilyvät sopivina lopullista painettavaa kokoa ajatellen. Tee missä tahansa ohjelmassa vaikkapa A4-kokoinen pohja ja piirrä siihen suorakulmiotyökalulla reunat haluamaasi kohtaan. Jos lopulliseen työhön tulee sentin marginaalit, piirrä reunus sentin verran sisäänpäin paperin reunoista. Tallenna .jpg muodossa. Voit halutessasi piirtää ruutujaonkin pohjaan, mutta se on helppo tehdä myös Mischiefissä.

Avaa sitten Mischief. Tuo luomasi pohja käskyllä File/Import image (Tiedosto/Tuo kuva)

sivupohja

Tasopaneelissa alimpana paper-taso, tuomasi kuva lisätään omalle tasolleen sen yläpuolelle (esimerkissä tälle tasolle annettu nimeksi ”pohja”).

Lisää pohja-tason yläpuolelle uusi taso Layer/Tasot-paneelista. Sille piirretään luonnos. (Osa taiteilijoista tykkää piirtää luonnokset käsin ja skannata ne sisään. Tuo siinä tapauksessa myös luonnos omaksi tasokseen pohjan päälle. ) Nyt voit vapaasti zoomata ensimmäisen ruudun tai sivusi vasemman yläkulman isommaksi ja ottaa jonkin lyijykynistä työkaluksi Brushes-paneelista. Itse tykkään piirtää luonnokset sinisellä värillä, koska tussaaminen on helppoa kun musta väri erottuu sinisestä hienosti.

luonnos

Kun luonnokset ovat valmiit, voit vihdoin tussata, tee niitäkin varten oma tasonsa:

tussitaso

Sarjakuvaa, johon tulee puhekuplia ja niihin sanoja ei valitettavasti voi tehdä ihan valmiiksi asti Mischiefissä. Ohjelmassa ei ole tekstityökalua ollenkaan. Tietysti voit yrittää kirjoittaa hiirellä/piirtopöydän kynällä, käsin mutta aika hidasta ja hankalaa se on. Jos päädyt kirjoittamaan tekstit käsin Mischiefissä, tee kokeiluja eri tasoitus asetuksilla. Löydät ne Preferences-ikkunasta.(Tästä enemmän aiemmissa ohjeissa)

smoothing

Ruutujen reunukset saat tehtyä työkaluista löytyvällä (perusmuodot) suorakulmiotyökalulla. Reunojen paksuus sivellinpaneelista.

Jos haluat värittää työsi, tee sekin omille tasoilleen. Huomioi kuitenkin, että Mischiefissä ei missään voi asettaa väriprofiileja (oletan että käytössä sRGB), eikä varsinkaan tehdä värierottelua painoa varten, joten oma suositukseni on värittää esim Photoshopissa tai ilmaisessa Kritassa, jos painotyö tekosessa.

Yhdistä lopuksi valmiin sivun tasot yksi kerrallaan ylemmästä (valitse se) alempaan Layers/Merge layer down komennolla tai layers-paneelin painikkeella. Muista heittää luonnostaso ja sivupohjataso ensin roskiin. Vie sitten sivusi ohjelmasta haluamillasi asetuksilla. Lue resoluution ja koon asettamisesta tästä artikkelistani.

P.S. Koska Mischiefin kangas on rajaton, voit työskennellä myös siten, että käytät sivupohjaa useamman sivun luomisessa samalle kankaalle. Pohjan saat aina siirrettyä valmiin tussisivun alta Tasot-paneelin siirtotyökalulla. Huolehdi vain että nimenomaan pohja-taso on valittuna kun lähdet raahaamaan tasoa:

Alla pohja siirretty valmiin sivun viereen:

sivupohja siirretty

Tee lopuksi sivujesi vieminen niin, että valintatyökalulla valitset yhden sivun kerrallaan ja File/Export selection (Tiedosto/Vie valinta).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.