Sarjakuvasivun ruudut CSP osa2

Photoshopin sivellinasetukset osa 5
2015/02/11
Surface Pro 3 tunnelmat parin kuukauden jälkeen
2015/02/15
Näytä kaikki

Sarjakuvasivun ruudut CSP osa2

Kuten tämän jutun ensimmäisessä osassa huomasit, on Clip Studio Paint eli Manga Studio erityisen hyvä työväline sarjakuvan tekijälle. Mm. ruutujen ja puhekuplien tekeminen on tehty helpoksi. Tässä osassa jatketaan ruutujen teon parissa ja tutkitaan ruutujen teko alusta asti itse sekä ruutujen muodon muuttamista ja reunaviivan ulkoasua.

Luo uusi pohja eli sivu. Valitse työkaluista Figure ja katso sitten sen Sub Tool-paneelia.

ruudun tyyli

Itse ruudun piirtämisen on tässä kolme eri keinoa: voit vetää hiirellä suorakulmio/neliön muotoisia ruutuja Rectangle framella. Tai voit luoda monikulmioruutuja ’vedä-napsauta kohdassa jossa suunnan tulee muuttua’ Polyline framella. Tai piirtää vapaamuotoisen kehyksen Frame border penilla.

suorakulmio_vapaapiirto

Yleisin tapa on käyttää Rectangle framea. Ennen piirtämistä kannattaa vetää viivaimista apuviivat merkkaamaan ainakin marginaaleja ja tarvittaessa myös ruutujen välejä. Tosin voit myös piirtää ensin koko sivun täyttävän ruudun ja jakaa sen myöhemmin pienempiin osiin erityisellä jakotyökalulla. Jos vedät ruudut erikseen itse, näyttää tulos suurinpiirtein tältä:

ruudut

Oikealla näkyvät tasot, jokainen ruutu omassa ”kansiossaan”, johon kuuluu ruudun ja maskin lisäksi kaksi muutakin tasoa: läpinäkyvä taso jolle voit piirtää ja valkoinen taso, joka toimii ikään kuin alustana, etteivät ruutujen reunat risteä toisiaan.

Vasemmalla ylläolevassa kuvassa näet Tool property ikkunan kun valittuna on Rectangle frame. Pystyt sen avulla vaikuttamaan ruudun ulkoasuun, kuten reunan leveyteen (Brush size) ja ulkoasuun (Brush shape). Reunan ulkoasun suhteen ei oletuksena ole paljoa vaihtoehtoja, mutta jos haluat käyttää jotain toista siveltimen jälkeä, tulee haluamasi sivellin rekisteröidä esiasetukseksi.

Toimi seuraavasti: Valitse jokin sivellin, liitu tmv. Katso tämän siveltimen Tool property-paneelia. Sen alalaidassa on oikealla pieni jakoavaimen kuvake, napsauta sitä.

siveltimen asetukset

Aukeavassa ikkunassa valitse vasemmalta Brush shape ja paina siveltimen esikatselukuvan yläpuolella olevaa ”Register to preset”-painiketta.

esiasetus

Valmista, löydät nyt siveltimen jälkesi Brush shape-kohdan pudotusvalikosta ja voit käyttää sitä ruutujesi reunoissa.

Mikäli aloitit tekemällä koko sivun kokoisen yhden ruudun, jaa se osiin käyttämällä Figure työkalun Sub tool-paneelista löytyvää Divide frame folder työkalua. Sen Tool property-paneelissa saat kätevästi jaettua reunuksien leveydet vaaka-ja pystysuunnassa (esimerkissä molemmissa 20).

ruudun jako

jaettu sivu

Huomaa myös paneelin Shape of division kohta, sen kolmen eri kuvakkeen avulla saat paitsi suoria jakoja, myös kaarevia ja monikulmaisia ruutujakoja:

ruutujakoja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.