Sivellinasetukset GIMP

GimpPaintStudio lisäosa
2015/03/17
Photoshopin sivellinasetukset osa 9
2015/03/19
Näytä kaikki

Sivellinasetukset GIMP

Gimpin (ilmainen kuvankäsittelyohjelma) sivellinasetuksiin on tullut suuria muutoksia uusissa versioissa. Tämä ohje on tehty jo n. vuosi sitten, mutta julkaisen sen uudestaan, ja päivitän tarvittaessa. Tässä ohjeessa tutkitaan sivellin-paneelin asetukset, uuden esiasetuksen määrittäminen ja tallennus sekä siveltimien lataus ja asennus.

Eniten piirtämisestä ja maalaamisesta saa irti, jos asentaa piirtopöydän, joten tutkitaan se ensin. Wacomin Intuous asentui näin:

Kiinnitä piirtopöytä koneeseen ja asenna sen ajurit ennen Gimpin avaamista varmistaaksesi että Gimp tunnistaa sen.

Jotta paineentunnistus toimii, ota laite käyttöön menemällä Muokkaa/Asetukset valikosta kohtaan Syöttölaitteet ja napsauta siellä ”Määritä lisäsyöttölaitteet”:

lisäsyöttölaitteet gimp

Oletuksena Tablet pressure Stylus on ”Pois Käytöstä”, vaihda pudotusvalikosta tilaksi Näyttö.

Tila Gimp

Sivellinasetukset

Valitse nyt työkaluista Sivellin  ja katso sen Asetuksia:

asetukset gimp

Kun otit paineentunnistuksen (Pressure sensitivity) käyttöön, vaihtui Dynamiikaksi Pressure Opacity. Mitä kovempaa painat kynää alustaan, sen tummempaa jälkeä saat ja päinvastoin.

läpinäkyvyys gimp

Dynamiikka-kuvakkeen kohdalta painamalla löydät monia muita esiasetettuja sivellinasetuksia. Katsotaan joitakin niistä tarkemmin myöhemmin.
Ensimmäinen ja ehkä tärkein valinta kohdistuu kuitenkin itse Siveltimeen, sen kärkeen:

siveltimen kärki gimp

Erityyppisiä, valmiiksi asennettuja Siveltimiä voit valita käyttämällä suodata-kohtaa ikkunan yläosassa. Kokeile kirjoittaa siihen esim. Sketch ja sinulle näytetään luonnosteluun sopivia kärkiä.

Pitämällä ja painamalla hiirellä/kynällä sivellinkärjen kuvakkeen päällä, näet sen isompana. Kärjet joissa plussan alla näkyy punaista, ovat siveltimiä, joissa on useampi ”tila”, eli esim kallistuskulmia joiden ansiosta niiden jälki vaihtelee enemmän kuin yksitilaisilla siveltimillä.

Huomaa myös ikkunan alaosassa oleva Välistys-valikko. Sen asetus on yleensä 5-10, jolloin siveltimen vetoon ei tule aukkoja. Isompi luku= aukkoja jälkeen. Alla 5, 25 ja 159.

välistys gimp

Siveltimien lataus ja asennus

Gimpille löytyy hyvin siveltimiä netistä.  Etsi esim hakusanoilla ”Gimp free brushes”. DeviantArtistavarsinkin löytyy paljon. Tästä linkistä pääset suoraan Gimp osioon.  Lataa ja pura .rar tai .zip-paketti ja kopioi/siirrä sivellintiedostot, j

sivellin tiedostot gimp

Gimpin Brushes-kansioon: Gimp2/Share/Gimp/2.0/Brushes Käynnistä sitten Gimp uudelleen tai paina Virkistä-painiketta Sivellin-ikkunan alalaidassa.

image015

Useimmat Photoshopinkin siveltimistä tunnuksella- ABR toimivat Gimpissä. Löydät PS siveltimiä mm. http://www.brusheezy.com/
Jos tiedoston perässä lukee GIH = Gimp image hose (kuviosuutin) tai animoitu sivellin ja jos GBR = Gimp sivellin.

Varsinaisissa asetuksissa ylimpänä löytyvät Sekoitustilat, sen alla Läpinäkyvyyden asetus ja sitten itse kärki. Voit valita siveltimen kärjen suoraan tästä eikä tarvitse siirtyä välttämättä Siveltimet-ikkunaan.

sekoitustilat gimp

Siveltimen nimen perässä oleva kuvake, jossa kynä ja paperi on Sivellinmuokkain. Tosin siellä voit vain todeta infoa, et muuttaa sitä.

Niiden alta löytyvät Koko, Suhde ja Kulma. Voit käyttää niitä minkä tahansa siveltimen muuntoon.  Perässä olevat keltaiset kuvakkeet palauttavat siveltimen oletusasetukset.

Koko suhde kulma gimp

Hyödyllisiä esim kun tarvitset kalligrafiasivellintä tai tussaussivellintä. Valitse ensin pyöreä sivellin, muuta sitten suhde ja kulma isommiksi:

kalligrafiasivellin

Jos saat luotua siveltimen josta pidät, voit tallentaa sen ikkunan alalaidasta löytyvällä Tallenna työkalun esiasetus-painikkeella (pieni levykkeen kuva). Löydät sen jatkossa viereisestä palauta painikkeen listasta

tallenna

Näiden alla Dynamiikan valinnat:

dynamiikan valinnat

Häivytyksen pituus toimii parhaiten Fade Tapering-dynamiikan kanssa. Muita kuvittajalle kivoja dynamiikkoja ovat Tilt Angle ja Pencil Generic. Mutta parhaan tuloksen saat tuunaamalla itse.  Valikosta Ikkunat/Telakoitavat valintaikkunat löytyy Siveltimen dynamiikka:

dynamiikat

Tässä esimerkissä Koko-kohtaan raksi Paine-sarakkeeseen:

koko

 

Anna sitten nimi siveltimelle. Napsauta sen jälkeen aktiiviseksi Basic Dynamics ja napsauta vielä ikkunan alalaidassa olevaa ”Kopioi tämä dynamiikka”-painiketta (kaksi kuvaa lomittain) jos haluat käyttää olemassaolevaa lähtökohtana. Voit myös tehdä ihan uuden painamalla valkoista paperiarkkikuvaketta sen vieressä.

siveltimen dynamiikka gimp

uusi sivellin gimp

Jatkossa tekemäsi kynädynamiikka (jossa siis kärjen koko muuttuu paineen mukaan: paksumpi jälki kun isompi paine) löytyy listasta muiden kanssa

oma sivellin gimp

Loput asetuksissa löytyvät vaihtoehdot ovat rasti ruutuun tapauksia, joiden tehon näet vetelemällä viivoja ilman raksia ja sen kanssa:

rastitettavat asetukset gimp

Muut vaihtoehdot ja lisäosa

Kuvittajien kannattaa myös katsastaa ilmainen lisäosa Gimp Paint Studio  (asennusohjeet tässä artikkelissa) joka pohjimmiltaan on kokoelma erilaisia tarpeellisia asioita kuten siveltimiä, liukuvärejä, kuvioita, paletteja jne.

Jos Gimpin maalaustyökalut alkavat tuntua rajoitetuilta voit kokeilla ilmaista MyPaintia tai omaa suosikkiani Kritaa (tai vastaavia: DrawPile, Flowpaint, Qaquarelle, Alchemy / Webchemy, ChibiPaint, Harmony.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.