Sivellinasetukset Krita

Sarjakuva-albumin tekeminen osa 3
2015/06/08
Sarjakuva-albumin tekeminen osa 4
2015/06/15
Näytä kaikki

Sivellinasetukset Krita

chihuahua krita

Kritassa on varsin voimakas sivellinmoottori ja esiasetuksia voi muuttaa monipuolisesti haluamikseen. Tässä ohjeessa käydään Brush settings/Sivellinasetukset ikkunaa läpi yleisellä tasolla.

Pääset asetuksiin käsiksi napsauttamalla ohjelman yläosassa Edit brush settings-painiketta:

sivellinasetukset

Aukeavassa ikkunassa löydät siveltimien esiasetukset ylhäältä. Vasemmassa reunassa olevasta listasta voit vaihtaa Brush enginea/”moottoria” eli sivellintyyppiä. Oletuksena näkyvissä ovat pikselisiveltimet, mutta eri tyyppejä on paljon aina luonnostelukynistä (sketch) liituihin (chalk) ja harjassiveltimiin (bristle).

sivellin esiasetukset krita

Napsauta haluamaasi sivellintä ja säädä sen asetukset kuten haluat:

siveltimen asetukset krita

Näkymä on vasemmassa reunassa jaettu erilaisiin osioihin: General eli yleiset, jonka alla: Brush tip-Siveltimen kärki, Blending mode-Sekoitustila, Opacity-Läpinäkyvyys, Flow-Juoksutus ja raksitettavat kohdat: Size-Koko, Spacing-Välistys, Mirror-Peilikuva, Softness-Pehmeys, Sharpness-Terävyys, Rotation-Kierto ja Scatter-Sirottelu.

Keskellä on Color eli Väri ja sen alla Source-Lähde ja rastitettavat kohdat: Darken-Tummenna, Mix-Sekoita, Hue-Väri, Saturation-Kylläisyys, Value-Sävy, Airbrush-Kynäruisku. Alimpana ryhmässä vielä Painting mode-Maalaustila.

Alin osio on Texture eli Tekstuuri ja sen rastitettavat kohdat Pattern-Kuvio ja Strength-Voimakkuus

Käydään näitä osioita läpi tarkemmin tulevissa ohjeissa, mutta voit hyvin valita napsauttamalla minkä tahansa ja tehdä muutoksia. Harmaalla pohjalla näet aina kunkin kohdan mahdolliset säädöt ja esikatseluruudun siveltimestä.

helpottaa mahdollisuus kokeilla kutakin muutosta. Ikkunan oikean reunan täyttää ns kokeilutila:

krita kokeilutila sivellin

Siihen voit piirrellä. Painikkeet alalaidassa vasemmalta: 1. Näyttää siveltimen esikatselukuvakkeen tilan ylälaidassa. 2) Täyttää tilan liukuvärillä 3. Täyttää tilan taustavärillä 4. Poistaa kaiken ja täyttää tilan valkoisella.

Heti kun ryhdyt tekemään muutoksia mihin tahansa siveltimeen, muuttuu siveltimen nimen perässä oleva painike aktiiviseksi ja voit halutessasi Overwrite Preset eli tallentaa uudet asetukset vanhan päälle, ylikirjoittaa:

siveltimen nimi krita

HUOM. Jos et halua ylikirjoittaa, muuta rivillä olevaa nimeä (eli anna sille uusi nimi) jolloin painike muuttuu muotoon Save to presets, Tallenna esiasetuksiin. Tällöin vanha sivellin säilyy ja uusi tallennetaan sen lisäksi.

Aivan ikkunan alareunassa oleva rastitettava kohta Temporarily save tweaks to presets on kätevä: rastita se ja voit tehdä väliaikaisesti tallennettavia muutoksia siveltimeen. Jos kohta on rastitettu siveltimessä ja muutoksia tehty, näkyy siveltimen kuvakkeessa Brushes-paneelissa pieni plussa:

valiaikainen muutos

Heti kun Temporarily…-kohdasta käy poistamassa rastin, palaavat siveltimen asetukset ennalleen ja plussa häviää kuvakkeesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield