Täydellisiä viivoja

Valintatyökalut Clip Studio Paint
2015/01/17
Tasomaski ja sen käyttö Clip Studio Paintissa
2015/01/22
Näytä kaikki

Täydellisiä viivoja

Lazy Nezumi Pro lisäosa

Tämä kirjoitus on samalla häpeämätön mainos (en silti saa provikkaa…) sillä nyt löytyi niin hyvä lisäosa ettei siitä voi vaieta. Vaikkakin piirtopöydät ja -näytöt ovat nykyään todella hyviä ja piirtäminen yleisesti ottaen helppoa ja suht tarkkaa, niin viivojen kanssa saa silti taistella, että saa ne siisteiksi. Itsellä on usein vaikeuksia seuraavien kanssa: hitaat vedot saavat viivan värisemään johtuen sekä laitteistosta, että käden vapinasta ja kun joutuu vetämään nopeasti, häviää tarkkuudessa. Viivojen päät on hankala saada haluamansalaisiksi, usein niihin tulee nk. kengännauhaefekti päihin ja paine on vaikea pitää yhtä tasaisena koko viivan ajan varsinkin pidemmissä vedoissa.

Näihin ja moniin muihin ongelmiin on kehitetty avuksi Lazy Nezumi Pro, pieni ohjelma Windows koneille (Mac versio kaiketi tulossa) joka auttaa piirtämään kauniita, tasaisia ja sujuvia viivoja (toimii myös hiiren kanssa). Ohjelman saa asentaa viidelle koneelle henkilökohtaisella lisenssillä ja ostohinnalla siihen saa lisänä vuoden ajan ilmaiset päivitykset. Hinta opiskelijoille 17 euroa, kaupallisiin ja muihin tarkoituksiin hankittuna 30 euroa. Ennen ostamista kokeile, varsinkin jos käytät jonkin muun kuin Photoshopin kanssa- kaikki ominaisuudet eivät toimi ihan kaikissa ohjelmissa. Tarjolla testaukseen 30 päivää toimiva demo.

Itsellä asennettuna ensinnäkin pöytäkoneelle, missä Wacomin Intuos4 ja Photoshop CC2014 sekä Clip Studio Paint eli Manga Studio 5. Toimii loistavasti molemmissa ja auttaa varsinkin viivakuvien kanssa todella paljon Photarissa.

Päivitys 18.10.2017: Photoshop CC 2018 päivitys toi mukanaan vihdoin mahdollisuuden vakauttaa siveltimen jälkeä asetuksien kautta. Pehmennys% asettaa määrän ja nauha auttaa näkemään minne viiva on menossa:

viivan vakautus photoshop

Mutta ikävä kyllä Surface Pro 3:n kanssa on ongelmia Photoshopin suhteen (ja juuri siellä tätä tarvittaisiin, koska värinä on ongelma SP3:ssa Photoshopissa) LNP:lla piirtäessä jää usein viiva tulematta, eli piirtää tyhjää. MangaStudiossa Surfacella ei ongelmia. NLP:n tekijä on tietoinen ongelmasta ja yrittää löytää ratkaisua. Lazy Nezumi Pro kyllä oletusarvoisesti toimii kaikkien laitteiden kanssa jotka käyttävät Wintab APIa. Esimerkiksi seuraavat valmistajat:  Wacom, Trust, Monoprice, Genius, Yiynova ja UC-Logic.

LNP

Alla malliksi kaksi versiota samasta luonnoksesta, kumpaankaan en ole tehnyt yhtään korjausta piirtämisen aikana. Arvaa kumpi on tehty LNP aktivoituna?

Lazy Nezumi Pro lisäosa

Ohjelman asennuksen jälkeen sitä on helppo käyttää. Se ”kiinnittyy” Photoshopiin (ja on testattu toimivaksi suurimman osan PS:n versioiden kanssa, joten vanhempien versioiden käyttäjätkin hyötyvät ohjelmasta) automaattisesti, mutta muihin (mm. Flash, Illustrator, MS Paint, Krita, Gimp, Paint Tool SAI, MyPaint, Paint.NET, Open Canvas, ArtRage, Sketchbook, Inkscape, Manga Studio jne) täytyy käyttää Hook Window metodia: LNP:n File-valikosta käsky Hook window, jolloin ohjelma antaa ilmoituksen, jossa se pyytää painamaan Ok ja sen jälkeen viemään hiiren kursorin sen ikkunan sisään jonka haluaa kiinnittää ja odottamaan 3 sekuntia:

hook window

Erilaisia asetuksia on valtavat määrät ja niitä voi säätää mielensä mukaisiksi. Itse olen tähän asti pärjännyt esiasetuksilla/Presets mainiosti, mutta suomennan tähän tärkeimpiä ohjelman tarjoamia ominaisuuksia:

Kolme erilaista sijainnin siloitus tilaa: (position smoothing mode)

  1. Pulled String: sopii hitaalle, yksityiskohtaiselle työlle jossa terävät kulmat
  2. Moving Average: dynaamisemmalle työlle, jossa kaarevia viivoja ja pehmeät kulmat
  3. Exponential Moving Average: kykenee suureen määrään siloitusta, sopii siksi hienosti pitkille kaarille.

Neljä erilaista paineen prosessointi tilaa: (pressure processing mode)

  1. Fixed Value: jatkuvan paineen viivoille
  2. Sample & Hold: lukitsee paineen loppuviivan ajaksi, otettuaan muutaman näytteen
  3. Moving Average: Hienoisesta kohtuulliseen määrän responsiivista siloitusta
  4. Exponential Moving Average: Hienoisesta suureen määrään siloitusta for subtle to massive amounts of smoothing.

Yhdistä Position ja Pressure Smoothing täydellisesti päättyviä viivoja varten, eli sano hyvästi kengännauha lopuille….

Ohjelman avulla voit myös helposti säätää piirtopöytäsi paineentunnistus tasoa käyrän (pressure response curve) avulla. Samoin pystyt halutessasi hallitsemaan viivasi paksuutta tai läpinäkyvyyttä sen mukaan kuinka nopeasti piirrät. Ohjelman esiasetuksissa on myös valmiita toimintoja ellipsien piirtämiseen, perspektiivien tekoon, suoriin viivoihin jne. Ja jos haluat välillä ottaa sen pois päältä, painat vain ”virtanappia” esiasetusten valikon vierestä ikkunan yläosassa.

Katso lisää ohjelman kotisivuilta!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.