Surface Pro 3 taiteilijalle?

uusi julkaisu
Uuden julkaisun asetukset Clip Studio Paint
2014/12/29
siveltimet
Piirtotyökalut ja asetukset Clip Studio Paint
2015/01/05
Näytä kaikki

Surface Pro 3 taiteilijalle?

piirroksia

Sopiiko Microsoftin Surface Pro 3 kuvittajan työkaluksi?

Surface Pro 3 (SP4 kaupoissa syksyllä 2015) on tietokone (käyttöjärjestelmänä Windows 8.1 Pro) jota pystyy käyttämään kuin tablettia irrotettavan näppiksen ja kosketusnäytön ansiosta. Siinä on mukavan kokoinen 12-tuumainen näyttö 2160 x 1440 tarkkuudella ja paino vain 800 grammaa. Surfacen aiemmissa malleissa mukana tuli Wacomin valmistama paineentunnistava kynä, 3:n myötä vaihtui kynän valmistajaksi N-trig. (Microsoft osti firman 2015)

Microsoft versus muut valmistajat

Surface Prota valmistetaan useassa eri tehokkuusluokassa ja hinta halvimmalle mallille on tällä hetkellä 819 euroa, mikä tekee siitä houkuttelevan piirtonäytöstä haaveilevalle. (Ihan halvinta ei kuitenkaan kannata hommata, jos aikoo asentaa raskaita ohjelmia kuten Photoshopin.) Näihin päiviin asti ainoa vaihtoehto kuvittajalle on ollut lähinnä Wacom ja se näkyy hinnoittelussa. Wacomin lähin vastine Surfacelle on Cintiq Companion, jonka halvin malli yhtiön omassa kaupassa irtoaa hintaan 1799 euroa. Olkoonkin, että piirtopöydät ja näytöt ovat olleet pitkään Wacomin leipälaji, ja Companion lajinsa kärkeä markkinoilla, niin hinta on kynnyskysymys monelle.

Aasialaiset firmat Huion ja Yiynova valmistavat nekin erilaisia tabletteja ja näyttöjä, jotka sopivat taiteilijoille. Ongelmana on, ettei varsinkaan pienempien tablettityylisten laadusta olla täysin vakuuttuneista. Valmistajia ja niiden laitteiden arvosteluja kannattaa kyllä pitää silmällä! Jos sensijaan etsit esim. isoa 19″ piirtonäyttöä, eikä mukana kannettavuus siis ole tärkeää, tutustu Frendenin arvosteluun Yiynovan MSP19U:sta. Hinta Euroopan webkaupassa alle 700 €. Hinta-laatu suhteeltaan vieläkin paremmat arvostelut sai Monopricen 19″ näyttö, jonka hinta vain 379 dollaria, mutta en tiedä saako sitä Euroopasta.) Päivitys kesä -17: Lue arvosteluni XP-PEN piirtonäytöstä: http://www.annukka.info/xp-pen-artist-16-piirtonaytto/

Mitä vikaa tabletissa?

Minulta on usein kysytty miksen vaan hanki parilla sadalla jotain tablettia, kuten iPadia ja piirtele sillä, saahan niihinkin kynän. Tärkeitä eroja tabletin ja Surfacen tai Companionin välillä on muutama. Jälkimmäiset ovat tietokoneita, joihin voi asentaa ohjelmia, eli mm. Photoshopin. Tableteille pystyy asentamaan vain applikaatioita, jotka ovat täysversioita rajallisempia ja kevyempiä. Toki on olemassa hyviäkin appseja kuten Sketchbook Pro mobile, mutta ei sekään vedä omalle täysversiolleen vertoja. Itselleni on myös tärkeää pystyä käsittelemään isoja, paljon tasoja sisältäviä kuvatiedostoja ja liikuttelemaan niitä saumattomasti eri työpisteideni ja laitteideni välillä. Kolmas syy on se kynä. Wacomilta ilmestyi vasta hiljattain varteenotettava kynä tableteille, Intuos Creative Stylus 2. Kynä on paineentunnistava ja siinä on ohuempi kärki.

Uudesta Apple Penista on kuulunut vain hyvää, mutta hinta on aika suolainen ja kun mukaan lasketaan kynän kanssa yhteensopiva iPad Pro, tulee tabletille hintaa… Myös Adobe julkaisi oman Ink-kynänsä jossa samoin ohuempi kärki ja paineentunnistus. Mutta paino sanalla ohuempi, kovin kapeita ne eivät vieläkään ole. Tabletit siis lähinnä luonnosten tekoon tällä hetkellä.

Piirtotuntuma Surface Prolla

Olen tähän asti jo vuosia piirtänyt ja maalannut kaikki digitaaliset työni Wacomin piirtopöydillä. Aluksi minulla oli muutama halpa malli, kunnes sain säästettyä rahat parempaan ja nykyään pöytäkoneella on Intuous 4. Hiirellä piirtelyn jälkeen halvinkin malli oli maailman mahtavin ja halvimpaan verrattuna Intuos oli maailman mahtavin. Nyt sen tittelin on vienyt Surface Pro. Surfacen kynä on ollut kuin liimattuna käteeni laitteen hankkimisen jälkeen.

Kasvoin kynän ja paperin kanssa, enkä ole koskaan täysin tottunut piirtopöydän käyttöön niin että jälki olisi ollut juuri sitä mitä halusin. On upeaa ettei tarvitse enää erottaa katsetta kynästä. Wacomin kynään verrattuna N-trig on pieni ja ohut, mikä sopii minulle koska olen pienikätinen.

Surfacen pinta on liukas ja N-trigin terä aika kova, mikä saattaa varsinkin Wacomin ”matta” fiilikseen ja vaihdettaviin, hieman joustaviin teriin tottuneille olla outoa aluksi. Itseäni se miellyttää kovasti, piirtäminen tuntuu sujuvalta mutta silti tarkalta. (Jos tuntuu huonolta, tarkista, että olet tehnyt kaikki valmistelut ja päivitykset. Aiemmassa kirjoituksessani ohjeita siihen.)

Lisäys 7.3.2015. Pääsin vihdoin testaamaan Wacomin piirtonäyttöjä ja olen siis kuvitellut mielessäni että esim Companionilla piirtäminen on ihmiselle tajunnanlaajentava kokemus, mutta ero Surfaceen ei ole suuri. Pinta Wacomin näytöissä ei ole yhtä liukas, mutta muuten en huomannut valtavan suuria eroja aikaansaannoksien laadussa.

Lisäys 6.3.2016. Uusi kokeilusessio Companionilla ja nyt kun uusi Surface Pen ollut käytössä, niin itse valitsisin Surface Pron näistä kahdesta. (todettakoon lisäksi, että jos olisi rahaa, ostaisin myös Wacomin Cintiq 22HD:n. Todella hyvä!)

Lisäsin myös sivun, missä kuvitusnäytteitä Surfacella tekemistäni töistä.

Näytönsuojakalvo

Jos haluat ”tahmeamman” tunnun näyttöön, saattaa näytönsuojakalvo auttaa asiaa, mutta hommaa jonkun muun valmistajan kuin Microsoftin. Olen itse aikeissa hankkia suojakalvon ja suurin huoleni onkin, muuttaako se tuntumaa. Microsoftilta vakuutetaan ettei näin käy heidän oman mallinsa kanssa, joka on samaa materiaalia kuin laitteenkin pinta:

”Surface Pro -näytönsuojan karkaistu lasi ja sen kaarevat reunat antavat Surface Pro 3:lle erinomaisen suojan tahroja, naarmuja ja kolhuja vastaan. Suoja on erittäin ohut, vain 0,5 mm, joten se ei häiritse Surface-kynän käyttämistä. ”

näytönsuoja

Kommentoin asiaa kun saan sen hommattua. Lisäys 3.1.2015: Suojus ostettu ja asennettu, nyt on helpompi hengittää, kun ei tarvitse pelätä naarmuja. En huomaa eroa työskennellessä, ehkä ihan himpun verran nahkeampi tuntuma, mutta voi olla kuvitelmaakin… Tähän peliin suojaa laittaessa on erityisen tärkeää, ettei väliin jää mitään ylimääräistä. Kylpyhuone on aika hyvä tila, ensin voi vaikka ottaa kuuman suihkun, että pöly sitoutuu höyryyn ja kun ilmasto on asettunut, seuraa tarkasti tämän videon ohjeita, ja tulos on täydellinen!

Kynän paineentunnistus ja ongelmat

Kynässä on 256 paineentunnistustasoa (versus 2048 Companionissa) ja tämä tuntuu pelottavan monia laitteen hankintaa suunnittelevaa. Eroa ei  huomaa käytössä jollet tee töitä jättimäisillä yli 256 pikselin kärjillä ja harva tekee. Jos tekniikkaerot Wacomin ja N-trigin välillä kiinnostavat tai huolestuttavat, lue tämä artikkeli ja huokaise helpotuksesta 🙂 Jollet sittenkään ole vakuuttunut, hanki Wacomin peli tai harkitse Surface Pro 2:sta, niissä on Wacomin kynä ja hinta kolmosen ilmestyttyä pudonnut huomattavasti. Lisäys 28.11.2015: Uusi Surface kynä ilmestynyt vaihdettavilla terillä ja 1024 paineentunnistustasolla.

Jos vetelet viivoja hitaasti, en ehkä suosittelisi SP:ta, piirtäessä viiva värisee huomattavan paljon varsinkin tietyissä kulmissa. Mutta jos olet suht varmakätinen, ei tätä huomaa. Alla Photarissa vedettyjä viivoja, keskellä nopeammin piirretty, reunoilla hyvin hitaasti vedetyt ongelmaviivat.

värisevä viiva

Loppusanat

Suosittelen Surfacea lämpimästi kaikille joita kiinnostaa kevyt, helposti mukana kulkeva laite, johon saa haluamansa ohjelmat asennettua ja jolla piirtotuntuma on hyvin lähellä kynä-paperi kokemusta, hieman liukkaampi vain. Omani ostin ilman näppistä, pärjään näytön tableteista tutulla näppäimistöllä ja kynällä, koska lähinnä vain piirrän. (Lisäys 2.2.2015: Hommasin Bluetooth mininäppiksen hintaan n. 40 euroa.)

Laturi on kivan pieni ja kevyt ottaa mukaan, ilman sitä akun kesto kolme-neljä tuntia (selain, Spotify ja piirto-ohjelma auki). Kevyellä käytöllä tietysti pitempään. Kynä toimii AAAA-paristolla, kommentoin keston kun se loppuu. Niitä ei muuten ihan joka kaupassa myydä edes Helsingissä (joululomalla Kajaanissa en löytänyt yhtäkään koko kaupungista…), eli kannattaa hamstrata pari varastoon valmiiksi. Lisäys 28.11.2015: Kynä alkoi temppuilemaan oudosti noin vuosi ostamisen jälkeen merkkinä siitä että oli aika vaihtaa paristo.

paristot

Alla lopuksi viivanäyte, tehty Clip Studio Paintissa Frendenin siveltimellä. Sen avulla saa ehkä kuvaa paineentunnistuksesta ja ohuiden viivojen laadusta:

siveltimet

Plus pari videota YouTubesta, toisessa vedellään viivoja Surfacella Photoshopissa ja toisessa piirretään Clip Studio Paintissa:

 Lisäys 9.12.2016: Kommentointi suljettu ainakin toistaiseksi suuren roskapostimäärän vuoksi. Lähetä emailia tai postita kommentti toisen artikkelin alle. Kiitos!

 

 

 

Comments are closed.