Dokumentin luominen Krita

Photoshopin sivellinasetukset osa 4
2015/01/30
sarjakuvaruutu
Sarjakuvasivu ja ruudut Clip Studio Paint
2015/02/03
Näytä kaikki

Dokumentin luominen Krita

Kun Kritan käynnistää, avaa ohjelma automaattisesti alla olevan ikkunan, josta on helppo aloittaa uusi työ eli dokumentti. Saman ikkunan saa milloin tahansa avattua komennolla File/New (Tiedosto/Uusi)

aloitusikkuna

Ylimpänä on Recent Documents jonka kautta näet viimeksi auki olleet tiedostosi, joita olet Kritassa käsitellyt. Jos taas haluat aloittaa ns puhtaalta pöydältä, eli luoda uuden, kustomoidun dokumentin, valitse Custom:

kustomoitu dokumentti

Name/Nimi kohdassa anna halutessasi nimi dokumentille.

Image size/Kuvan koko osiossa on kaksi vaihtoehtoa:

  1. Valitse valmis koko esiasetuksiksista (Predefined)
  2. Anna mitat alla oleviin Width/Leveys ja Height/Korkeus kenttiin. Oletuksena yksikkönä on pikselit, mutta pudotusvalikosta nekin voi vaihtaa. Yksikön oikealla puolella olevien kuvakkeiden avulla päätät dokumenttisi suunnan, pysty-vai vaaka. Ja niiden perässä Resolution/Resoluutio, jolla tässä tarkoitetaan kuinka monta pikseliä kuvassa tulisi olla jokaista tuumaa kohti (ppi).

Muutama perusjuttu resoluutioon liittyen:

Jos teet työsi näyttökatselua tai internetiä varten, eikä sitä ole tarkoitus koskaan tulostaa/painaa, pidä mittayksikkönä pikselit (px) ja keskity siihen minkä verran pikseleitä tarvitset. Resoluutiolla ei ole mitään merkitystä, sillä näytön reso on mikä se kulloinkin on! (Todisteena alla vertailu kahdesta kuvasta, joissa molemmissa 200×200 pikseliä. Toisessa resoluutioksi laitettu 72 ppi ja toisessa 300 ppi. Lopputulos, että levyllä ja näytölläsi molemmat ovat yhtä isoja. Vain pikselit merkkaa.)

resoluutio

Jos teet painoon tai tulostettavaksi, vaihda mittayksiköksi millit tai sentit. Ja nyt resoluutiolla on merkitystä. Karkeasti ottaen voi antaa seuraavia ohjearvoja: Painotyöt (esim. offset) 300 ppi, Sanomalehtipainot 200 ppi, Valokuvatulostimet 300 ppi.

Screen size/Näytön koko napiskalla Krita tekee dokumentin jonka mitat ovat samat kuin näyttösi resoluution. (Näytön resolla tarkoitetaan tässä näyttösi pikselimäärää vaaka x pystysuunnassa)

Jos huomaat usein tarvitsevasi samanlaista dokumenttia, voit tallentaa luomasi alustan eikä jatkossa tarvitse syöttää mittoja joka kerran erikseen. Tämä onnistuu ”Save predefined size as” kentän kautta.

Color eli väriosio. Oletuksena väritilana/mode on RGB (Red Green Blue), mutta sen saa vaihdettua valikosta. Jos tarvitset alusta alkaen esim CMYK tilaa tai Grayscale eli harmaasävy-tilaa, löytyvät ne sieltä. Bittisyvyys/depth on oletuksena 8, mutta sen voi valikosta nostaa 16 tai 32:een. Painotöitä tehdessä väritila pitää aina lopuksi olla CMYK, mutta voit hyvin aloittaa RGB-tilassa, tehdä homman valmiiksi ja kääntää työn ennen lähetystä painoon CMYK:ksi tai kuten yleisimmin toimitaan, PDF:n teon yhteydessä. Väritilan vaihto Image-valikosta: Convert Image Color Space.  Profiileja on RGB:lle useita, itse päädyin käyttämään sisäänrakennettua (built-in), sillä esim. pelkkä sRGB tuotti sinertävän ”virheen” dokumenttipohjaan vaikka taustan väriksi valittu valkoinen. Tässä rinnakkain sRGB built-in ja sRGB:

väriprofiili

CMYK profiileja vain yksi: FOGRA27 päällystetylle paperille. Jos haluat asentaa esim painojen omia profiileja  ohjelmaan, tai vaikkapa profiilin päällystämättömälle paperille, voit tehdä sen rivin perässä olevalla painikkeella. RGB-töitä varten, jotka aion myöhemmin tulostaa tai painaa, asensin AdobeRGB-profiilin:

Adobe RGB

Koneellasi jo olevat profiilit löydät tämän polun avulla, jos Windows-järjestelmä:

colorpolku

Contents/Sisältö määrittää pohjan värin, usein valkoinen. Ja sen alla oleva liukusäädin sen, onko pohja täysin peittävän värinen, eli esim valkoinen, jolloin Opaque. Vai onko se kokonaan läpinäkyvä, jolloin Transparent. Vai jotain siltä väliltä. Läpinäkyvyys esitetään ohjelmassa harmaavalkoisen ruudukon avulla.

opaque_transparent

Description/Kuvaus kenttään voit halutessasi kuvailla työsi sisältöä tmv.

Create fromn Clipboard/Luo leikepöydältä. Jos olet kopioinut tai leikannut jotain leikepöydälle, saat tämän vaihtoehdon avulla luotua juuri sen kokoisen dokumentin kuin mitä leikepöydällä oleva kohde on.

Loput vasemman puolen vaihtoehdoista ovat valmiita sivupohjia tai sivumalleja (Template) Sieltä löytyy sarjakuvasivuja ruutuineen, esitysgrafiikkapohjia, kameramallien resoluution perusteella tehtyjä pohjia, filmiresopohjia, joissa kuvasuhde otettu huomioon jne. Katso ja kokeile!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.