Sarjakuva-albumin tekeminen osa 1

Photoshopin taidehistoriasivellin
2015/04/27
Sarjakuva-albumin tekeminen osa 2
2015/05/16
Näytä kaikki

Sarjakuva-albumin tekeminen osa 1

Tässä sarjassa käydään läpi sarjakuva-albumin tekemiseen liittyviä vaiheita aina idean saamisesta painovalmiin materiaalin toimittamiseen painoon asti. Sarjasta on uskoakseni hyötyä etenkin omakustanteen teosta haaveileville tekijöille. Itselläni on seuraava albumi työn alla ja käytän sitä ja omia kokemuksiani esimerkkinä. Kirjoitin, piirsin ja taitoin edellisen albumin itse. Samoin ajattelin toimia tämän tulevan kanssa.

Idea

Aluksi tarvitaan idea, ajatus jutusta jonka haluaa kertoa. Yleensä tulee siis tarve ilmaista jotain, paljastaa esim jokin yhteiskunnallinen epäkohta, kertoa oma tai toisen ihmisen tarina.

Tämä ei ole toistaiseksi ollut vaikea vaihe itselleni. Teen yleensä sarjakuvia aiheista, jotka vaivaavat, ahdistavat tai ihmetyttävät minua. Edellisessä albumissa käsittelin koulukiusaamista ja sen vaikutusta aikuiseen minään. Nyt työstän parisuhdeasioita: voiko parisuhde kestää onnellisena, vai onko väistämätöntä, että rakkaus tai/ja halu loppuu ja edessä on joko (kärjistetysti) ero tai avoin suhde? Oli ideasi mikä tahansa, kannattaa valita aihe  johon tuntee intohimoa ja joka innostaa itseä: tästä aiheesta tehdyn jutun haluaisin itse lukea! Kokonaisen albumin teossa on paljon hommaa ja köykäisen jutun takia, johon ei itse kiihkeästi usko, siihen ei kannata lähteä. Idean ei kuitenkaan tarvitse olla mitenkään erityisen omaperäinen, riittää että käsittelytapasi on.

Sarjakuvani ovat varsin vahvasti omaelämänkerrallisia, tähän päivään sijoittuvia ja realistisia, mutta mikään ei estä istuttamasta perus-ideaa mihin tahansa ympäristöön ja hahmoon.

Ideani saan siis melkein aina joko omasta elämästä suoraan tai lehdistä. Luen niitä paljon ja revin talteen jokaisen jutun, joka vähänkin herättää kysymyksiä tai ajatuksia. Luen myös kirjoja, seuraan blogeja, katselen leffoja, käyn näyttelyissä, katselen kuvia, kuuntelen musiikkia…erilaisista asioista herää erilaisia ideoita. Lue inspiraationa Saara Cantellin kirjoitus ”Miten tulla taiteilijaksi”, ja kuinka Jarmo Lampela sai idean Joki elokuvaansa lehdestä lukemastaan tositapahtumasta.

lehtileikkeitä

Kuljetan aina muistikirjaa tai ainakin puhelinta mukana ja kirjoitan ajatuksiani ylös. Jälkeenpäin moni tuntuu huonolta ja oudoltakin tyyliin ”Mitähän mä muka näin tässäkin jutussa?”, mutta seassa on myös aina jotain käyttökelpoista. Unohda itsesensuuri luonnos- ja muistiinpanokirjoissasi! Ideoiden keräysvaiheessa ei ole huonoja ideoita, vasta myöhemmin erotellaan jyvät akanoista.

Jos ideaa ei meinaa millään tulla, kokeile ideageneraattoria tai lue (englanniksi) lista, jossa 101 ideaa tai testaa Writing challenge generator. Myös Pixarilla työskentelevän Emma Coatsin menetelmää kannattaa kokeilla, täytä vain puuttuvat sanat: ”Olipa kerran ________. Joka päivä ________. Eräänä päivänä ________. Siksi __________. Kunnes viimein ________.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.