Vektorigrafiikkaa ilmaisella Vectr ohjelmalla

html css
HTML5 ja CSS3 osa 4
2015/12/05
Kuvitus
Medibang Paint sivellin uudistuksia
2015/12/21
Näytä kaikki

Vektorigrafiikkaa ilmaisella Vectr ohjelmalla

Vectr

Tarvitset sitten vektorigrafiikkaa pienimuotoisten kuvitusten tai webgrafiikan tekoon, kannattaa tutustua uuteen tulokkaaseen Vectriin. Voit tehdä sekä hyvälaatuisena tulostuvaa printtigrafiikkaa tai kevyttä tavaraa nettisivuillesi!

Vectr on nyt ja aina ilmainen ja voit ladata (download) sen koneellesi, tai käyttää verkkoversiota(online). Ja käytitpä ohjelmaa verkossa tai koneellasi tai molemmissa, pysyvät tiedostosi aina synkassa.

vectr_lataus

Joudut ensimmäisellä kerralla rekisteröitymään jos haluat luoda tilin (”Sign up” alaidassa), tai kirjautumaan sisään Some-tunnuksillasi:

vectr kirjautuminen

Kirjautumisen jälkeen aukeaa tila, jossa myöhemmin näet kaikki luomasi työt. Niiden poistaminen ei vielä mahdollista, mutta toiminto tulossa, kts twiitti alempana sivulla. Uuden tiedoston saat aluille yläosassa näkyvästä New File/Uusi tiedosto painikkeesta.

vectr2

Tiedosto ilmestyy ikkunaan, vie kursori sen ylle ja napsauta kun näyttöön ilmestyy kynän kuvake.

vectr3

Pääset vihdoin piirustustilaan. Huolehdi ensimmäiseksi julkaisun koosta. Oikealla alhaalla on kohta ”Page settings”, missä voit Size-valikosta valita esiasetuksen tai syöttää omat mitat sen vasemmalla oleviin ruutuihin.

vectr4

Itse piirtäminen on aika suoraviivaista; vasemmalla olevista työkaluista (pahoittelut kuvasta, mun selaimella ei ihan asettunut kaikki kohdalleen…) löytyvät perusmuodot (suorakulmio, ellipsi, pyöreäkulmainen suorakulmio) ja niiden alla kynätyökalu, joka ei ainakaan SurfaceProlla tehnyt kuin kulmikasta viivaa. Sen alapuolella tekstityökalu ja toisiksi alimpana pilvikuvake, jonka avulla ohjelmaan voi tuoda kuvia koneeltaan.

työkalut vectr

Lisäys 14.12: Vectr twiittasi, että vierityspalkki korjataan:

Alimpana olevien pisteiden kautta aukeaa ikkuna, jossa lisää muotoja:

muotoja vectr

Tehtyjen muotojen ominaisuuksia voi muuttaa kun pitää muodon valittuna ja käyttää oikeaan laitaan ilmestyviä työkaluja ja valikkoja. Värit (Background/tausta ja Border/reuna), Shadow/varjo ja sisäinen varjo eli Inset shadow. Alimpana Opacity, jolla säätelet läpinäkyvyyttä:

vectr muotojen ominaisuudet

Jos valitset useampia objekteja, voit käyttää niihin muista vektoriohjelmista tuttuja komentoja Lisää, Vähennä, Päällekkäinen, Ohita limittäiset. (Kuvassa vasemmalla ylhäällä olevat neljä painiketta). Pilvi on tehty tekemällä kolme osittain päällekkäistä ellipsiä, valitsemalla ne ja painamalla Lisää-painiketta. keskellä olevasta tummasta osiosta voit käännellä objektia ja oikealla olevasta kohdasta vaihtaa limittäin/päällekkäin olevien objektien järjestystä.

vectr5

Jos haluat luoda samaan tiedostoon useampia sivuja, huolehdi ettei mikään objekti ole valittuna ja napsauta sitten oikeassa reunassa Pages/sivut kohdan vieressä olevaa plussaa. Huomaa myös tässä kohtaa mahdollisuus vaihtaa mittayksikköä pikseleistä (px) joksikin muuksi.

vectr6

Kun olet valmis, voit joko ladata tai tulostaa työsi. (Erillistä tallennusta ei tarvitse tehdä, kaikki tallentuu automaattisesti.) Paina vasemmalla työkalujen yläosassa olevaa sivun kuvaketta ja tee haluamasilaiset asetukset. Jos esim haluat jatkaa työn työstämistä Illustratorissa, valitse muodoksi .svg ja lataa (Download) työsi ja avaa Illustratorissa. Muut tiedostomuoto vaihtoehdot ovat JPG ja PNG. Voit myös tulostaa suoraan tästä valitsemalla Print.

vectr_tallennus_vie

Kuva avattuna Illustratoriin ja valinta tehty Suoravalintatyökalulla. Täysin kelpoa vektorigrafiikkaa 🙂

vectr_illustrator

Vectr on uusi ohjelma ja sitä parannellaan jatkuvasti. Kannattaa pitää silmällä!

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.