Adobe PDF oletusarvot

Arpajaisten tulos
2017/10/21
viivan-vakautus Photoshop
Uutta kuvittajille: Photoshop viivan pehmennys
2017/11/15
Näytä kaikki

Adobe PDF oletusarvot

pdf-_esiasetukset

PDF oletusarvot tai esimääritykset (presets), kuten niitä myös kutsutaan ryhmittelevät PDF vienti-ikkunan vaihtoehdot yleisiksi työnkulkuasetuksiksi, jolloin joka kohtaa välilehdistä ei tarvitse käydä erikseen läpi. Niillä pyritään luomaan mahdollisimman pieni, mutta laadukas tiedosto käyttötarkoituksen mukaan.

PDF esiasetukset

Tässä artikkelissa käytän kuvankaappauksia lähinnä InDesignista, mutta se jakaa nämä oletusarvot monien muiden Adoben ohjelmien kanssa, kuten Illustratorin, Photoshopin ja Acrobatin.

Keskityn kuuteen oletusarvoon ja milloin käyttää mitäkin.

Oletusarvon valinta

Laadukas tuloste: Kun haluat luoda PDF:n hyvälaatuista tulostamista varten tavallisilla toimistotulostimilla, mustesuihkuilla ym. Väri-ja harmaasävykuvat tulostuvat resoluutiolla 300 ppi (olettaen, että niiden tarkkuus oli alunperinkin vähintään 300). Värit säilyttävät väritilansa. Läpinäkyvyyskin säilytetään.

Painolaatu: Käytä tätä lähettäessäsi työsi painoon, joka ottaa vastaan julkaisuja, joissa läpinäkyvyyttä ei yhdistetä. Väri-ja harmaasävykuvat painetaan resoluutiolla 300, RGB-kuvat käännetään CMYK-muotoon ja viivakuvat painetaan resoluutiolla 1200 ppi.

Seuraavat kolme oletusarvoa noudattavat PDF/X-standardeja, jotka määrittää kansainvälinen standardoimisjärjestö (International Organization for Standardization, ISO). Ne kehitettiin alunperin vähentämään tulostusvirheitä ja helpottamaan tiedostojen vaihtoa/siirtämistä: ”PDF/X (Portable Document Format Exchange) on Adobe PDF -osajoukko, joka jättää pois monia väri-, kirjasin- ja lihotusmuuttujia, jotka aiheuttavat tulostusongelmia.”

Suomessakin moni paino pyytää tiedostot jossain näistä kolmesta standardista.

PDF/X-1a:2001: Sekä PDF/X-1a:2001 että PDF/X-3:2002 yhdistävät läpinäkyvyyden tiedostossa. Läpinäkyvyyden yhdistäminen tapahtuu korkea tarkkuus -asetuksella. PDF/X-1a tukee CMYK ja spottivärejä, mutta ei salli värienhallintaa. RGB-värit muunnetaan CMYK-väreiksi ja resoluutiot samat kuin Painolaatu-esiasetuksessa.

PDF/X-3:2002: Kuten PDF/X-1a paitsi että tukee upotettuja RGB-profiileja ja värienhallintaa.

PDF/X-4:2008: PDF/X-4-muoto on luotettava muoto käytössä olevaa läpinäkyvyyttä ja värienhallintaa ajatellen. Käytä kun haluat säilyttää läpinäkyvyyden. Tukee RGB ja CMYK-kuvien lisäksi harmaasävy, Lab ja spottiväritiloja.

Esim. Libris ja Hansaprint pyytävät aineiston tässä standardissa:

painon pdf asetus 1

painon asetus

(Hansaprintin käyttämään formaatti-termiin liittyen: PDF-tiedostoja luotaessa on päätettävä, mitä PDF-versiota käytetään. Voit vaihtaa PDF-version mm. käyttämällä jotain toista esimääritystä. Yleisesti ottaen on suositeltavaa käyttää uusinta versiota (PDF 1.7), ellei erityistä tarvetta yhteensopivuuteen ole. Uusin versio sisältää uusimmat ominaisuudet ja toiminnot.)

PDF versio

Pienin tiedostokoko: Kun teet PDF:n nettiin tai muuten vaan näytöllä katseltavaksi. Värikuvat tallentuvat resoluutiolla 100 ppi, harmaasävykuvat 150.

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.