Ohjelmia oman fontin tekoon

Paint.Net perusteet osa 1
2016/07/07
Photoshop siveltimet
Photoshop siveltimien ryhmittely
2016/07/18
Näytä kaikki

Ohjelmia oman fontin tekoon

Fontin teko ei ole ihan yksinkertaista puuhaa, varsinkaan jos sen haluaa tehdä hyvin. Hommaan liittyy paljon muitakin aspekteja kuin tekemiseen vaadittavan ohjelman valitseminen, mutta aloitan kuitenkin niistä. Aion myöhemmin kirjoittaa perusteellisemman artikkelin fontin tekemisestä ja tutustua tarkemmin ainakin yhteen ilmaisista ohjelmista.

Tähän on listattu sekalaisessa järjestyksessä sekä maksullisia, että ilmaisia ohjelmia. Koneelle ladattavia ja selaimessa toimivia. Helppokäyttöisiä, vähän ominaisuuksia tarjoavia ja myös muutama ammattilaislaatuinen ohjelma. Tässä ei kuitenkaan ole lueteltu kaikkia mahdollisia ohjelmia, olen esim jättänyt kokonaan pois vain Macille tehdyt Glyphs ja RoboFont sovellukset.

FontLab Studio

fontlab

FontLab Studio Windows/Mac OS X  649$

FontLab Studio (valmistaja FontLab ) on kuten hinnastakin arvaa, puhtaasti ammattilaisille suunnattu työkalu. FontLabilla saa sekä luotua, että muokattua fontteja ja se tukee kaikkia yleisimpiä tiedostomuotoja kuten Type 1, TrueType, Multiple Master ja OpenType. Yhtiöllä muitakin vastaavia ohjelmia, mm. ”vähemmän pro” editori Type Tool.

FontCreator

fontCreator

Windowsille hinta versiosta riippuen 79-199$

Font Creator kehuskelee olevansa maailman suosituin fontinteko ohjelma yli 4 miljoonalla latauksella. Hinta on Fontlabia siedettävämpi ja ohjelman Professional-versio sopii myös ammattilaiskäyttöön. Font Creatorilla voi luoda (Open Type, WOFF ja True Type muodoissa) ja muokata fontteja ja mm. tärkeä mahdollisuus säätää kirjainvälejä löytyy. Lista kaikista ominaisuuksista täällä (engl.). Ohjelmaan voi lisäksi tuoda skannattuja kuvia ja vektorigraffaa ja muuntaa ne merkeiksi.

FontForge

font_fontforge

Windows, Mac, Unix/Linux Hinta: ilmainen! (avoimen lähdekoodin ohjelma)

FontForgella voit luoda ja muokata PostScript, TrueType, OpenType ja SVG fontteja, sekä muuntaa fontteja tiedostomuodosta toiseen. Ohjelmalla voi tehdä professionaalia jälkeä, mutta varoituksen sana: oppimiskäyrä on jyrkkä!

Type 3.2 font editor

type32

Hinta: 55$

Type 3.2 :n slogani “a font editor that’s easy-to-use” on lohdullista luettavaa kaikille jotka ovat taistelleet ammattilaistyökalujen kanssa ja toisaalta taas turhautuneet yksinkertaisiin, usein ilmaisiin ratkaisuihin. Type 3.2:n saa sekä  Windowsille että Mac OS X:lle. Ohjelmalla voi luoda, avata, tallentaa ja muuntaa .otf ja .ttf fontteja plus tuoda .svg tiedostoja. Type 3.2 sisältää myös vektorointitoiminnon skannatuille kuville.

HUOM! Tiedoksi, että ohjelmasta löytyy myös ilmainen kevyempi versio Type lite, joka on tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön. (Yritysten täytyy hommata maksullinen versio.)

FontStruct

fontstruct

FontStruct on ilmainen, selaimessa toimiva ohjelma. Käyttö on helppoa, mutta merkit rakennetaan geometrisistä muodoista, jotka asetetaan ruudukkoon, kuten tiilet. Käyttö vaatii rekisteröitymisen. Valmiin fontin saa ladattua TrueType muodossa ja halutessaan jakaa valmiin fontin FontStruct yhteisölle. Voit myös ladata itsellesi muiden tekemiä fontteja ja käyttää niitä vapaasti töissäsi.

BitFontMaker2

font_bitfont

Hinta: ilmainen

Kuten edellinenkin tapaus, on myös BitFontMaker2 selainpohjainen ja ilmainen ohjelma. BFM2:lla voit luoda, ja muokata bittikartta (pikseli) fontteja. Käyttö on erittäin yksinkertaista, valitse oikealta kirjain ja piirrä se vasemmalla. Tallenna (Build font) lopuksi TTF muodossa.

Fontifier

fontifier

Fontifier toimii pitkälti samalla idealla kuin muutkin selainpohjaiset työkalut, joilla voi luoda fontin omasta käsialasta: lataa pohja, jolle piirrä kirjaimet omalla käsialallasi, skannaa se takaisin ohjelmaan ja maksa pieni maksu jos haluat siitä fontin. Tässä tapauksessa 9$. Esikatselu ilmaista.

Muita vastaavia ohjelmia:

YourFonts (hinta 9,95$)

fontti youfonts

MyScriptFont (ilmainen!)

fontti myscript

PaintFont (ilmainen)

fontti paintfont

Glyphr

font_glyphr

Hinta: ilmainen

Glyphr ilmainen harrastelijoille suunnattu selaimessa toimiva ohjelma. Voit luoda, tuoda ja tallentaa fontteja .otf, ttf ja .svg muodoissa ja käsitellä niitä aika monipuolisesti vektorityökaluilla.

iFontMaker

fontti_ifontmaker

Hinta: iPad versio: 7,99$. Windows 8/10 versio: 4,99$

iFontmakerista on kaksi versiota: toinen iPadille ja toinen Windowsin uudempia versioita varten. Ohjelmaa mainostetaan helppokäyttöisenä ja nopeana: saat yksilöllisen fonttisi tehtyä viidessä minuutissa ja tallennettua .ttf muotoon.

FontArk

fontark

Hinta: Rekisteröityessäsi saat 100 kredittiä ilmaiseksi. Kukin kreditti antaa mahdollisuuden ladata yhden fontin.

Jälleen yksi selaimessa toimiva fonttieditori. Erilaisia ominaisuuksia enemmän kuin muissa vastaavissa, ja laatimasi fontit saat ladattua koneellesi .otf muodossa.

BirdFont

_birdfont

Hinta: ilmainen

BirdFont on täysin ilmainen editori, jolla luot TTF, EOT ja SVG fontteja henkilökohtaiseen käyttöön. Mikäli käyttö on kaupallista, tulee sinun maksaa lisenssistä huimat viisi dollaria 😉 BirdFont löytyy kaikille alustoille: Windows, Linux, Mac OS X ja BSD.

2 Comments

  1. Partanen Pentti sanoo:

    Hei!
    Tein aikoinaan vektorikuvioisen truetype kaunokirjoitusfontin CorelDraw ohjelmalla. Fonttini on 1600-1700 lukujen vaihteen aikaista saksalaista kaunoa, millä tuolloin mm. papit kirkonkirjojaan kirjoittivat.

    Omien juttujen huvi kirjoittelu tuolla goottilaisella kirjaimistolla on kehittänyt vanhojen vauriosten tekstien avaamista.

    Tiedätkö onko uudemmissa CorelDraw tai ilmaisessa Inkscape-ohjelmissa fontinteko mahdollisuutta?

    Sukututkijoille ja muillekin kiinnostuneille olen fonttiani jaellut.

    • Annukka Leppänen sanoo:

      Hei, Kiitos kommentista! Aina kiinnostavaa kuulla, että joku on onnistunut, ja jaksanut luoda fontin. En ole Corel Draw ohjelmaa edes nähnyt yli kymmeneen vuoteen, joten sen ominaisuuksista en uskalla sanoa mitään. (luulen kyllä että fontin teko onnistuu missä tahansa vektoriohjelmassa, on vaan työläämpää kuin vartavasten hommaan tarkoitetussa?) Inkscapeakin käytän piirtämiseen, mutta löysin kirjoituksen, jossa kerrotaan fontin teosta sillä, eli onnistuu kyllä: http://myscrappinginspiration.blogspot.fi/2015/01/extension-to-simplify-font-creating.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.