Surface Pro 3 tunnelmat parin kuukauden jälkeen

Sarjakuvasivun ruudut CSP osa2
2015/02/12
Photoshopin sivellinasetukset osa 6
2015/02/18
Näytä kaikki

Surface Pro 3 tunnelmat parin kuukauden jälkeen

Parin kuukauden käytön jälkeen on aika arvioida miten Surface Pron kanssa on sujunut. Käytän laitetta lähes joka päivä ja se kulkee mukana varsinkin työmatkoilla. Kevyt ottaa mukaan ja käynnistyy nopeasti. Junan tärinä tai heiluminen ei ole haitannut yhtään piirtämistä varsinkaan viivaa vakauttavan lisäosan hankinnan jälkeen.

Suurimman osan ajasta käytän siis piirtämiseen tai maalaamiseen joko Photoshopissa tai Clip Studio Paintissa eli Manga Studiossa. Olen nyt tyytyväinen niiden osalta sekä laitteeseen, että kynään. Aluksi huolestutti, että kuluukohan terä kovin sukkelaan, kun amerikan serkut saivat omansa jo yhdessä viikonlopussa huonoon happeen. Mutta ei, omani on kestänyt oikein hyvin. Riippuu tosin varmasti myös paljon tyylistä ja kuinka paljon painetta käyttää piirtäessä.

Surface Pron kuumeneminen

Sen sijaan laitteen ajoittainen kuumeneminen on tunnettu ongelma. Aiheesta on pitkä keskustelu Microsoftin foorumilla ja monet ovat raportoineet vastaavista hankaluuksista. Itsellä oli ennen muutamia toimenpiteitä suuria vaikeuksia etenkin Photoshopin (CC 2014) kanssa. Pelkästään ohjelman avaaminen ja kooltaan pienen tiedoston käsittely  sai laitteen lämpenemään huomattavasti ja hetken päästä pärähti tuuletin käyntiin. Mitä kauemmin tein hommia, sen kuumemmaksi SP tuli ja kiihkeämmin tuuletin pyöri. Sama tiedosto Manga Studiossa ei aihettanut mitään reaktiota laitteelta. Jouduin useamman kerran sulkemaan PS:n työskentelyn välissä, jotta laite sai viilentyä. Mittasin erillisellä ohjelmalla lämpötiloja ja näiden PS sessioiden aikana suorittimen lämpö nousi aina lähelle tai yli 90 astetta.

Toinen murheenkryyni on Windowsin Installer, asentaja. Minkä tahansa asennustiedoston lataaminen ja asentaminen kuumentaa laitteen välittömästi.

Asiaa tutkittuani päädyin tekemään seuraavat toimenpiteet:

 • Poistin suurimman osan Windowsin ’appseista’, jotka tulivat SP:n mukana.
 • Poistin kytkennän Microsoft tiliin.
 • Poistin Chromen ja ryhdyin surffaamaan IE:lla, vaikken selaimen  suuri fani olekaan…
 • En anna asentaa päivityksiä automaattisesti, vaan lataan ja asennan ne päivän lopuksi, jonka jälkeen suljen laitteen. Tämä on tärkeää  varsinkin Defenderin kohdalla, Antimalware service executable prosessi käynnistyy aina kun sen päivittää, ja se kuormittaa prosessoria pitkään & paljon, eikä sitä voi ”tappaa”.

Auttoi. Ehkä se oli joku näistä, pari näistä tai ehkä joku välissä ladattu päivitys joko PS:iin tai SP:n, en tiedä. Olen vain tyytyväinen, että Photoshopissa pystyy nyt tekemään hommia. Lämpöä tulee ja tuuletin suhisee vieläkin sen kanssa ajoittain (ei mitään verrattuna aiempaan tilanteeseen), mutta hyväksyn sen: kyseessä on pieneen tilaan ahdettu tehokas tietokone. Ehkä liiankin tehokas, sillä kuumenemista on raportoitu etupäässä näiden i7-laitteiden kanssa. Jos olisin nyt hommaamassa Surface Pro 3:sta näillä tiedoilla näihin tarkoituksiin, saattaisin valita vähemmän tehokkaan i5-prosessorilla varustetun mallin.
Lisäys 9.2.2016: Windows 10 päivityksen jälkeen kaikki ylikuumenemiset korjaantuneet!

Korjaavat toimenpiteet eivät kuitenkaan auttaneet yhden ohjelman kanssa: kiinnostuin kovasti Mischief nimisestä piirto-ja maalausohjelmasta ja asensin sen ilmaisversion SP:lle testiajoon. Ohjelma vie oitis noin 40% prosessoritehoista vaikkei sen kuin aukaise ja SP alkaa kuumenemaan heti. (Ohjelman tekijät kertoivat, että näin käy mm. SP3:n kanssa, eli ”ongelma” ei tämä nimenomainen kokoonpano.) Lisäys 26.3.2015:  Eilen pisti Twitter virrassa silmään tämä liverrys:

Kävin heti asentamassa ohjelman uudestaan ja kyllä, prosessorilukemat korjaantuneet päivityksen myötä ja siten myös kuumentumisongelma poissa. Testailen ohjelmaa lisää ja kirjoitan siitä myöhemmin artikkelin tai pari.

2 Comments

 1. kjjo sanoo:

  Olet aarre.

  • Annukka Leppänen sanoo:

   Kiitos Keijo, tosi kiva kun tykkäät näistä mun kirjoituksista 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.