CMYK ja Clip Studio Paint

manage Resources Krita
Krita resurssikokoelmat
2015/03/24
Mischief
Mischief yhdistää vektori-ja bittikarttaohjelmien parhaat puolet
2015/03/27
Näytä kaikki

CMYK ja Clip Studio Paint

CSP eli Manga Studio 5 ei ole värienhallintaa natiivisti tukeva ohjelma, ja painotöitä tehdessä se on hyvä ottaa huomioon. Tässä artikkelissa tutkitaan mitä tämä CMYK töiden osalta tarkoittaa ja mitä voit tehdä ongelman ”kiertämiseksi”

Voit itsekin tehdä testejä, jos omistat myös Photoshopin (jossa pystyy siis työskentelemään värihallitusti). Aseta ensimmäiseksi molempiin ohjelmiin samat väriasetukset. Nämä ovat hyvät yleisasetukset jos haluat tehdä ohjelmillasi painokelpoisia töitä.

CSP:n asetukset löydät File/Preferences/Color conversion kohdasta:

csp väriasetukset

Ja PS:n kohdasta Edit/Color settings (Muokkaa/Väriasetukset)

ps väriasetukset

Huomioi, että Rendering intent eli Muunnosmenetelmä on CSP:ssa oletuksena Perceptual/Aistiperustainen. Itse käytän useimmiten Photoshopissa Relative colometrics:ia (suhteellinen kolometrinen) joka säilyttää enemmän alkuperäisiä värejä kuvassa kuin aistiperustainen Perceptual. CSP:n asetuksissa ei ole mahdollisuutta asettaa mustien  pisteiden kompensointia, jota olisi suhteellisen kanssa hyvä käyttää, joten asetetaan tästä syystä molemmissa ohjelmissa menetelmäksi Perceptual.

profiili kayttoon csp

Muista myös kysyä aina painostasi mitä CMYK-profiilia he haluavat sinun käyttävän, FOGRAn profiilit ovat useimmiten ok, mutta painolla saattaa myös olla ihan oma profiili, jota toivovat sinun käyttävän parhaan tuloksen saavuttamiseksi.

Jos avaat minkä tahansa kuvan CSP:ssa, etkä varmista, että siihen kiinnitetty profiili on esikatselukäytössä, näkyvät värit väärin (ylempi kuten kuuluu Photoshopissa, AdobeRGB profiili ja  alempi avattu CSP:ssa ilman profiilin käyttöönottoa):

Photoshop RGB

Clip Studio Paint

CSP:ssa pitää aina erikseen ottaa profiilin esikatselu käyttöön valikosta View/Color profile/Preview (Tiedät että tila on käytössä, jos näet sen nimen kuvasi otsikkorivillä). Sen yläpuolella olevasta  Preview settings kohdasta voit valita kulloinkin käytettävän profiilin.

profiili kayttoon csp

Profiilin ”käyttöönoton” jälkeen näyttää vähän paremmalta:

csp ja profiili käytössä

Jos aiot yrittää värittää CSP:ssa käyttäen tarkkoja CMYK arvoja, ota seuraava huomioon: Värien arvot muuttuvat CSP:ssa tehdyissä ja sieltä viedyissä kuvissa, vaikka olisi käytetty CMYK-arvoja värejä tehdessä, profiiliksi previewsta valittu CMYK-profiili ja kuvat viety CMYK:nä profiilin kera. Esimerkiksi CSP:ssa tehty puhdas syaani (100, 0, 0, 0) saa viennin yhteydessä kaveriksi muitakin väriarvoja, koska ohjelma ei pysty natiivisti käsittelemään CMYK värejä.

Jos CSP:ssa avaa esim PS:ssa tehdyn CMYK-kuvan, käännetään se aina edellä mainitusta syystä avattaessa RGB-tilaan ja CSP antaa tästä varoituksen/tiedotuksen. Jos sen haluaa takaisin CMYK:ksi pitää se tehdä exporttaamalla eli viemällä ja siinä yhteydessä kääntää taas CMYK:ksi. Tämä ei ole hyvä käytäntö.

Yllä esitettyä väriarvojen sekoittumista ei tapahdu Photoshopissa, väriarvot säilyvät sellaisina kuin ne tehdessä ja tallennettaessa olivat, jos alusta alkaen käsitellään kuvaa CMYK-muodossa. Itse tykkään värittää cmykkitilassa käyttäen väriviuhkan arvoja apunani ja silloin täytyy  voida luottaa siihen että ohjelma ei muuttele niitä itsekseen.

Meinasin jo innoissani suositella ilmaista Kritaa värittämiseen, mutta siellä taas on ongelmana, ettei CMYK-arvoja voi määritellä prosentteina, (joita väriviuhkat suosivat) vaan asteikolla 0-255, missä puhdas syaani siis 255 ja muut nolla. Jokaisen värin kääntäminen erikseen näistä arvoista prosenteiksi on liian iso ja hidas homma. Harmi, sillä Kritasta tuodut kuvat säilyttävät CMYK-arvot ja edellä mainittu syaani on PS:iin tuotuna yhä 100% Cyan, muut nolla. Ehkä homma korjautuu tulevissa päivityksissä?

Vaihtoehdot CSP:ssa

Jos haluaisin välttämättä värittää CSP:ssa CMYK-tilassa, en edes yrittäisi sekoitella siellä värejä minkään tiettyjen arvojen mukaan, (Kokeile huviksesi tehdä vaikka puhdas Magenta arvoilla 0/100/0/0 tai Syaani 100/0/0/0 ja exporttaa se ja tarkista väriarvot esim PS:ssa, huomaat että esim syaaniin on sekoittunut magentaa.) vaan tekisin silmämääräisesti ja yrittäisin päästä tarkistamaan tuloksen jossain värihallitussa ohjelmassa ainakin parin ekan duunin osalta.

Hyvä, jopa parempi vaihtoehto on hoidella väritys CSP:ssa RGB-tilassa ja viedä kuva sitten CMYK:nä, tätä tapaa käyttämällä ei ole yhtään eroa siinä, teetkö RGB-värityksen ja lopuksi CMYK:ksi käännön Photarissa vai CSP:ssa! Muista vain, että CMYK ei voi toistaa kaikkia RGB-tilassa näkyviä värejä. Ongelmia tulee etenkin kirkkaiden värikylläisten sävyjen kanssa, jotka cmyk tilassa ns. sammuvat.

RGB kuva väritetty PS:ssa:

rgb

Siitä tehdyt CMYK versiot, oikealla CSP:n erottelun tulos ja vasemmalla PS:ssa tehty versio, molemmista CMYK-näyttövedokset:

rgb-cmyk

Täysin samanlaiset myös pipetillä mittailtuna.

Käytännön esimerkki kuvan värityksestä RGB-tilassa ja vientiasetuksien teko painoa varten Clip Studio Paintissa tulevassa artikkelissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield