Ilmainen vektorigrafiikkaohjelma Inkscape: esittely ja asennus

scribus
Scribus työympäristö
2016/05/25
Krita3
Krita 3: uudet ominaisuudet
2016/06/06
Näytä kaikki

Ilmainen vektorigrafiikkaohjelma Inkscape: esittely ja asennus

inkscape tunnus

Inkscape on ilmainen avoimen lähdekoodin vektorigrafiikkaohjelma, joka soveltuu hyvin grafiikan (esim logot), graafien ja yksittäisten (ei monisivuisten) mainosten suunnitteluun. Kaupallisella puolella tunnetuin vastaava ohjelma on Adoben Illustrator.

Asennus

Ohjelman kotisivulla löytyy Download-linkki ikkunan yläosan navigaatiopalkista. Valitse pudotusvalikosta oma käyttöjärjestelmäsi. Tässä ohjeessa asennetaan Windows 10:een, eli valittiin Windows installer. Avautuvalla sivulla valitaan vakaista versioista joko 32 tai 64-bittinen sen mukaan kumpaa käyttöjärjestelmä tukee. Jos et tiedä kumman valita, lue tämä ohje.

Lataa tiedosto koneellesi, kun se on valmis, näyttää asennustiedosto tältä:

inkscape_asennustiedosto

Kaksoisnapsauta sitä, jolloin avatuu asennusohjelma. Paina Next.

inkscape asennusohjelma

Hyväksy (I accept) lisenssiehdot ja paina taas Next. Seuraavassa kohdassa valitset mitä ja minne asennetaan. Jos haluat päästä helpolla tai et ole varma mitä tehdä, valitse Typical. Sitten paina Install. Ja paina Finish kun asennus valmis.

Ohjelman käynnistys ensimmäisellä kerralla kestää tovin, odota rauhassa.

Kieli

Aivan ensimmäiseksi saatat haluta vaihtaa käyttöliittymän kielen suomeksi. Valitse Edit-valikosta Preferences ja aukeavassa ikkunassa (joka muuten itsellä avautui minimaalisen pienenä. Suurenna ikkuna tarpeeksi isoksi tarttumalla reunoista ja vetämällä se auki) valitse Interface. Sen asetuksissa Language-kohdan pudotusvalikosta Finnish. Käynnistä ohjelma uudelleen.

inkscape kieli 

Uuden sivun asetukset

Inkscape luo oletuksena A4 kokoisen sivun kun avaat ohjelman tai valitset Uusi Tiedosto-valikosta. Jos haluat muuttaa sivusi kokoa, valitse Tiedosto/Asiakirjan ominaisuudet. Aukeavassa ikkunassa voit (ihan kaikkea ei näemmä ole ehditty suomentaa) Page size (Sivun koko) kohdasta vaihtaa koon, tai kirjoittaa oman koon Oma koko kenttiin.

inkscape_properties

Tästä jatketaan seuraavassa ohjeessa! Saat kätevimmin tiedon uusista artikkeleista kun annat sivun alalaidassa sähköpostiosoitteesi ”Tilaa blogin uudet artikkelit” kenttään, tai seuraamalla minua Twitterissä.

 

6 Comments

 1. Pertti Kiuru sanoo:

  Hei! Käytän Inkscapea jo aika onnistuneesti, mutta nyt en tiedä voiko samalle ikkunaruudulle avata yhtä aikaa kaksi työtilaa? Kyseessä on kaksipuoleinen tulostus koneella ja se olisi aika välttämätön toimenpide saada samalle ruudulle molemmat sivut.

  • Olen Inkscapea aika vähän pyöritellyt ja tuollaisella suht nopealla google haulla ei löydy tuollaista mahdollisuutta. Onko ihan mahdoton ajatus, että teet PDF:t, asennat Scribuksen ja viet ne siellä sivuille?

   • Pertti Kiuru sanoo:

    Kiitos vastauksesta! Kokeilen tuota neuvomaasi. Hyvää tulevaa vuotta! t. PK

 2. Vektorointi sanoo:

  Muutamassa viikossa käyttänyt Inkscapea. Ei pitäsi minulle vaikea juttu mutta en vaan onnistu. 🙁 Kuinka valita 2 eri väriä? Siis liukuväri (tai alapuolella värilaatikko), aina kun yrittää valita toisen värin mutta ei. Väri kyllä muuttuu, mutta vain 1 väri.

  Esim. Photoshopissa tai CorelDrawissa, kaksi eri värien valinta on todella helppoa. 🙂

 3. Vektorointi sanoo:

  Vihdoin viimein selvisi kuinka se tehdään! Todella hankala systeemi aloittelijoille, pitää klikata yhden kerran keskellä olevaa viivan vasen neliön päälle ja/tai oikea ympyrän päälle ja sen jälkeen valitse värit. :-O

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.