Scribus työympäristö

HTML5 ja CSS3 Osa 9: Div ja Span
2016/05/24
inkscape tunnus
Ilmainen vektorigrafiikkaohjelma Inkscape: esittely ja asennus
2016/06/02
Näytä kaikki

Scribus työympäristö

scribus

Scribus on ilmainen sivuntaitto-ohjelma ja tässä ohjeessa keskitytään sen käyttöliittymän tarkasteluun. Lue myös tarvittaessa kirjoittamani esittely ja asennusohje, jos et vielä ole ladannut ohjelmaa ja sen ominaisuudet eivät ole tuttuja.

Valikkorivin (Tiedosto jne) alapuolelta löytyvät tärkeät työkalut pieninä kuvakkeina. Voit pitää työkalut joko sivu-, vasen-, oikea- tai yläpalkissa tai vaihtoehtoisesti irrottaa ne kellumaan työtilan päälle. Siirtäminen onnistuu kun tartut kuhunkin ryhmään niiden sivusta tai ylälaidasta löytyviin pieniin harmaisiin pisteisiin.

scribus paneelit

Lisäys 29.8.2017: Kommenteissa kysyttiin mikä avuksi, kun osalla näytöistä (esim Surface) kuvakkeet ovat todella minimaalisia. Scribuksen vakaassa versiossa ei ole mitään tehtävissä, mutta rinnalle/tilalle voi asentaa myös kehitysversion, jos ikoneiden koko häiritsee liikaa. Kuvassa ero, eli taustalla 1.5.3 ja etualalla vakaa 1.4.6:

scribukset

Paneeleja on vähän verrattuna esim kaupalliseen vastaavaan työkaluun InDesigniin ja saat ne esiin Ikkuna-valikosta. Ylempänä käsitellyt työkalut saat myös sieltä takaisin jos suljet niiden paneelit vahingossa. Alla esimerkin vuoksi Tasot-ja Ominaisuudet paneelit:

scribus_ikkunat

Zoomausta hallitset joko ikkunan alalaidasta tilarivillä (kohta 1) kuvassa alla) tai Näytä-valikosta. Myös näppäinkomennot toimivat, itse käytän useimmiten Ctrl+ tai Ctrl- yhdistelmiä nopeaan zoomaamiseen kauemmaksi/lähemmäksi.

Jos olet tehnyt useampisivuisen julkaisun pääset tilariviltä (kohta 2) selaamaan sivujasi. Huomaa myös vasemmassa laidassa mahdollisuus vaihtaa mittayksikköä ja kuvien esikatselun laatua, joka oletuksena Normal.

scribus_tilarivi

Viivaimista (julkaisun vasemmassa ja yläreunassa) hiirellä vetämällä saat asiakirjaasi apuviivoja. Jos viivaimet puuttuvat tai haluat näyttää/piilota ne, valitse ne Näytä-valikosta -> Näytä viivaimet. Tarttumalla ja vetämällä viivainten kohtaamispisteessä vas. yläkulmassa olevaan ns. origoon voit siirtää viivaimien nollakohtaa.  Kaksoisnapsautus origossa palauttaa nollakohdan oletukseen. Viivainten mittayksikköä vaihdat nopeasti tilariviltä zoomauksen vierestä.

Apuviiva poistetaan vetämällä se osoitintyökalulla takaisin pystyviivaimeen tai vaakaviivaimeen. Objekti tarttuu apuviivaan siirrettäessä, mikäli Sivu-valikosta on valittuna Kiinnitä apuviivoihin. Apuviivat ja palstaviivat voi lukita  valitsemalla Näkymä-valikosta Lukitse apuviivat

 

 

 

 

 

 

18 Comments

 1. Eitsu 53 sanoo:

  Nyt kokeilemaan tätä kauan katselemaani ohjelmaa. Saa nähdä tuliko kaikki tarpeellinen mukaan 🙂
  Kiitos paljon vinkeistä

  Eitsu

  • Annukka Leppänen sanoo:

   Hei kiva kuulla, että innostuit kokeilemaan. Kysy jos on ongelmia sen kanssa niin pähkäillään yhdessä 🙂 Ohjeita on tulossa lisää, kunhan ehdin kirjoitella…

 2. Tarja Manner sanoo:

  Tulipa juuri hyvään aikaan nämä sinun ohjeesi ja vinkkisi. Etsiskelin helppoa ja ilmaista taitto-ohjelmaa äidinkielen kurssille. Opiskelin itsekseni InDesignin käyttöä,mutta se tuntuu jotenkin raskaalta ja liiankin monipuoliselta omaksua syksyn kurssitarjontaan itsenäisesti opiskellen. Tsekkailen ja kokeilen tätä nyt tässä kesän aikana. Kiva, jos saan kysellä, jos/kun tulee ongelmakohtia.

  • Annukka Leppänen sanoo:

   Hei Tarja, kysele ihmeessä jos tulee probleemia! Scribus on omanlaisensa, mutta ihan ok käyttää kun pääsee alkuun.

 3. Veijo Viljanen sanoo:

  Latasin Scribus 1.4.6:n ja se ei suostu ottaa wordin tekstejä ei doxc eikä .doc muodossa

  • Annukka Leppänen sanoo:

   Scribus ei tue docx muotoa, mutta docin kanssa ei pitäisi olla ongelmia. Tee tekstikehys ja valitse Tiedosto/Tuo/Hae teksti

 4. Veijo Viljanen sanoo:

  Kun yritän niin tulee teksti Scribus ei tue kyseistä formaattia ja toisessa rivissä ehdotetaan myöhempää versiota.
  Yritän tehdä meidän yhdistyksen jäsenlehteä. Mukana on myös PDF tiedostoja mutta niiden ei pitäisi olla ongelma ja valokuvat pitäisi olla jpg:nä

  • Annukka Leppänen sanoo:

   Jos edes .doc ei tule niin käännä se tekstinkäsittelyohjelmassa .rtf muotoon.

 5. Veijo Viljanen sanoo:

  Mulla on jostain syystä englanniksi toi sivusto vaikka valitsin kieleksi suomen

 6. Riikka sanoo:

  Osaatko sanoa mistä johtuu, että Scribuksen työkalu-kuvakkeet ovat todella pieniä. En saa niistä mitään selvää, jos en vie hiirtä päälle ja saa selitettä näkyviin. Mitenhän niitä saisi isommaksi? Sama ongelma myös gimp-ohjelmassa. Minulla on windows 10 ja 64-bittinen käyttis (jos näistä tiedoista on mitään apua).

  • Annukka Leppänen sanoo:

   Sulla on ilmeisesti joku hi-res näyttö? Gimpillä on ratkaisut kehitteillä, siihen asti voit kokeilla teemaa: https://www.gimp-forum.net/Thread-GIMP-2-8-Large-size-Icons-Themes

  • Annukka Leppänen sanoo:

   Ja Scribusta täytyy tutkia…Sama ongelma ilmeisesti kuin Gimpillä. Mulla se on pöytäkoneella joten en ole vielä törmännyt tuohon. Palaan jos jotain löytyy avuksi!

   • Riikka sanoo:

    Okei. Pitänee siihen saakka käyttää suurennuslasia apuna!

    • Annukka Leppänen sanoo:

     Asensin tuon 1.4.6:n Surfacelle ja on pientä! Asensin perään rinnalle kehitysversion, 1.5.3, joka ei ole siis 100% vakaa mutta pitäisi toimia ja siinä ikonijuttu ratkaistu. Kuvassa molemmat versiot niin näet eron:
     Scribus versiot
     Löydät kehitysversiot täältä, ja sulle menee toi scribus-1.5.3-windows-x64.exe

     Kerro miten kävi!
     Annukka

     • Riikka sanoo:

      Ei onnistunut, valitettavasti. Samaa pientä tihrua myös tuossa kehitysversiossa. Harmi, mutta kaipa tämän kanssa pärjää, kun oppii mikä pienistä kuvakkeista on mikäkin. Kiitos avusta!

     • Riikka sanoo:

      Olin liian hätäinen! Onnistui se sittenkin, jes. Nyt pelittää paremmin, kun näkeekin jotain.

     • Annukka Leppänen sanoo:

      Hieno juttu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.