Leonardo- esittely ja asennus

html css
HTML5 ja CSS3 Osa 10: Pseudo-luokat
2016/06/16
Paint.Net perusteet osa 1
2016/07/07
Näytä kaikki

Leonardo- esittely ja asennus

leonardo

Taas löytyi lupaava ohjelma, joka on suunniteltu etenkin Windows tableteille. Leonardo on ruotsalaisen Henning Tegenin kehittämä piirustus-ja maalausohjelma, joka on vielä beta (0.11.129) vaiheessa. Tämä ei mitenkään menoa haittaa, käyttis on selkeä ja kaikissa laitteissa siististi skaalautuva, itse ohjelma toimii moitteettomasti. Joitakin ominaisuuksia puuttuu, mutta kaikki tarpeellinen perushommiin löytyy.

interface-shaman

Lataus ja asennus

Leonardosta on tarjolla 14 päivän kokeiluversio ja tällä hetkellä myös 50% tarjous ostohinnasta (Normaalisti 79, nyt vain 39 dollaria). Asennus sujui nopeasti ja kivuttomasti. Kotisivulta napsauta ylä oikealla DOWNLOAD painiketta ja aukeavalla sivulla Download Beta Windows puolelta. Jos olet Mac-käyttäjä, voit halutessasi antaa email ositteesi ja sinua infotaan kun sille alustalle pian julkaistaan oma versionsa.

Koneellesi latautuu .exe tiedosto, kaksoisnapsauta sitä ja seuraa ohjeita. Joudut lopuksi rekisteröitymään käyttäjäksi antamalla nimesi ja sähköpostiosoitteesi.

leonardo-luo-tili

Miksi Leonardo? Hyvät ja huonot puolet

Mikä tästä tekee sitten niin suositeltavan ohjelman? Ensinnäkin on tilaa. Mischiefistä tuttu loputon pohja on otettu tässäkin käyttöön, mutta Mischiefin vektoritekniikasta poiketen pikselipohjaisena.

Toisekseen en ole vielä löytänyt Surface Prolle ohjelmaa, missä lyijykynä tuntuisi yhtä hyvältä ja tekisi niin hienoa jälkeä kuin Leonardossa. Muut siveltimet toimivat myös hyvin, mutta ainakin toistaiseksi niitä oli liian vähän omiin tarpeisiini. Hyvää oli mahdollisuus säätää viivan vakautta kaikkien siveltimien kohdalla. Enkä huomannut viivettä vaikka maalasin erittäin suurilla (1000 px) siveltimillä!
Edellisten lisäksi Leonardosta löytyy tietysti kaikki työkalut, mitä kunnon maalausohjelmasta kuuluukin, eli mm. tasot, väriensäätö mahdollisuus, tableteilla pystyy sormilla zoomaamaan ja kääntämään kangasta, valintatyökalut, historia jne.
Ohjelmasta puuttuu tässä vaiheessa tuki .psd tiedostoille (on tulossa) ja hinta tuntuu hieman kovalta varsinkin ilman alennusta. Toivoisin lisäksi mahdollisuutta työskennellä muissakin väritiloissa kuin RGB (eli etenkin puhtaasti mustavalkoista viivakuvaa olisi kiva voida tuottaa mutta tämä saattaa jäädä haaveeksi jos Leonardoa halutaan markkinoida lähinnä maalaajille). Leonardoa kannattaa kyllä harkita, tai ainakin pitää silmällä varsinkin jos olet kiinnostunut digimaalaamisesta.

Päivitys 27.3.2017:Uusin versio julkaistiin helmikuussa, suurimpana parannuksena koko sivellinmoottorin uudelleen rakennus, jonka ansiosta pystytty lisäämään mm. hankaus/sekoitustyökalun. Myös siveltimien laatua ja suorituskykyä on parannettu.

Jos käytit 14 pvän kokeiluversion jo aiemmin, ilahduttanee että tiedot on tyhjennetty ja voit kokeilla tätä uusinta versiota uudet 14 päivää. Videolla esittelyssä uudet ominaisuudet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.