Näppäinkomennot kosketusnäytöille

Surface Pro 3 ja Photoshop
2014/12/18
uusi julkaisu
Uuden julkaisun asetukset Clip Studio Paint
2014/12/29
Näytä kaikki

Näppäinkomennot kosketusnäytöille

Kosketusnäytöllisille koneille on tarjolla näytöllä kelluvia valikoita erillisen näppäimistön korvaajana. Näppäinkomennot ovat olleet itselleni erottamaton osa työskentelyäni pöytä,-ja kannettavalla tietokoneella, mutta Surface Prolla piirtäessä ei erillinen fyysinen näppäimistö aina sovi kuvioihin, koska laitetta tulee pidettyä paljon sylissä. Toivon kovasti, että Microsoft tai N-trig kehittää kynän kaveriksi jonkinlainen kelluvan pikkuikkunan (One Notessa kehävalikko on, mutta muualle sen vaikutus ei ylety.) josta yleisimmät komennot voi antaa. Ja jos ne komennot voisi itse ohjelmoida ohjelman mukaan, niin täydellistä.

Photohop ongelmani vuoksi ryhdyin etsimään ratkaisua harrastajapiireistä, ja pari lupaavaa vaihtoehtoa löytyi: Radial Menu ja Touch Key

Korostan tässäkin kohtaa, että lataa ja kokeile omalla vastuullasi, mikä toimii minulla ei välttämättä sovellu sinun koneellesi. Varminta on tehdä ennen asennusta omalle koneelle palautuspiste.

Näistä helpompi kustomoida on RadialMenu.  Ja sen ulkoasukin on viimeistellympi kuin TK:n.

Radial menu

Ohjelmassa on profiilit alla olevan kuvan laitteille. Jos omistat jonkin muun, valitse asennuksen alussa painike ”Other/Simple mode”:

Näyttökuva (9)

Lataa ohjelma vierailemalla sen kotisivulla. Ohjelma asentuu muiden ohjelmien joukkoon ja sen voi jatkossa käynnistämisen helpottamiseksi kiinnittää vaikka aloitusnäkymään tai tehtäväpalkkiin. Itse nappasin version 0.3.10.276 x64 ja se on toiminut hyvin. Tosin en suosittele käyttämään kuin piirto-ohjelmissa, kynä sekoili hieman muissa.Tämä voi olla myös RM:n uusimman version ongelma, eli aiemmat julkaisut saattaa toimia vakaammin? Itsellä käytössä vain Photoshopissa ja Clip Studio Paintissa. (Menusta pystyy tosin tekemään eri ohjelmille omat ”versionsa”.)

Oletus setissä painikkeita on vähän. Photoshop työskentelyni on paljolti piirtämistä/maalaamista, ja mahdollisuus muuttaa siveltimen kokoa nopeasti on tärkeää. Tarvitsin siis pari uutta napiskaa:

  1. Muokkaustilaan pääsee napsauttamalla hiiren oikealla menun vasemmassa yläkulmassa olevaa värikästä ympyrää ja valikosta Settings.
  2. Aukeavassa ikkunassa valitaan ylhäältä Toolbar ja vasemmalta Customization.
  3. Lisää rivejä tehdään Size-osion Button rows-kohdasta. Itsellä riitti toistaiseksi yksi uusi rivi.
  4. Napsautetaan sitten tyhjiä kohtia menussa jolloin niihin ilmestyy uudet painikkeet .
  5. Napsautetaan vuorollaan luotuja uusia painikkeita, jolloin asetusikkuna avautuu (näkyy kuvassa alla vasemmassa alareunassa). Voit antaa sille Titlen eli otsikon, mutta tärkein on Action: mikä toiminto laukaisee tapahtuman. Valitse haluamasi valikosta. Minä tarvitsin näppäimen painalluksen, Key Press molempiin. Actionin valinnan jälkeen avautuu vielä valikko josta määrittelin minkä nimenomaisen näppäimen painallus. (Olen Photoshopissa asettanut siveltimen koon pienenevän näppäintä z painamalla ja suureneva x näppäimellä.) Käytin siis niitä. Homma selvä.

Näyttökuva (18)

Normi tallennus, uusi ym painikkeet löytyvät pyöreästä menusta, jonka saat näkyviin kun napsautat kerran samaista värikästä ympyrää vasemmassa reunassa.

TouchKey on hieman karumpi ja ”teknisempi”  vimpain, mutta ajaa asiansa. Lataa TouchKey  sen kotisivulta napsauttamalla sivun ylälaidassa olevaa isoa vihreää painiketta, jossa japaninkielistä kirjoitusta ja nuoli.

Minulla ei hermorakenne riittänyt hankalien englanti-japani ohjeiden tulkintaan, joten latasin vain tuon peruspaketin ja  Photoshop-tuunauksen siihen. Löydät PS-version alempaa sivulta kohdasta jossa tumma valikko ja kirjoittajana/tekijänä  cleft.

Oletuksena TK peruspaketista on tämän näköinen ((kts. valikkoa, jota hahmo sormellaan osoittaa):

tk japan

ja tuunattu PS-versio taas:

valikko

Ohjeet tuunatun version käyttöönottoon:

  1. Varmista, että olet ladannut ja purkanut TouchKeyn peruspaketin sieltä japanilaiselta sivulta.
  2. Lataa seuraavaksi  TouchKey-master.zip ja pura se omaan kansioonsa.
  3. Kopioi kaikki tiedostot TouchKey-master kansiosta ja liitä ne TouchKey kansioon. (se peruspaketin kansio) Korvaa kaikki tiedostot joiden kohdalla järjestelmä sitä ehdottaa!

Tämänkin käynnistystiedostosta kannattaa tehdä kuvake tehtäväpalkkiin.

Omani poistin kun löysin RadialMenun, sillä en saanut siveltimen kokoa muutettua tällä. Jos kärsivällisyys riittäisi, niin voisi cleftin ensimmäisen kommentin ohjeiden avulla yrittää ohjelmointia itse…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.