Näytön kalibrointi ja profilointi

luovuus
Oy Luovuus Ab
2017/08/26
painovalmis-aineisto
Painovalmis aineisto
2017/09/18
Näytä kaikki

Näytön kalibrointi ja profilointi

näytön värien kalibrointi ja profilointi

Oletko koskaan miettinyt tai murehtinut miten värit näytölläsi näkyvät? Se on aina tärkeää ja varsinkin jos teet töitä, jotka olisi tarkoitus painaa. Ainoa tapa varmistua värien oikeudesta on kalibroida ja profiloida näyttö. Kalibrointi varmistaa, että kuvat näkyvät oikein, eikä sinnepäin. Mutta mitä kalibrointi tarkoittaa, millä se tehdään ja miten?

Näyttö on yleisin kalibroitava laite, mutta myös esim tulostimen ja skannerin voi kalibroida. Kalibroinnin ja sen jälkeen tapahtuvan profiloinnin avulla esitetyt värit saadaan näyttämään mahdollisimman samanlaisilta laitteesta riippumatta. Kalibroitaessa säädetään itse näyttölaite (lähinnä kirkkaus ja kontrasti) ja sen lisäksi luodaan näytölle profiili (yleensä .icc/.icm päätteinen tiedosto, joka kertoo värinhallintajärjestelmälle laitteen värintoisto-ominaisuudet) ja jatkossa kun kone käynnistyy, latautuu profiili ohjaamaan näytönohjainta.

profiilitiedosto

Kalibrointilaitteet

Profiilia ei pysty luomaan ilman siihen suunniteltua laitetta ja ohjelmaa. En suosittele silmämääräistä kalibrointia, mutta jos laitetta ei pysty hankkimaan, on sekin parempi kuin ei mitään. (Ohje Win 10 kalibrointiin ilman laitetta. Netissä myös lukuisia online palveluita hommaan.) Kalibrointilaitteet olivat aiemmin todella kalliita, mutta onneksi niiden hinnat ovat tulleet alas ja nykyään harrastelija saa jo satasella kalibrointilaitteen, jonka avulla näytön kuvanlaatu paranee huomattavasti. Ammattilaisille suunnatut monipuolisemmat laitteet, kuten spektrometrit maksavat enemmän. Huomaa, että laitetta ei tarvita joka päivä (nelisen kertaa vuodessa on hyvä määrä, monet tosin kalibroivat kerran kuussa), joten voit hommata sellaisen yhdessä kavereidenkin kanssa.

Laitteiden tunnetuimmat valmistajat ovat X-Rite ja DataVision, molempia saa mm. Verkkokaupasta. Harrastelijalle sopii esim. DataColor Spyder Express, josta saa myös kalliimpia Pro-ja Elite malleja.

Kalibrointi

Esimerkkinä DataColorin Spyder: Laitteen mukana ei tule enää ohjelmaa, vaan se ladataan netistä. Kun se on asennettu, anna näytön lämmetä 30 minuuttia ja käynnistä ohjelma. Huoneen valaisun tulee nyt olla sama kuin yleensä työskennellessäsi, paras olisi hämärä huone, eli pyri pitämään se aina samanlaisena. Homma menettää merkityksensä jos välillä työskentelet pimeässä ja välillä aurinkoisessa huoneessa.

Valitse aluksi ohjelmassa näytön tyyppi ja malli. Liitä sitten pyydettäessä kalibrointilaite USB-porttiin. Aseta laite näyttöä vasten ohjelman ohjeiden mukaan, käytä kohdistamisessa apuna laitteen mukana tulevaa vastapainoa näytön takapuolella. Näyttöä kannattaa kallistaa hieman jotta saa laitteen tiiviisti ruutua vasten. Tämän jälkeen ohjelma käy läpi värisävyjä ja mittaa niiden arvoja, joiden perusteella luodaan profiili. Sinun tarvitsee lähinnä vain seurata ohjeita. Lopuksi saat vertailla ennen/jälkeen tuloksia ja tallentaa profiilin, tallennuspaikka valikoituu automaattisesti ja näin profiili menee oikeaan paikkaan.

Ja sitten vaan nauttimaan tuloksesta!

Pari videota kalibroinnista:

Haluatko tietää lisää? Kattava paketti lisäinfoa (engl.).

2 Comments

  1. NH sanoo:

    Kiitos tästä ohjeesta, kalibrointi on täysin vieras asia minulle. Mistä tuon näytön tyypin ja mallin saa tietoonsa? Värisävyt olisi hyvä saada kohdilleen, kun sellaisia työssäni kuitenkin aika paljon pyörittelen.

    • Hei, kiva että kalibrointi kiinnostaa. Mallin saat selville joko näyttösi mukana tulleesta ohjekirjasta tai usein se lukee myös laitteen etureunassa/takapaneelissa. Googlaamalla mallin saat tietosi myös tekniset speksit kuten tyypin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.