Painovalmis aineisto

näytön värien kalibrointi ja profilointi
Näytön kalibrointi ja profilointi
2017/09/01
Photoshop vinkki
Luo kuvaresursseja Photoshopissa
2017/09/26
Näytä kaikki

Painovalmis aineisto

painovalmis-aineisto

Paperille julkaistavalla ainestolla on tiettyjä vaatimuksia, jotta painotyö onnistuu mahdollisimman hyvin. Nämä vaatimukset ovat enimmiltä osin samat, painosta riippumatta. Alla olevan listan ja lisäksi tarkistamalla valitsemasi painon omat ohjeet (yleensä nimellä ”Aineisto-ohjeet” tai ”Prepress ohjeet”) saat julkaisusi varmemmin onnistumaan haluamallasi tavalla.

Kuvat

Kuvien on oltava tarpeeksi tarkkoja, suositus on useimmiten 300 ppi (mutta esim Kamera-lehteen tulevien kuvien optimaalinen resoluutio on 350 ppi.). Poikkeuksena aina viivakuvat (mustavalkoiset), joiden resoluution pitäisi olla vähintään 600, mielellään 1200 ppi. Sanomalehtikuvien yleisin pyydetty resoluutio on 200 ppi, paitsi erikoispapereilla 240.

Värit

Yleensä CMYK muodossa. Joissain digipainoissa saattaa käydä nykyään myös RGB, joten kysy. Tarkista myös käytettävä väriprofiili painosta, (monilla on oma), vaikkakin yleisin Suomessa päällystetylle paperille käytetty profiili on Coated Fogra 39. Profiili sisältää tiedot mm. värisävyistä, pisteenkasvusta koneella, värin tarttumiskyvystä jne, joten siksi on tärkeää käyttää juuri oman painon pyytämää profiilia.


Tarkista ettet ole käyttänyt julkaisussa spottivärejä vahingossa, jollei ollut siis tarkoitus (Pantone alimpana listassa):

Leikkausvara  

Julkaisuun on sisällyttävä yleensä vähintään 2-5 millimetrin leikkausvarat, mikäli puhtaaksileikattuun julkaisuun tulee reunoihin asti ulottuvia kuvia tai elementtejä. Sanomalehtien kohdalla huomioitava, että painoteknisistä syistä johtuen väripintoja ei voida käyttää julkaisun reunoihin asti, vaan reunoilla aina marginaalit.

Oikea tiedostomuoto 

Lähes aina PDF, joka sisältää kaikki elementit. PDF:n tekoon painon sivuilla yleensä joko kirjalliset ohjeet kuvankaappauksineen tai ladattava .joboptions-tiedosto. Moniin painoihin voi myös lähettää ns avoimen (vastakohtana PDF:lle joka suljettu) taittotiedoston, jolloin siellä valmistellaan (pientä lisämaksua vastaan :)) lopullinen painotiedosto.

Aineiston koko

1:1 koossa. Lehden ollessa kyseessä painot haluavat yleensä sivut PDF:iin sivuittain, ei aukeamittain.

Fontit ja grafiikka

Monet painot hyväksyvät nykyään TrueType fontit, mutta jos haluat pelata varman päälle, käytä Type 1 ja OpenType fontteja. Vältä kovin pienen kirjasinkoon käyttöä ja grafiikassa liian ohuita viivoja (usein minimiksi offsetpainossa annetaan 0.25 pistettä). Tsekkaa, että musta teksti (esim leipäteksti) sisältää vain mustaa osaväriä, ei muita. Jos työhösi tulee isompia mustia pintoja, saat syvän mustan sekoitettua käyttämällä vaikkapa K:100 C:50 M:40 ja Y:40%. Sanomalehtiä painettaessa rikkaan mustan arvot saatetaan pyytää hieman pienempinä, joten kysy.

Unohdinko jotain olennaista, kerro kommenteissa!

Oliko sisältö hyödyllistä, tykkäsitkö jutusta?

1 Comment

  1. Hannele sanoo:

    Itse laitan aina painoon lehtiä pienemmän jutut niin, että tekstit on polutettu. Eipähän tarvi pelätä fonttien hukkumista 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.