Pantone värien käyttö

scribus-teksti
Scribus – tekstiä julkaisuun
2016/09/07
Photoshop tasovedokset
Photoshop tasovedokset
2016/10/03
Näytä kaikki

Pantone värien käyttö

pantone

Pantone-värijärjestelmä (PMS – Pantone Matching System) on tunnetuin/käytetyin spottiväristandardeista. Spottivärien etu on että väri voidaan aina toistaa samanlaisena olosuhteista riippumatta (tärkeää usein mm. logojen kohdalla, mieti vaikkapa Postin oranssia), sillä värit ovat valmiiksi sekoitettuja ja ne painetaan kerralla (päinvastoin kuin CMYK-järjestelmässä, missä jokainen sävy sekoitetaan neljästä osaväristä ja jokainen osaväri painetaan erikseen). On myös paljon värejä joita ei voida toistaa CMYK-väreillä, kuten esim metalli ja neonvärit ja silloinkin tarvitaan spottivärejä.

Painetuista värikartoista Pantone-värit voi poimia numerotunnuksien avulla. Kirjain perässä kertoo millaiselle paperille tulet painamaan (C-päällystetylle vai U-päällystämättömälle).

Pantone-värien käyttö voi tulla halvemmaksi, jos tarvitset esim vain yhden lisävärin ja siitä sävyt painotuotteeseesi, mutta kalliimmaksi, jos se/ne tulee lisävärinä CMYK-painatukseen.

Värien määrittäminen InDesignissa

Avaa  Ikkuna>Väri>Värimallit paneeli. (Window > Color > Swatches). Valitse ja poista kaikki muut värit paitsi neljä ensimmäistä ( Ei mitään, Rekisteröinti, Paperi ja Musta) väriä paneelista.

pantone_id_varimallit

Valitse paneelin valikosta (oik yläkulma pienet viivat) kohta Uusi värimalli (New color swatch).

Aukeaa uusi ikkuna, jossa vaihda Värityypiksi (Color type) Spottiväri ja Väritilaksi (Color mode) Pantone+Solid coated.  (Tässä esimerkissä valitaan Coated, koska haluamme painaa päällystetylle paperille).

pantone_id__uusivarimalli

Väriä valitessa on syytä käyttää alussa maitsemaani painettua värikarttaa (jollei asiakas ole antanut jotain tiettyä väritunnusta), sillä näytöllä näkyvän sävyn ja panetun ero voi olla huomattava. Karttoja myy Pantone ja useat jälleenmyyjät, mm Suomessa UrbanView

Värin valitseminen tapahtuu joko kirjoittamalla sen tunnus PANTONE-txtin perässä olevaan tekstikehykseen tai napsauttamalla sitä luettelossa. Paina valinnan jälkeen Lisää-painiketta (Add) lisätäksesi sen Väriviuhka-paneeliin ja lopuksi Valmis-painiketta. CC-version käyttäjät voivat myös lisätä värin haluamaansa kirjastoon, jolloin se näkyy myös muissa Adoben ohjelmissa. Laita vain rasti kohtaan Lisää CC-kirjastoon ja valitse haluamasi kirjasto pudotusvalikosta.

pantone_mallit

Voit jakaa näin lisäämäsi värit myös tallentamalla ne ASE-tiedostoksi. Sen pystyy lataamaan käyttöön muillakin kuin CC-versiolla. Myös Illustrator ja Photoshop ymmärtävät muotoa.

Valitse Väriviuhkassa lisäämäsi värit ja valitse valikosta Tallenna värimallit (Save swatches). Anna tallennusikkunassa paikka ja nimi, mutta säilytä tallennusmuotona .ase

pantone_ase

 

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.