Scribus – tekstiä julkaisuun

krita
Krita compositions-paneeli
2016/08/31
pantone
Pantone värien käyttö
2016/09/13
Näytä kaikki

Scribus – tekstiä julkaisuun

scribus-teksti

Tämä on Scribus ohjesarjan kolmas osa, jossa keskitytään siihen, miten saamme tekstiä lisättyä sivuille ja muokattua sen ulkoasua. Muut osat löydät mm. sivun alalaidasta valitsemalla avainsanoista Scribus, tai suoraan tästä linkistä.

Tekstikehys

Helpoksi taittamisen ja kuvien ja tekstien asettelun sivulle tekee Scribuksessa se, että kaikki objektit sijoitetaan kehysten sisään: kuvat kuvakehyksiin ja tekstit tekstikehyksiin. Voit ajatella näitä kehyksiä eräänlaisina säiliöinä tai laatikoina, joita on helppo sijoittaa mihin tahansa sivulla. Tekstikehyksen saat lisättyä joko työkaluista:

scribus tekstikehys

tai valitsemalla komennon Lisää-valikosta. Paina hiiren vasen painike alas ja vedä se alhaalla haluamasi kokoinen kehys sivulle. Jotta voit kirjoittaa sen sisään, valitse heti perään Muokkaa kehyksen sisältöä työkalu ja saat kehyksen sisään tekstikursorin:

Scribus kirjoitusta kehykseen

Jos haluat jälkeenpäin muuttaa kehyksen kokoa, onnistuu se Valitse kohde työkalulla. Sen avulla saat kehyksen reunoille ja kulmiin koonmuunto”kahvat”, neliöt joista voit ottaa kiinni hiirellä.

Scribus kehyksen koko

Tekstin ulkoasua pääset muuttamaan mm. napsauttamalla Tekstimuokkain  painiketta.

Scribus txtieditori painike

Aukeaa ikkuna, jossa voit kirjoittaa ja muokata kirjoitustasi kuten missä tahansa editorissa, sekä päivittää lopuksi painamalla vihreää V-muotoista kuvaketta. (Päivitä tekstikehys ja poistu)

Scribus tekstieditori

Muokkaimessa voit mm. alleviivata tekstiä, laittaa sitä yläindeksiin ja muuttaa väriä sekä kirjainvälistystä. (Anna hiiren kursorin levätä kuvakkeen päällä ja saat sen nimen näkyviin) Löytyvät myös Tyyli-valikosta.

Koeta kuitenkin välttää ylärivistä löytyvien prosentuaalisten skaalausten käyttöä

Jos mielummin kirjoitat tekstin valmiiksi tekstinkäsittelyohjelmassa, voit myös tuoda tiedoston Scribukseen. Tallenna se ensin joko txt/doc tai rtf muodossa (huom ei tue uusinta docx-muotoa). Tee tekstikehys ja valitse Tiedosto/Tuo/Hae teksti

Jatketaan tekstin parissa lisää seuraavassa osassa! Helpoiten pysyt ajantasalla uusista artikkeleista, kun tilaat ilmoituksen niistä sähköpostiisi. Minikaavakkeen tähän löydät sivun alalaidasta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.