Sarjakuva-albumin tekeminen osa 6

Clip Studio Paint näppäinoikotiet
2016/04/09
html css
HTML5 ja CSS3 osa 8: class ja ID
2016/04/13
Näytä kaikki

Sarjakuva-albumin tekeminen osa 6

luonnos manga studio

Puhekuplat ja tekstaus

Olisi todella kätevää, jos myös puhekuplien tekstit voisi tehdä Clip Studio Paintissa, mutta kuten aihetta käsittelevässäni artikkelissa olen todennut, on hommassa ongelmia. CSP leikkaa joistakin fonteista yläosan pois, ja tämä vaikuttaa varsinkin ääkkösiin: yläpuolet ääkköspisteistä leikkautuu, eikä asialle voi mitään. Rivinvälien säätäminen ei auta, joten kyseessä on jonkinlainen bugi ohjelmassa. Oma fonttini toimii hyvin Regular-leikkauksella, mutta jos tekstin lihavoi, käy sille huonosti:

manga studio ääkköset

Päädyin tekemään tekstauksen InDesignissa, taiton yhteydessä. Jotta tiesin minkä kokoiset kuplat piirtää, kirjoittelin tekstit osapuilleen kohdilleen luonnostasolle myös CSP:ssa. Lopullisesta ID:iin vietävästä sivusta ne jätetään pois.

luonnos manga studio

Jos päädyt samantyyppiseen ratkaisuun, kannattaa kirjoittaa tekstit koneella erilliseen (InDesign-) tiedostoon, silloin niiden kopiointi on helpompaa eikä samaa asiaa tarvitse naputella useaan otteeseen.
Jos haluat tehdä kuplat InDesignissa, etkä piirtää niitä tai tehdä niitä MS:n kuplatyökalulla, kannattaa tehdä kokoelma erilaisia puhekuplia valmiiksi. Jos käytät ID CC-versiota, hyödynnä kirjastoja (kirjoittamani ohje täällä), muissa eli CS6 ja alaspäin kannattaa tehdä taas erillinen tiedosto niitä varten.

Peruskuplan saat rakennettua näin:

Piirrä soikio (Huolehdi, että reunaväri on musta ja täyttöväri valkoinen, eli Paper) ja sen päälle joko Monikulmiotyökalulla kolmio, tai Pen-kynällä kolmio, valitse molemmat elementit ja valitse valikosta Object/Pathfinder/Add, jolloin polut yhdistetään:

puhekupla indesign

Jos haluat tästä kuplasta version, missä kärki osoittaa toiseen suuntaa, tee kopio heti. Jos teet peilikuvaksi käännön tekstiasetuksien jälkeen, kääntyy myös teksti peilikuvaksi.

puhekupla-peilikuva

Napsauta sitten kuplasi sisällä Tekstityökalulla ja aseta tasaus keskitetyksi. Valitse valikosta Object/Text frame options ja aukeavassa ikkunassa laita Inset Spacing kohtaan Inset arvoksi esim 2 mm. Tämä luo kuplan reunojen ja tekstin väliin pienen tyhjän reunusalueen.

puhekupla inset

Huomaa samaisessa ikkunassa Vertical Justification-kohta, joka tasaa tekstin kuplassa pystysuunnassa. Topin sijaan kokeile sopiiko omaan tarkoitukseesi paremmin esim. Center tai Justify:

puhekupla asetukset

Itsellä Top, minkä lisäksi säädän myös viereisellä välilehdellä (Baseline options) ekan rivin sijaintia asettamalla Offsetin Fixediksi ja lasken riviä 9mm ylhäältä:

tekstin eka rivi

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.