Scribus sivunnumeroiden lisääminen

Photoshop tasovedokset
Photoshop tasovedokset
2016/10/03
Inkscape työtila, zoomaus ja tallennus
2016/10/31
Näytä kaikki

Scribus sivunnumeroiden lisääminen

Lukijan toiveesta pikaohje automaattisen sivunumeroinnin lisäämisestä Scribuksessa tehtyyn julkaisuun. Sivunumeroita ei kannata lisätä yksitellen manuaalisesti sivuille, sillä jos sivumäärä vaihtuu, eli sivuja lisätään tai poistetaan, joutuu numeroinnin tekemään joltain osin uusiksi. Scribus hoitaa homman puolestasi, jos teet numeroinnin sivupohjan kautta.

Avaa julkaisusi. Avaa Ikkuna valikosta Järjestä sivuja ikkuna:

scribus-sivujen-hallinta

 

Ylhäällä olevan otsikon ”Käytössä olevat mallisivut” alta löydät oletusmallin nimeltä Oletus. Kaksoisnapsauta sitä, jotta saat auki ikkunan Muokkaa mallisivuja. Valitse listasta Oletus:

scribus-muokkaa-mallisivua

Lisää haluamaasi kohtaan (eli kohtaan johon haluat kaikilla sivuilla sivunron tulevan) tekstikehys ja napsauta sen sisällä Tekstityökalulla, jotta saat kursorin vilkkumaan kehyksessä. Valitse sitten Lisää/Merkki/Sivunnumero ja Scribus lisää kehykseen risuaitamerkin.

scribus-lisaa-merkki

Sulje Muokkaa mallisivuja-ikkuna. Valitse Sivujen hallinta-ikkunassa kaksoisnapsauttamalla mikä tahansa sivu alaosan listasta ja sivullasi on sivunro:

scribus-sivunnrot

3 Comments

  1. kjjo sanoo:

    En taas olis pärjänny ilman tätä.

  2. Markku Tuomi sanoo:

    Kiitos näistä ohjeista. Sain tehtäväksi erään yhdistyksen lehden toimittamisen. Edeltäjäni on käyttänyt Ms-wordia ja minäkin tein yhden numeron Open-officella, mutta se ei ehkä ole paras ohjelma hommaan. Nyt olen alkanut kokeilemaan Scribusta tässä hommassa. Muuten vaikuttaa hyvältä, mutta voiko Scribuksella tehdä automaattisesti päivittyvän sisällysluettelon, vai pitääkö sisällysluettelo tehdä käsin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.