Surface Pro 3 – käyttöönotto

Clip Studio Paint eli Manga Studio 5 esittely
2014/12/15
Surface Pro 3 ja Photoshop
2014/12/18
Näytä kaikki

Surface Pro 3 – käyttöönotto

Sain Surface Pron juuri sopivasti joululoman kynnyksellä, joten on aikaa tutustua laitteeseen ja piirtää paljon. Tässä artikkelissa käyn läpi pakkauksesta purkamisen ja käyttöönoton, jatkossa kirjoitan myös mm. soveltuvuudesta kuvituksien tekoon.

Kannen alta paketissa näkyy vain itse laite:
20141216_175055 (2)

Sen alta paljastuu kynä (kynän käyttöönotosta tarkemmin alempana ) ja esite (& takuutiedot), jonka avulla pääsee alkuun laitteen käytössä. Kattavampi ohjeistus löytyy, kun avaa selaimen, joka aukeaakin oletuksena suoraan Microsoftin SP3 ohjealueelle

20141216_175113 (2)

Ylimmässä kuvassa oikealla näkyvän valkoisen läpän alla on laatikko, jonka sisällä (ilahduttavan pieni ja kevyt) akku  johtoineen.

20141216_175233 (2)

Siinä kaikki. Kone kiinni virtalähteeseen, virtapainikkeesta (vasen yläkulma) painallus ja asetusten tekoon. Homma etenee kielen ja alueen valinnasta käyttöoikeusehtojen hyväksynnän, kynän käyttöönoton, värien mukauttamisen, webyhteyden luomisen, päivitys ym asetuksien, Microsoft tilin luomisen kautta  sovelluksien asentamiseen.

Windows 8 oli itselle täysin uusi tuttavuus. Jouduin muutamaan otteeseen turvautumaan sekä internetin että käyttiksen sisäisiin ohjeisiin, jotta sain tuunattua koneen haluamanilaiseksi. Nyt parin päivän pyörittelyn jälkeen alkaa jo sujua.

N-trig kynä

Kynän käyttöönotto alun asetuksien yhteydessä oli helppoa: pyydettäessä painetaan kynän yläpäässä olevaa painiketta n. 7 sekuntia ja Windows muodostaa pariliitoksen. Ihan näin helpolla ei kuitenkaan selviä, jos haluaa käyttää sitä muuhunkin kuin OneNotella raapusteluun. Suoraan paketista piirtely ei tuottanut kummoisia tuloksia edes mukana tulleella Fresh Paint piirto-ohjelmalla. Ainoastaan raakaa voimaa käyttämällä sai näkyviin muutamia heikkoja viivoja:

Näyttökuva (2)

Onneksi liikkeessä, josta ostin laitteen, oli kynä asia hoidettu kuntoon kokeilukappaleessa, muuten olisi jäänyt ostamatta. Nyt tiesin, että vempain pystyy parempaankin. Ensimmäiseksi hain verkkokaupasta (laitteen mukana tulee kauppasovellus) ilmaisen Surface Hubin, jonka avulla saa säädettyä mm. kynän paineentunnistusasetuksia. Huom. Jos sovellus ei toimi ja herjaa ettei kynän ajuria löydy, päivitä Windows. Itsellä auttoi viimeisimmän järjestelmäpäivityksen tekeminen (Järjestelmä/Päivitykset ja palautus) ja laitteen uudelleen käynnistys.

Hubissa on muutama pyyhkäisyllä toimiva sivu, joista tärkein alla:

Näyttökuva (3)

Vedä vasemmalla olevan ruudun alla olevasta liukusäätimestä ja kokeile välillä vedellä muutamia viivoja oikealla olevaan ruutuun vaihtelevalla itsellesi sopivalla paineella. Kevyestä raskaampaan. Homma selvä kun tuntuu ja näyttää hyvältä! Sovellus on suhteellisen uusi, ja mm. kevyempien jälkien suhteen toivoisi parannusta. Lisäksi asetukset, jotka toimivat piirtäessä, eivät toimi yhtä hyvin kaikkien ohjelmien (mm. Chrome) kanssa. Toivotaan että MS kehittää sovellusta edelleen. Samoin olisi mahtavaa, jos Wacomin tavoin saisi kynäänsä eri tyyppisiä vaihtokärkiä!

Hubin jälkeen syntyy ihan kivaa jälkeä jopa Fresh Paintissa: (varsinaisista ohjelmista puhumattakaan, kuten Manga Studio, missä voi Hubia monipuolisemmin asettaa paineentunnistuksen, mutta siitä lisää toisessa bloggauksessa.).

Näiden toimenpiteiden jälkeen kaikki ok kokeilemissani ohjelmissa. Photoshopin asennettuani ilmeni kuitenkin vaikeuksia, joista lisää toisessa kirjoituksessani.

Näyttökuva (4)

Lisäys 18.12: Ameriikan pitempään piirrelleet serkut kertovat, että kovassa käytössä kärki kuluu varsin sukkelaan. Microsoftin Suomen myymälässä on kyllä uusia kyniä kaupan, mutta teriä ei näy. USA:ssa Surfacen ostajille on pyynnöstä lähetetty varateriä ilmaiseksi. Selvittelen Microsoftin politiikan meillä pikimmiten. Myös kynän sisällä olevien batterien kestosta on vaihtelevia kokemuksia. Lisäys 31.10.2015: Kynän terää ei ole tarvinnut vaihtaa vielä ja työskentelen joka päivä tunnin tai enemmän. Batteri meni vaihtoon tänään ekan kerran oston jälkeen. Huomaat ajan tulleen, jos kynä alkaa esim temppuilemaan siten että piirtää viivoja jo ilmasta vaikkei kärki kosketa pintaa.

Lisäys 19.12: Terät kuuluvat Suomessa huollon piiriin, joten kun viimeisiä viedään, saa meilläkin uudet ilmaiseksi pyytämällä. Hieno juttu.

Fiilikset pari kuukautta hankinnan jälkeen voit lukea täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.