Tasojen käyttö väritykseen Krita

Puhekuplien teko osa1 CSP
2015/02/26
Puhekuplien teko osa 2 CSP
2015/03/03
Näytä kaikki

Tasojen käyttö väritykseen Krita

Tässä artikkelissa katsotaan miten tasoja voi hyödyntää värittämisessä. Tutkitaan myös yksinkertaisten valintojen tekoa värittämisen tukena. (Valinnoista erillinen laajempi ohje myöhemmin.) Jos et vielä lukenut juttua tasojen peruskäytöstä, kannattaa vilkaista sitä nyt.

Edellisessä osassa tilanne jäi siihen, että saimme tussattua viivat luonnostason yläpuolelle. Jos heität nyt ensimmäiseksi sinisellä piirretyn luonnostason pois (Roskis ei muuten toimi jollei tason näkyvyys ole päällä, eli napsauta silmänkuvaa jos olet ottanut näkyvyyden pois ja pidä taso aktiivisena. Napsauta sitten roskiksen kuvaketta tasopaneelin alalaidassa). Sinulle jää kaksi tasoa: Alimpana  valkoinen taustataso ja sen päällä itse viivapiirros.

Napsauta taustatason silmä-kuvaketta jotta näet miten Krita esittää läpinäkyvyyden kuvassa olevalla tasolla:

läpinäkyvä taso

Kaikki uudet Paint layer-tasot jotka luot ovat oletuksena läpinäkyviä ja läpinäkyvyys esitetään harmaavalkoruudullisena shakkikuviona. Alla olevat tasot näkyvät läpi niistä kohdista. Tämä ominaisuus tekee värittämisen helpoksi. Napsauta näkyvyys takaisin Taustatasolle, jotta pohja olisi taas valkoinen. Tee sitten uusi taso. (Uusi taso lisätään aina valitun tason yläpuolelle) Huolehdi että se tulee taustatason ja viivatason väliin! (Raahaa se niiden väliin tarvittaessa). Annoin tässä tason nimeksi ”Ihon väri”:

Tasoja

Etsi sitten ikkunan oikeasta reunasta paneeli nimeltä Advanced Color selector. Napsauta ensin ulkoympyrältä jotain punaisen sävyä ja sitten kolmion sisältä jotain ihon värin tyyppistä sävyä. (Tai alareunan ohuista sävypalkeista):

värivalitsin

Värityksen voi hoitaa parillakin tavalla: 1) Maalata suoraan tasolle siveltimellä tai 2) Tehdä ensin valinta ja maalata sitten/pudottaa väri valintaan maalikannulla. Kokeillaan ensin tätä toista tapaa.

Kritassa on paljon erilaisia valintatyökaluja. Meidän alueemme on ”hankalan” muotoinen, joten valitaan se vapaapiirtotyökalulla, ”Select an area by it’s outline”:

valinta

Piirrä sillä reitti sen alueen ympäri jonka haluat valita ja täyttää värillä, irrota hiirestä kun pääset takaisin aloituskohtaan. Valinta näkyy kuvassa muurahaispolkuna, pienenä katkoviivana. Itse valitsin miehen pään.

muurahaispolku

Valitse sitten täyttötyökalu, se on maalipöntön näköinen ja siitä valuu maalia. Napsauta sillä valinta-alueen sisäpuolella. Jos kuvassasi on ns suljettuja viivareittejä, ei Krita täytä niitä värillä jollet varta vasten napsauta niiden sisällä. Siksi itselläni alla olevassa esimerkissä ei ole ihon väriä silmälasien ruuduissa, mutta viikset sen sijaan ovat ihon väriset koska niiden lomassa on aukkoja joista väri karkasi viiksialueen sisään. Anna sitten Select/Valitse-valikosta käsky Deselect/Poista valinta. Tulos:

väritetty

Valintatyökalujen ja maalipöntön kanssa puljatessa tulee helposti pehmennyksiä viivojen reunoihin. Jos kuvaa suurentaa, tulevat ongelmat näkyviin: värin ja viivan välissä on valkoisia pikseleitä. Kirjoitan tästä aiheesta ja miten välttää se erillisen kirjoituksen myöhemmin:

antialiasing

Voisit jatkaa värittämistä tähän tyyliin loppuun asti. Mutta esimerkin vuoksi me jatkamme suoraan siveltimellä maalaamalla. Tee uusi taso taas ja aseta se tuon väritason päälle, yläpuolelle. Valitse joku sivellin. Valitse haluamasi sovelias väri. Itse aion maalata nyt hiukset ja viikset+kulmakarvat harmaalla. Koska uusi taso on minulla ihon värin päällä, peittää kaikki mitä nyt maalaan uudelle tasolle ihonvärin tasolla olevat asiat. Jos tarvitset pyyhekumia, löydät niitä siveltimistä kohdasta ”Eraser”.

väritys tasoilla

Kun maalaat suoraan pensselillä tasolle ilman valintoja, ei tarvitse huolehtia että jää valkoisia pikseleitä viivan reunaan. Huolehdit vain aina, että taso, jolla viivat ovat, pysyy ylimpänä ja tasot joille värität, tulevat sen alapuolelle. Pidä eri osat kuvasta omilla väritasoillaan, silloin niiden muuttaminen on tarvittaessa helppoa.

Muista tallentaa aina tasaisin väliajoin. Pidä työtiedosto itselläsi (eli tiedosto jossa tasot ovat tallessa) ja jos lopullinen kuva pitää lähettää jonnekin näytille, tee näin viimeisen tallennuksen jälkeen:

Anna Layer-valikosta käsky Flatten image. Krita yhdistää kaikki erilliset tasot yhdeksi tasoksi.

yhdistä tasot krita

Nyt voit tallentaa kuvasi jossain muussa muodossa kuin Kritan omassa ja lähettää eteenpäin. Esim. File/Save as ja tallennusmuoto-kohtaan JPEG. Se on pakkaava muoto, joten jos haluat tallentaa kuvasi mahd. hyvälaatuisena, tee seuraavat asetukset aukeavassa ikkunassa:

jpeg

(Jos kuva on menossa nettiin, voi laatua pudottaa, säästät silloin koossa. Alle 50% ei kuitenkaan enää useimmissa tapauksissa ole hyvä, pakkaaminen alkaa näkyä kuvassa.)

 

 

 

 

3 Comments

  1. Eero sanoo:

    Hei!

    Olen Eero Oinonen, sarjakuvan piirtäjä ja aloittaja Kritan kanssa.

    Kysyisin onko Kritassa mitään työkalua jolla värittää helposti ja mahdollisesti nopeasti? Olen kokeillut monia keinoja, myöskin tuota lassoa jossa kerroit tässä ohjeessa, mutta ne kaikki on liian työläitä tai hankalia.

    Onko siis olemassa helpompaa tapaa värittää? Arvostaisin sitä todella.

    Terveisin:
    Eero Oinonen

    • Annukka Leppänen sanoo:

      Moi Eero, mites jos jätät valinnan teon kokonaan pois ja maalaat vapaalla kädellä viivatason alle tekemääsi uuteen tyhjään tasoon suoraan? Itse teen yleensä niin, koska piirtöpöydän kanssa se sujuu tosi helposti ja nopeasti. Jos sulla englanti taittuu, niin tässä olisi hyvä video, jolla esitellään neljä eri tapaa värittää kuva Kritassa. Mikään ei ole ns super nopea, mutta jälki pysyy laadukkaana. Jos englanti tuottaa ongelmia, laita viesti ja teen noista blogiin yhteenvedon suomeksi!
      https://www.youtube.com/watch?v=_GXyUsjjAdg
      Annukka

      • Eero sanoo:

        Kiitos tosi paljon! Video auttoi suuresti väritys valintaani ja ihastuin muutamiin kikkoihin 😀

        Terveisin
        Eero Oinonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.