XP-Pen Artist 16 piirtäminen eri ohjelmissa osa 2

dittmann_masterclass_kansikuva
Digitaalinen muotokuva Anna Dittmannin opastuksella
2017/08/13
luovuus
Oy Luovuus Ab
2017/08/26
Näytä kaikki

XP-Pen Artist 16 piirtäminen eri ohjelmissa osa 2

artist_xp-pen_piirtonäyttö

Kuten edellisessä osassa (siinä fiilikset Photoshopista, Illustratorista ja Painterista.) lupasin, tässä vielä muutaman ohjelman testitulokset XP-PEN Artist 16 piirtonäytön osalta. Yleisarvostelun laitteesta (+mm. Manuaali suomeksi) voit lukea täältä. Tämän artikkelin ihan lopusta löydät myös muut esiin tulleet asiat.

ClipStudioPaint

Käytän enimmäkseen Daubin ja Frendenin siveltimiä CSP:ssa, ja hommat kallistuu paljolti tusisiveltimien käyttöön. XP-Pen toimii upeasti kaikkien kanssa ja kuten jutun ekassa osassa, huomaa tässäkin Photoshopin/Kylen siveltimien lailla että työkalut pääsevät todella oikeuksiinsa koska paineentunnistus niin hyvä. Kertakaikkiaan ilo työskennellä!

xppen csp win

Krita

Testasin Kritan Windowsissa David Revoyn (ja Frendenin vielä demovaiheessa olevilla) siveltimillä. Olen aina tykännyt etenkin Kritan tussi-ja lyijykynäjäljestä ja nyt vielä enemmän. Suorastaan upeaa. Piirtäminen tuntui todella vaivattomalta, jälki hienoa, ei lagia…mitä vielä voi toivoa? Mainittakoon tässä, että aloitin testailun myös Gimpissä, mutta jätin sitten kesken, koska jäljessä oli toivomisen varaa. Jos joku Gimpissä taiteilee, niin täältä vahva suositus vaihtaa Kritaan: on ilmainen ja tarkoitettu nimenomaan maalaamiseen ja piirtämiseen, kun taas Gimp suunnattu enemmän kuvankäsittelyyn.

xppen krita

Sitten lopuksi pari pikku ohjelmaa, ennen muita asioita.

Mischief ja Art Rage(3)

Jos Mischiefin konsepti ei ole tuttu, lue kirjoittamani esittelyartikkeli. Tässä testissä molemmat, sekä Mischief, että ArtRage toimivat näytön kanssa kuten pitääkin, ei kertakaikkiaan mitään pahaa sanottavaa laitteesta tai ohjelmista. Ensin AR sitten Mischief:

xppen artrage win

xppen mischief win

Muita huomioita

Kaikki ohjelmat missä viivanvakautusohjelmat Hej Stylus ja Lazy Nezumi Pro toimivat, toimivat myös Artistin kanssa.

Kuten yleisarvostelussa kirjoitinkin, niin näytönsuoja on karhea ja kuluttaa todella paljon kynän terää. Samoin kuluu itse suojakin: muutaman päivän jälkeen se on jo selkeästi kärsinyt käytössä. Mikä tosin ei vaikuta piirtäessä tuntumaan ainakaan vielä. Alla kuvat sekä terästä (verrattuna käyttämättömään vasemmalla), että suojasta.

kulunut_tera piirtonäyttö kynä

naytonsuoja

XP-Pen ei myy suojaa eikä teriä. Nettietsintöjen kautta löytyi Photodon, joka valmistaa Artist 16:sta suojaa hintaan 24,60 dollaria. Onko se hyvä, ei hajuakaan? Päivitys 18.8.17: Netistä löytyi ihminen, joka oli kyseisen suojan ostanut, koska ei tykännyt XP-Penin omasta (”suhraa pikseleitä ja himmentää värejä”). Uusi suoja ei ole yhtä mattapintainen, mikä oli hänestä värien kannalta hyvä, mutta toisaalta haittapuolena katoaa myös kiva rouheus pinnasta…Jossain välissä oma on uusittava, kerron sitten fiilikset tuosta.

Päivitys 21.2.2018: Photodonin suojia testattu ja arvosteltu. Lyhyesti ilmaistuna suosittelen joko MXO tai MXH. MXO on kirkas ja hieman kumimainen tuntumaltaan, MXH taas kevyesti mattapinnoitettu ja enemmän paperinkaltainen fiilis. Omaani valitsin MXH:n. Postitushinta kannattaa neuvotella erikseen Photodonin kanssa, muuten lähetyskulut enemmän kuin itse suoja. Ja USA:sta kun tilaa niin tullimaksut tulee päälle. (Yhdestä suojasta noin 8 euroa). Jos mahdollista niin tehkää kimppatilaus!

Jos tilaat itse, täytä aloitussivun kaavake kuten alla ja paina More info-painiketta:

photon

Terien kanssa sama juttu, XP-Pen ei myy. Mutta varmistin, että Artistille käy samat terät kuin isoveljelleen 22:lle, jolloin Amazonilta saa kymmenen kappaleen paketin vaihtokärkiä reilulla kymmenellä dollarilla. (Saksan Amazon linkki tässä).

Express-painikkeet laitteen vasemmassa reunassa toimivat kaikissa ohjelmissa, kunhan tosiaan vaihtaa näppiksen kielen asetuksissa Amerikan englanniksi. Esim. Macilla:

kielen_vaihto

Jos liput eivät näy Macisi ylälaidassa saat ne esiin menemällä Apple Menu()>System Preferences>Keyboard >System input-välilehti ja siellä rasti  kohtaan ”Show input menu…”

Kaiken kaikkiaan siis suositeltava ostos kaikille jotka etsivät pienemmän budjetin piirtonäyttöä, jolla kuitenkin pystyy hoitamaan hommat todella hyvin. Ja jos jokin vielä askarruttaa, niin laita alla kommenttia!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.