Adobe otti käyttöön variable fontit

Kootut Adobe vinkit
2018/02/27
Affinity Designer työtila ja uusi dokumentti
2018/03/27
Näytä kaikki

Adobe otti käyttöön variable fontit

variable fontti

Juuri ollaan toivuttu mahdollisuudesta käyttää värillisiä fontteja, ja taas tulee uutta! Adobe otti käyttöön variable (suomeksi muuttuva, vaihteleva) fontit. Vaikka otsikossa mainitaan vain Adobe, on tekniikka Applen, Googlen, Microsoftin ja  Adoben yhteishanke. Variable fontti on OpenType-muotoa, ja sen avulla fontin muuttaminen, personointi onnistuu helposti. Voit muuttaa mm seuraavia ominaisuuksia: leveyttä, optista kokoa, paksuutta ja kallistusta. Lyhyt demo Illustratorista:

Tyyppi tulee varmasti yleistymään nopeasti kun yhä useammat suunnittelijat ottavat tekniikan omakseen, mutta pääset jo kokeilemaan niitä muutamalla fontilla, jos päivität vaikkapa Illustratorin uusimpaan versioonsa. Tunnistat muuttuvat tapaukset aina fontin tyyppimerkinnän päällä olevasta VAR-lyhenteestä:

variable fontti

Seuraavat muuttuvat fontit on sisällytetty päivitykseen:

Source Sans Variable

Source Serif Variable

Source Code Variable

Acumin Variable Concept

Minion Variable Concept

Myriad Variable Concept

Mitä näillä fonteilla saavutetaan?

Voit määritellä useita ominaisuuksia, mutta mitä tarkalleen riippuu pitkälti valitusta fontista ja mitä sen tekijä on suunnitellut.

Fontin paksuus

Säätelet ominaisuuksia liukusäätimellä, joihin pääset esim Properties-paneelissa käsiksi painamalla ensin More options-kuvaketta (kolme pistettä) ja sitten aukeavan ikkunan yläosassa Variable font-kuvaketta. Tässä esimerkkinä Acumin ja sen paksuus:

fontin paksuus

Minionissa voit lisäksi muuttaa optista kokoa. Alla ylhäällä 6, alempana 36:

optinen koko

Leveys

Sen lisäksi että voit normaalisti välistää, voit myös asettaa kirjaimen leveyden ja kontrolloida kirjoitusta täysin esim fonttien Acumin ja Myriad kohdalla. Alla Acumin leveydellä 50 ja 115:

fontin leveys

Kallistus

Tarvitsetko enemmän kallistusta kuin mitä kursivointi antaa? Acuminilla arvot 7,8 ja 12:

fontin kallistus

Tämä oli lyhyt johdatus aiheeseen, jos olet kiinnostunut lukemaan asiasta enemmän ja syvemmälle menevää tietoa, tsekkaa tämä artikkeli. Entä kiinnostaako tämän tekniikan käyttö nettisivuilla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.