Photoshopin sivellinasetukset osa 5

Siveltimien asennus Krita
2015/02/07
Sarjakuvasivun ruudut CSP osa2
2015/02/12
Näytä kaikki

Photoshopin sivellinasetukset osa 5

Tämän kertaisessa ohjeessa tutkitaan Kuvio-kohdan asetukset Sivellin-ikkunassa. Jos et ole lukenut sarjan aiempia osia, kannattaa aloittaa osasta yksi, jossa käydään läpi Asetukset rivi. (Osissa 2-4 Sivellin-ikkunan Kuvio-kohtaa edeltävät asetukset.)

sivellin kuvio

Aloita valitsemalla vasemmassa yläkulmassa olevan neliön kautta kuvio/tekstuuri siveltimellesi. Napsauta neliön vieressä olevaa pientä kolmiota. Siitä aukeaa ikkuna, jonka oikeassa ylälaidassa ratas. Sen kautta saat esiin valikon, jonka alaosassa kuviosetit. Valitse mieleisesi setti (PS kysyy korvataanko nykyiset kuviot vai liitetäänkö kuviot nykyisiin. Valitse kumpi tahansa, mitään peruuttamatonta ei tapahdu) ja setistä jokin kuvio. Esim ”Taiteelliset pinnat” ja sieltä vaikkapa ”Tumma karkea kudonta”:

kuviosivellin

Negatiivi kohdan rastittamalla kuvion vaaleimmat alueet ovat kuvion matalia kohtia ja siveltimet lisäävät niihin vähiten väriä. Tummat alueet ovat puolestaan korkeita kohtia, ja niihin lisätään eniten väriä. Jos jätät raksin pois, saat käänteisen vaikutelman.

Skaalaa määrittelee kuviosi koon. Tässä asetettu jo tutuksi tulleelle perussiveltimelle, eli tulokset eivät ole järin vaikuttavia. (Toimiakseen oikein hyvin, tarvitsee kuvio yleensä muidenkin asetusten säätämistä. Sekin auttaa, että valittu kuvio ei ole liian hienovarainen.) Kannattaa myös muistaa, että kuviot ovat pikseligraffaa ja niiden koon kasvattaminen yli 100%:n ei yleensä tee hyvää laadulle vaan tulos on pehmeähkö.

Kuviosivellin Photoshop

Järeämpi rasterityyppinen kuvio:

rasterikuvio

Kuvion voimakkuuden lisäksi ulkoasuun vaikuttaa Tapa joka valitaan. Jos PS:n tasot ja sekoitustilat ovat tuttuja, on helppo arvata mitä osasta tämän pudostusvalikon kohdista tapahtuu. Jokainen vaikuttaa siihen miten kuvio käytäytyy siveltimen jäljen sisällä ja paras tapa tutustua niihin on kokeilla, koska jokainen sivellin ja kuvio on erilainen. Parhaiten sekoitukset näkyvät jos sivellin johon kuviota asetetaan, on hieman läpikuultava, kuten monet kuvista tehdyt siveltimet usein ovat. Tämän sarjan seuraavassa osassa esimerkkejä sellaisesta. Tässä perussiveltimellemme asetettu kolme eri tapaa:

kuvion sekoitustavat

Tavan alapuolelta löytyvä Syvyys on tärkeä, esimerkiksi aika monen yllä käsitellyn tavan näkyvyyden varmistamiseksi sitä ei kannata laittaa nollaan prosenttiin:

sivellin photoshop syvyys

Kuten olet varmaan huomannut niin PS toistaa valitsemaasi kuviota maalaamasi alueen sisällä ja se on hienoa aina kun haluamme luoda illuusion, että maalaamme jonkinlaiselle teksturoidulle alustalle. Jos haluat sensijaan asettaa kuvion jokaiselle siveltimen kärjelle erikseen, rastita ”Pintakuvioi jokainen kärki” kohta. Se tuo kuviota enemmän esiin, kuten alla olevan kuvan kahdesta ekasta vedosta näkyy. Ylimpänä ilman rastia ja sen alla rastin kera:

asetuksia photoshop

Rastittamisen yhteydessä aktivoituvat myös Vähimmäissyvyys, joka estää kuviota katoamasta täysin ja Syvyyden värinä jolla lisäät syvyyteen sattumanvaraisuutta, sekä värinän Säädin. Säätimen vaihtoehdot ovatkin tuttuja sarjan aiemmista osista. Alimmassa yllä olevan kuvan esimerkissä on säätimeksi asetettu Kynän paine. Kolmannessa vedossa ylhäältä on lisäksi vedetty Kirkkaus ja Kontrasti säätimet ikkunan yläosasta aivan vasempaan reunaan miinuslukemille jotta näet niiden vaikutuksen (kuvio häviää ja tulos paljon sumeampi ja pehmeämpi).

 

1 Comment

  1. kjjo sanoo:

    Sitä paitsi sinä osaat kirjoittaa tämän niin että mää ymmärrän. Kun avasin drupal-manuaalin, tukehduin ensimmäiseen lauseeseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.