Duotone kuvat

paintstorm
Voita Paintstorm maalausohjelma
2018/12/06
clip studio paint kurssi
Clip Studio Paint kurssi
2019/01/10
Näytä kaikki

Duotone kuvat

Duotone kuvan tekeminen Photoshopissa

Duotone (suomeksi kaksivärisävyt) nimitystä käytetään kuvista, joissa sävyt on painettu kahdella, kolmella tai neljällä musteella. Musteina käytetään yleensä Pantonen spottivärejä (Lue niistä lisää tästä artikkelistani) normaalin CMYK-prosessin sijaan. Kuvat painetaan tyypillisesti tummalla pohjavärillä ja vaaleammalla kakkosvärillä, joka tuo sävyn kuvaan.

Photoshopissa pystyt valitsemaan yhdestä neljään väriä (engl): monotone, duotone, tritone ja quadtone ja muuttamaan minkä tahansa CMYK- tai RGB-kuvan duotoneksi, kunhan vaihdat sen väritilan ensin harmaasävyksi. Ennen muuntoa kannattaa säätää kuva mieleiseksi Mustavalkoinen komennolla.

Haluatko tehdä duotonekuvan nopsaan netissä käytettäväksi? KäytäShapefactoryn online työkalua. Kuvat saat joko ilmaisesta Unsplashista suoraan tai lataa käyttöön omasi oikean yläkulman nuolen kautta.

duotone netissä

Duotonen teko Photoshopissa

Muunna harmaasävyksi: Kuva > Tila > Harmaasävy/Image > Mode > Grayscale

Tämän jälkeen saat samasta valikosta valittua aiemmin harmaana olleen vaihtoehdon Kaksivärisävyt/Duotone.

Uudessa avautuvassa ikkunassa valitse ensin Tyyppi/Type-valikosta kuinka monen värin sävykuvan haluat tehdä.

duotone valikko

Voit myös käyttää isoa kokoelmaa esimääritettyjä värejä
Esimerkissa tehdään kaksisävyinen, jonka jälkeen valitaan halutut musteet. Usein ensimmäinen muste on musta. Toisen valitset napsauttamalla Painoväri 2 värillistä neliötä.

Jos kakkosvärin kohdalla ei jo ollut PMS, eli spottiväriä esiasetuksen jäljiltä, aukeaa normaali värivalitsin. Voit luonnollisesti käyttää sitäkin, mutta jos olet tekemässä painoon aitoa lisävärillä painettavaa työtä, valitse ikkunassa:

Värikirjastot

Aukeaa uusi ikkuna, jossa ole tarkkana lähinnä oikean kirjaston valinnan kanssa. Esimerkkityö painetaan päällystetylle paperille, joten otettiin solid coated kirjasto käyttöön Viuhka kohtaan.

spottivärin valinta

Valittuasi värin ja painettuasi OK voit vielä säätää värien käyriä napsauttamalla värineliön vieressä olevaa neliötä:

Painovärin käyrä

Voit säätää värejäsi sen avulla tummemmaksi, vaaleammaksi, lisätä kontrastia jne. Kenttiin kirjoittamalla asiaa on ehkä helpompi hallita: Ruutuun kirjoittamasi arvo ilmaisee prosentteina, kuinka paljon väriainetta käytetään alkuperäisen kuvan harmaasävyarvon esittämiseen. Jos esimerkiksi kirjoitat 100 % -tekstiruutuun 70, kuvan 100 %:n varjoalueiden tulostamiseen käytetään musteen 70-prosenttista sävyä. (Tutki myös valmiiden esiasetusten käyriä)

Musteen käyrä

Ikkunan alalaidassa on vielä yksi painike. Päällepainettavilla väreillä tarkoitetaan kahta väriä, jotka tulostetaan toistensa päälle. Kun esimerkiksi tulostetaan sinistä keltaisen päälle, on tulos vihreä väri. Värien painojärjestyksellä voi olla suuri vaikutus lopputulokseen.

Jos haluat lopuksi viedä kuvan esim InDesigniin, tallenna se EPS- tai PDF-muodossa.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.