Piirustus-ja maalausohjelma Sketchbook nyt ilmainen

Muotoon leikattu tarra Illustrator ohje
Muotoon leikattu tarra Illustratorissa
2018/04/26
Photoshop comicKit
Comic Kit lisäosa Photoshopille
2018/05/20
Näytä kaikki

Piirustus-ja maalausohjelma Sketchbook nyt ilmainen

Autodesk teki hiljattain varsin suositusta piirustus-ja maalausohjelma Sketchbookista ilmaisen. Sitä ennen jakelua yritettiin kuukausilisenssillä siten, että ohjelmasta sai mm tableteille riisutumman version ilmaiseksi, mutta lisäsiveltimet ym saadakseen piti kaivaa kukkaro esille. Opiskelijoille ja opettajille ohjelma on ollut ilmainen (3 vuoden ajan) jo pitkään.

Itse olen pitänyt Sketchbookin ilmaista versiota Surface Prolla nopeaa luonnostelua varten. (Täältä voit lukea artikkelin siitä hommasta).

Päätös tehdä ohjelmasta ilmainen ilahdutti, olen aina tykännyt Sketchbookin siveltimistä ja häiriöttömästä työtilasta. Ainoa huoli on jaksaako/viitsiikö Autodesk enää aktiivisesti panostaa ohjelmaan (päivitykset) tämän jälkeen?

Sketchbookin käyttö

Jos olet ikinä käyttänyt mitään vastaavaa ohjelmaa, on Sketchbookin siisti ympäristö varsin helppo ottaa haltuun.

Ohjelmasta löytyy melkein kaikki tarpeellinen professionaalia työskentelyä varten: tasot, sekoitustilat, perspektiiviviivaimet, valintatyökalut ja jopa työkalut pienimuotoiseen animointiin. Ainoa selkeä puute on ettei ohjelmassa voi työskennellä CMYK tilassa, eikä viedä CMYK:ksi.

Maksimi pohjan koko on työpöytäversiossa 30 000 x 30 000 pikseliä. Oletuskoko on paljon pienempi, pääset muuttamaan sen haluamasilaiseksi menemällä

 • WIN: Edit > Preferences ->Canvas välilehti.
 • MAC: SketchBook Preferences->Canvas välilehti.

Sketchbook asetukset

Sketchbook siveltimet

Kannattaako sitten ihmisen, jolla jo käytössään esim Photoshop tai ClipStudioPaint ladata Sketchbook? Minusta kannattaa, etenkin jos haluaa kokeilla erilaista piirustus-ja maalaustuntumaa ja jälkeä. Itse pidän monista Sketchbookin siveltimistä erittäin paljon. Varsinkin luokissa pastellit, lyijykynät, synteettiset siveltimet ja sekoitussiveltimet löytyy todellisia helmiä. Lisäksi ne eivät ”lagaa” (jälki tulee pohjaan vedon perässä) ollenkaan, mikä on usein ongelmana monilla siveltimillä Photarissa ja CSP:ssa.

Sketchbookin sivellinasetuksiin (Brush Properties) ja kirjastoon (Brush Library) pääset käsiksi Siveltimet-paneelin (kuvassa keskellä) ylälaidassa olevien  kahden kuvakkeen kautta:

Siveltimet sketchbook

Window/Sketchbook Extras paneelin kautta pääset latailemaan lisää sivellinpaketteja netistä (tai tästä linkistä):

Sketchbook snivelling kirjasto

Ja mikä parasta, tässäkin ohjelmassa löytyy viivan vakautustoiminto Steady Stroke, jos meinaa käpälä tussatessa vapista.

5 Comments

 1. Harri Kotonen sanoo:

  Tämä ei ole kommentti, vaa avunpyyntö! Asensin Autodesk Scstchbookin ja aloin opetella sen käyttöä, kun jossain vaiheessa (en tiedä, mitä tein) hävisi ylhäältä päävalikko ja sen jälkeen avatessani ohjelman, näkyy näytössa vain vasemman alareunan kaareva paletti, piirtoalusta ja pyöreät värityökalut. Hiiri ei toimi ja tehtävähallintaan siiryttyäni näkyvät ylintä palkkia lukuunottamatta kaikki työpöydälleni asetamani valikot. Kun siirryn pois tehtävänhallinnasta (en lopeta kuitenkaan ohjelmaa), palaa sama vajaa ruutu näkyviin ilman hiiritoimintoa.Mitä voin tehdä?

  • Annukka Leppänen sanoo:

   Moi.
   Millä laitteella käytät? Mikä käyttöjärjestelmä? Mulla on itselläni se tabletilla ja päävalikko vain kuvakkeena…mutta muistelisin että noita valikoita hallitaan sen puolikaaren kautta. Sen yläosassa vasemmalla ehkä kuvake jonka kautta saat erilaisia näkymiä?

  • Annukka Leppänen sanoo:

   Ai niin mutta jos sun hiiri ei toimi niin vaikea ehkä päästä valikkoon. 🙂 Oletko kokeillut käynnistää sekä koneen että ohjelma uusiksi? Asentaa Sketchbook uusiksi?

 2. Aapo sanoo:

  miten voi käyttää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.