Scribus tekstin ominaisuudet

Rasterisiveltimen teko Photoshop
2017/01/11
kuvankäsittelyohjelmat
Selaimessa toimivat kuvankäsittelyohjelmat
2017/02/19
Näytä kaikki

Scribus tekstin ominaisuudet

scribus tekstin ominaisuudet

Scribus on ilmainen taitto-ohjelma. Tämä artikkeli opettaa käyttämään Ominaisuudet-paneelia tekstin muotoiluun. Aiemmat kirjoittamani ohjeet löydät sivun alaosasta valitsemalla Avainsana-listasta kohdan ”Scribus”. Sen, sopiiko Scribus tarkoituksiisi, voit lukea esittely-ja asennusohjeesta.

Tekstin muotoilun aloitat maalaamalla tekstin, eli valitset sen tai jos on kyse kappalemuotoiluista, asetat kursorin tekstiin ja avaat sitten Ominaisuudet-paneelin Ikkuna-valikosta. Ominaisuus-paneelista edelleen Teksti.

Scribus Tekstin ominaisuudet

Teksti otsikon alla näkyvässä osiossa teet perusmuotoilut, kuten asetat kirjasimen, sen leikkauksen (jos kirjasimelle on tehty versiot lihavointi, kursivointi jne, löydät ne tästä pudotusvalikosta) Näiden alapuolella koko ja rivinväli. Lopuksi tasaukset.

Color&Effects

Väri ja tehosteet osiossa pääset vaikuttamaan tekstisi väriin (sekä täyttö-että reuna) ja värin sävyyn. Oletus on 100%, mutta voit muuttaa sitä pudotusvalikoista.

scribus väri ja efektit

Pikku kuvakkeista alalaidassa saat asetettua mm. alleviivauksen, ylä-ja alaindeksit, versaalin, varjostuksen ja vaihdettua kirjoitus-suunnan.

Tyylin asetukset, First line offset ja Columns & Text distances

Tyylien tekeminen tutkitaan tulevassa artikkelissa. First line offsetin avulla voit siirtää kehyksessä olevaa tekstiä kehyksen ylälaidasta Font ascentin tai rivinvälin verran. Kuvassa vasemmalle kehykselle on asetettu rivinväli siirto.

scribus palstat

Columns&Text distances kohdassa voit lisätä/vähentää kehyksen palstoja, asettaa palstojen välin ja tehdä tilaa palstan sisällön ja reunan väliin. Kuvassa yllä on vasemmanpuoleisessa kehyksessä tekstin ja reunan väliä kasvatettu vasemmassa reunassa.

Optical margins ja Advanced settings

Toiseksi alimmassa tekstiominaisuus kohdassa voit säätää optista marginaalia antamaan vaikutelma suorasta reunasta tasatussa tekstissä. Tämän Scribus tekee siirtämällä tavuviivoja, pilkkuja jne hieman marginaaliin.

scribus optinen marginaali

Viimeisessä osiossa on lisäasetuksia, joiden avulla säädät perusviivaa, (voit nostaa tai laskea merkkejä perusviivalta), kirjainvälistystä ja venytät tekstiä vaaka/pystysuunnassa (vältä näitä, tee koon muutokset mieluummin esim kirjasimen kokoa muuttamalla) Pystyt myös säätämään kappaleen sanaväliä ja merkin leveyttä.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.