Sivellinlaajennukset Photoshop

Clip Studio Paint rasterikuviointi
2015/02/21
Ohjelma luonnosteluun
2015/02/24
Näytä kaikki

Sivellinlaajennukset Photoshop

Annukka käsipiirros

Paitsi että Photoshopissa voi itse tehdä siveltimiä ja ladata muiden tekemiä netistä joko asennettavina .abr tiedostoina tai sivellin esiasetuksina muodossa .tpl, löytyy myös kokonaisia mediakokoelmia laajennuksina. Niiden asentaminen kulkee hieman eri reittejä, eli tarvitaan ilmainen Adoben Extension Manager avuksi. Löydät sen Mac- ja Win versiot täältä. (Jos sinulla on vanhempi Photoshop, löytyvät managerit CS5, 5,5 ja 6 alempaa sivulta). Laajennukset voivat sisältää siveltimien lisäksi myös mm. erilaisia tekstuureja. Tässä artikkelissa esittelemäni kaksi laajennusta ovat ilmaisia.

NKS5 laajennus

Ensimmäinen koskaan lataamani ja asentamani laajennus oli nimeltään NKS5-Essential Media Toolkit. Se tulee näppärässä paletissa, jossa mukana erilaisia siveltimiä, kyniä, tekstuureita ja muita tuotantotyökaluja. Kaikki on valmiiksi jaettu ryhmiin. Alla osa niistä, linkistä näet koko paneelin. Huomaa että tarvitset vähintään version CS5 Photoshopista.

nk5

En esittele työkaluja tai siveltimen jälkiä tässä, tekijä on tehnyt YouTube videon, jossa ne käydään hyvin läpi ja joka kannattaa katsoa vaikkei englanti sujuisi:

Asennus

Asennus sensijaan on hieman mutkikkaampi, joten sen vaiheet tässä. Olen asentanut tämän laajennuksen aikoinaan CS6-versioon ilman mitään ongelmia ja sain paletin hyvin näkyviin. CC2014-version kanssa onnistui muuten hyvin, mutta palettia en saa esiin, vaikka siveltimet näkyvät kyllä työkalujen esiasetuksissa ja niitä voi käyttää.

Napsauta ylempänä olevaa linkkiä NKS5:n sivuille. Siirry sivulla videoiden alapuolelle ja napsauta Download-painiketta.

Tallenna .zip-paketti jonnekin, pura se jotta näet alla esitetyn tiedoston NKS5.zxp

nk5 asennuspaketti

Tämä on se tiedosto, johon tarvitaan Adoben Ext. Manager. Jos sinulla on se jo asennettuna, voit kaksoisnapsauttaa tiedostoa ja Manager aukeaa. Saat kaksi varoitusta asennuksen alussa, kuittaa ne ja asennus pääsee etenemään. Alla toinen varoituksista:

varoitus

Kun valmista, näkyy NKS5 muiden mahdollisten laajennustesi perässä managerin listassa ja voit sulkea managerin:

nk5 asennettu

Avaa Photoshop. HUOM. CS6-version omistajat: Avaa Siveltimen esimääritykset-paneeli Ikkuna-valikosta. (Window/Brush Presets). Löydät sen alalaidasta raksitettavan kohdan ”Näytä vain nykyiset esiasetukset” ota siitä raksi pois.

Siirry sitten Tiedosto-valikkoon, siellä Komentosarjat ja sieltä NKS5 (File/Scripts/NKS5)

Siirry Ikkuna/Laajennukset (Window/Extensions) ja listasta pitäisi löytyä NKS5 ja kun napsautat sen paneeli aukeaa. Tämä ei CC-versiossa onnistunut, mutta työkalut löytyvät kyllä esiasetuksista (harmaalla oleva lista siveltimistä alla olevassa kuvassa). Valitse sivellintyökalu, katso sitten asetukset riviä ikkunan yläosassa, seuraamalla punaisella ympäröityjä vaiheita saat NKS5 siveltimet ladattua harmaaseen esiasetukset listaan:

nk5 esiasetuksissa

 AD ArtBox 2

Toinen laajennus josta pidän kovasti on ADArtbox2. Laajennus on juuri päivitetty Photoshopin uusille versioille. Olen ladannut siitä vain ilmaisen Lite-version, eli maksullisessa on enemmän työkaluja. Ne ovat kyllä Litessa näkyvissä, mutta eivät käytettävissä ilman maksua. Pikku näyte paneelin yläosasta:

AdArtBox

Tämänkin yli 60:stä työkalusta löytyy esittelyvideo:

Laajennuksen lataussivun löydät tästä linkistä, ja voit siis ostaa joko maksullisen version (10$), ladata ilmaisen Free-version tai ladata vanhemman CS6-version:

latauslinkit

Asennus helpompi kuin ylemmän laajennuksen, lataa vain paketti, pura se ja kaksoisnapsauta sisällä olevaa ZXP-päätteistä tiedostoa jolloin Adoben Extension Manager aukeaa ja asennus alkaa. Saat samat varoitukset kuin NKS5:n yhteydessä, kuittaa ne. Kun valmista, avaa Photoshop ja Ikkuna/Laajennukset valikosta löydät uuden paneelisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.