Taittajan toiveet kirjoittajalle

Photoshop comicKit
Comic Kit lisäosa Photoshopille
2018/05/20
Indesign pipetit
InDesign pipetti- ja väriteematyökalu
2018/06/06
Näytä kaikki

Taittajan toiveet kirjoittajalle

taittajan toiveet indesign word

Oletko kirjoittamassa kirjaa, lehtiartikkelia tmv taittajan kautta painoon/tulostukseen menevää kirjoitusta? Lue siinä tapauksessa nämä ohjeet, ja säästä sekä omaa, että taittajan aikaa. Tai oletko taittaja, joka haluaa neuvoa asiakkaita? Lähetä linkki juttuun.

Kirjoittaja vastaa ainoastaan sisällöstä, ei muotoilusta. Suurin osa ulkoasuun liittyvää puuhailua on kirjoittajalta turhaa näpertelyä, koska asiat muutetaan taitto-ohjelmassa: kirjaintyyppi, sen koko, värit, rivinväli jne.

Eniten aikaa, rahaa ja vaivaa säästyy jos kirjoittaja keskittää kaiken energiansa oikeinkirjoitukseen ja asiasisältöön.

  • Älä tee itse tavuviivoja, vaan käytä tekstikäsittelyohjelman tavutusta, jos haluat. Tavutus ei ole välttämätöntä, sekin voidaan hoidella vasta taiton yhteydessä.
  • Älä tee itse rivinvaihtoja. Tekstinkäsittelyohjelmat huolehtivat rivityksestä. Enterin painaminen aiheuttaa kappaleen vaihdon. Pakotettu rivinvaihto taas (vaihto+enter) tulee kysymykseen esim. runojen kohdalla, joissa on tietty rytmi.
  • Otsikoiden ja varsinkin väliotsikoiden ylä-ja alapuolelle saa ja tulee tehdä välirivit, mutta ei kappaleiden jälkeen.
  • Jos teet ensimmäisen rivin sisennykset, käytä siihen sarkainta, älä välilyöntinäppäintä. Sisennyskään ei ole kirjoitusvaiheessa välttämätöntä taittoa ajatellen.
  • Älä käytä myöskään h a r v e n n u s t a, äläkä turhan monia eri kirjaintyyppejä. Jos osaat käyttää tekstinkäsittelyohjelmaasi, voi tekstinkäsittelyohjelman tyylejä hyödyntää (Word-ohje). Voit merkitä leipätekstin ja eri otsikkotasot tyyleillä. Niiden ulkoasulla ei ole merkitystä, eli pidä yksinkertaisina ja ennenkaikkea yhtenäisinä, sillä taittaja kääntää ne taitto-ohjelman tyyleiksi tiedostoa sijoitettaessa. Joillakin taittajilla on antaa valmis tyylit sisältävä tekstitiedosto, jota kirjoittaja voi käyttää pohjana!
  • Kirjoittajan on suotavaa merkitä tekstiin sekä lihavoinnit että kursivoinnit, koska ne saadaan siirrettyä helposti myös taittoon. Älä kirjoita SUURAAKKOSIN mitään, minkä ei ole tarkoitus tulla lopulliseen julkaisuun siinä muodossa.
  • Opettele yhdysmerkin eli tavuviivan ja ajatusviivan ero ja miten ne saadaan koneella tehtyä. Ajatusviivan voi hätätilassa korvata kahdella tavuviivalla –, ne voi sitten taitossa korvata. Myös lainausmerkit on hyvä osata merkitä ”suomalaiseen tapaan”, eli molemmat samoin päin.
  • Lyö vain yksi näkymätön merkki (kuten välilyönti, rivinvaihto tai kappaleenvaihto), ei koskaan kahta tai useampaa peräkkäin. Näet lyömäsi merkit ottamalla piilomerkit käyttöön.
  • Janne Graffa-ryhmässä muistutti vielä yhdestä tärkeästä pointista: ”Tee teksti valmiiksi ennen taittoa. Melko pienetkin muutokset (poistot, lisäykset, lauseiden muutokset, yms) jo kertaalleen taitettuun tekstiiin voivat vaikuttaa taittoon paljon. Oikoluvussa korjataan vain tekstin ja taiton virheitä, ei enää muuteta tekstiä.”
Lähteet: Suunnittele, toteuta ja julkaise (Korkeila, Lammela, Paananen) ja Typografian käsikirja (Itkonen).

Oliko sisältö hyödyllistä, tykkäsitkö jutusta?

2 Comments

  1. Ulla sanoo:

    Kuvien paikat tekstissä, siis esim mihin lukuun liittyy, niiden numerointi tai muu tieto, joka on yhteneväinen kuvatiedoston kanssa on tärkeää tehdä selkeästi. Samoin kuvatekstit yhteneväisesti. Kuvien teknisestä laadusta on usein epäselvyyttä, niistä pitäisi antaa omat ohjeet, on kuvat sitten mitä lajia hyvänsä, valokuvia, piirroksia, taulukoita, karttoja ..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.