Tasojen käyttö Clip Studio Paint

Photoshopin sivellinasetukset osa 1
2015/01/10
Photoshopin sivellinasetukset osa 2
2015/01/16
Näytä kaikki

Tasojen käyttö Clip Studio Paint

tasot mangastudio

Tässä artikkelissa tutustutaan  CSP:n tasojen käyttöön käytännössä. Halutessasi lue aiemmat osat: Manga Studio 5 eli CSP:n esittely ja Uuden julkaisun aloitusPiirtotyökalujen käyttö ja asetukset ja varsinkin kirjoitus tasotyypeistä ensin.

Tasot Manga Studio 5:ssä eli Clip Paint Studiossa ovat kuin päällekkäin asetettuja piirtoheitinkalvoja. Tason läpinäkyvien (esitetään ohjelmassa valko-harmaana shakkiruudukkona) kohtien läpi näet alapuolella olevat tasot. Voit mm. piirtää, liittää leikepöydän kautta kopioituja/leikattuja elementtejä ja kirjoittaa tasoille. Voit myös muuttaa tason läpinäkyvyyttä, jos haluat sisällön näkyvän osittain läpi.

Oletuksena avatussa kuvassa on yksi taso, näet sen Taso eli Layer-paneelissa:

tasot_paneeli

Jos sen sijaan luot uuden (File/New) julkaisun, on tasoja kaksi: paperi eli canvas taustalla alimmaisena ja sen päällä Layer 1, joka valmiiksi aktiivinen ja läpinäkyvä:

tasot_paneeli_uusi

Jos valitset nyt kynän ja piirrät, tulee luonnoksesi tälle läpinäkyvälle tasolle:
luonnos tasolla
Jos haluat myöhemmin tussata luonnoksen mustalla, kannattaa joko piirtää luonnos suoraan punaisella tai sinisellä värillä, jolloin musta tussi erottuu siitä hyvin. MS eli CSP sisältää myös kätevän ominaisuuden, jonka avulla voit muuttaa minkävärisen viivan tai kuvan (myös valokuvan!) minkä väriseksi tahansa. Oletuksena saat sinistä. Aktivoi taso jonka väriä haluat muuttaa ja napsauta Layer Properties-paneelissa Layer Color-painiketta (Tonen vieressä vasemmalla) Jos sininen ei miellytä, vaihda väri alempana.
luonnos siniseksi
Tee sitten uusi taso (paina paneelin alalaidassa olevaa valkoista paperinkuvaa, jossa taittunut reuna. Jos tarvitset vektori-tason, paina paperinkuvaa, jonka päällä neliö) luonnostasosi yläpuolelle ja tee tussaus sinne.
tussipiirros
Kun valmista voit heittää luonnostason pois raahamalla sen Layer-paneelin alalaidassa olevan roskakori-kuvakkeen päälle ja pudottamalla sinne.

Voit tämän jälkeen lisätä värit omille tasoilleen viivatason alle. Huolehdi tarkistamalla Layer Properties paneelista, että Expression Color kohdassa lukee ”Color”, jotta saat väri-informaation näkymään tasolla. Muut vaihtoehdothan ovat Monochrome, jolloin käytössä vain musta ja valkoinen, sekä Grayscale eli harmaasävy) Laita tasaiset isot väripinnat kukin omille tasoilleen (hiukset, iho jne) ja varjot ja valokohdat myös omille tasoilleen. Näin näiden elementtien värien säätäminen on helppoa tarvittaessa myöhemmin.
värit tasoilla

Tasojen organisointi

Tasojen määrän kasvaessa korostuu niiden hyvä organisointi ja nimeäminen. Nimeäminen tapahtuu kaksoisnapsauttamalla nykyistä nimeä (yleensä oletusmuoto on Layer1, Layer2 jne) ja kirjoittamalla uusi tilalle. Enterillä hyväksyminen.
Tasoja voi järjestellä kansioihin ikäänkuin omiin ryhmiinsä. Kannattaa tehdä vaikka kaikille väritasoille oma ryhmänsä napsauttamalla paneelin alalaidan New Layer Folder-painiketta. Tasot saa kansioon raahaamalla ne kuvakkeen päälle kun se näkyy Tasot-luettelossa. Kansion sisällä olevat tasot erotat siitä, että ne ovat sen alapuolella ja himpun verran enemmän oikealla kuin muut tasot luettelossa. Voit sitten sulkea kansion napsauttamalla pientä mustaa kolmiota sen kuvakkeen vieressä.
tasot painikkeet
Tasot paletin vasemmassa alalaidassa olevasta Show Layers in two Panes-painikkeesta saat jaettua luettelon kahteen samanlaiseen osaan. Voit hakea kumpaankin erillisen osan luettelostasi, esim alun ja lopun. Kätevää varsinkin jos tasoja on paljon.
Alalaidan painikkeista saat tehtyä nopeasti myös kaksi yleisintä tasotyyppiä: bittikarttatason ja vektoritason.
Transfer to lower layer siirtää valitun tason sisällön sen alapuolella olevalle tasolle mutta ei poista tyhjentynyttä tasoa sen jälkeen. Combine to layer below taas yhdistää valitun tason sisältöineen sen alapuolella olevaan. Sen vieressä ennen roskakoria, joka siis poistaa tason, on kaksi tasomaskeihin liittyvää painiketta. Tasomaskeista oma kirjoituksensa myöhemmin.
Layer-valikosta (joko paneelin vasemman laidan kolme viivaa+nuoli kuvakkeesta tai Layer valikko ohjelman ylälaidassa) löydät vielä komennon Merge Layers, joka yhdistää kaikki tasot.

Työskentelyjärjestys

  1. Aloita uusi työ: File/New
  2. Tee eka tallennus heti alussa: File/Save ohjelman omassa muodossa, jolloin tiedostopääte on .lip Ohjelmien omien muotojen etuja ovat mm. kaikkien ominaisuuksien ja toimintojen säilyminen tiedoston mukana. Omissa muodoissa ei yleensä kannata kuitenkaan lähettää kuvaa toiselle taholle jollei heillä ole juuri samaa ohjelmaa ja sen samaa versiota käytössään. Kutsun tätä ohjelman omassa muodossa olevaa versiota ”työtiedostoksi”.
  3. Tee kuvitus, yleensä niin, että luonnos sinisellä, siihen viivataso päälle ja väritasot viivatason alapuolelle. Muista välitallennukset.
  4. Kun kuva on valmis tallenna siitä joko Photoshop PSD versio (File/Export Layered jolla saa tasotkin vietyä kuvan mukana), tiff tai jpg tarpeen mukaan. Jos et omista Adoben ohjelmia ja haluat luoda mahdollisimman hyvätasoisen painokelpoisenkin version, jonka saa auki kaikilla kuvitus – ja kuvankäsittelyohjelmilla, voit käyttää TIF-muotoa. Huolehdi ensin että kaikkien tasojen, jotka haluat ottaa lopulliseen kuvaan mukaan on silmänkuva, eli että taso on näkyvä.
    näkyvä taso
  5. Valitse sitten File/Export/Single Layer. CSP yhdistää kaikki näkyvät tasot ja vie kuvasi Tif-muotoon. Tiffin asetukset ikkunassa anna valintojen olla kuten ne oletuksena ovat ja saat kelpo tuloksen.
  6. Jos asiakas pyytää muuttamaan jotain kuvassa, on helppo avata työtiedosto, jossa tasot ym tallella, tehdä muutokset ja lähettää uusi versio taas asiakkaalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.