Tasojen peruskäyttö Krita

Photoshopin sivellinasetukset osa 6
2015/02/18
Clip Studio Paint rasterikuviointi
2015/02/21
Näytä kaikki

Tasojen peruskäyttö Krita

Piirtäminen Krita

Tässä artikkelissa päästään vihdoin piirtohommiin ja tutustutaan samalla tasoihin ja niiden käyttöön. Tasot Kritassa (ja kaikissa muissa kuvankäsittelyohjelmissa) ovat kuin päällekkäin asetettuja piirtoheitinkalvoja. Tason läpinäkyvien (esitetään ohjelmassa valko-harmaana shakkiruudukkona) kohtien läpi näet alapuolella olevat tasot. Voit mm. piirtää, liittää leikepöydän kautta kopioituja/leikattuja elementtejä ja kirjoittaa tasoille. Voit myös muuttaa tason läpinäkyvyyttä, jos haluat sisällön näkyvän osittain läpi. Tasoja käyttämällä voit pitää kuvasi eri osat erillään toisistaan (esim piirroksissa viivat omalla tasollaan ja värit omallaan).

Tällä kertaa piirretään luonnos ja tussataan se, seuraavassa osassa väritetään työ.

Lue vielä halutessasi aiemmat osat Krita sarjasta: Esittely, Uuden työn aloittaminen ja Siveltimien asennus ennen tätä artikkelia.

Uusi dokumentti ja tasojen luominen

Luodaan aluksi uusi dokumentti, käytin itse seuraavia asetuksia: Predefined kohtaan valikosta A5 (300 ppi), jolloin alemmat kentät täyttyvät automaattisesti. Väri, eli Color kohtiin Model: Red Green Blue. Depth 8 Bits ja Profiiliksi Adobe RGB.

uusi työ Krita

Tutkaile sitten ohjelman oikeaa reunaa, näkyykö Tasot eli Layers-paneelia? Jos et löydä sitä, avaa se ikkunan ylälaidasta valikkokäskyllä: Settings/Dockers/Layers. Oletuksena uudessa dokumentissa, eli pohjassa on yksi taso valmiina nimeltään Layer1, taso1. Ajattele sitä taustana ja pyri pitämään se tyhjänä mahdollista taustaväriä tai taustatekstuuria lukuunottamatta. Varsinaiset piirrokset ym tehdään omille läpinäkyville tasoilleen sen yläpuolelle.

Tasot paneeli Krita

Paneelin alareunassa vasemmalla on pieni plus-merkki ja sen vieressä kolmio. Siitä aukeaa valikko, jossa erilaiset tasotyypit on listattu. Käsitellään ne tarkemmin erillisessä artikkelissa, mutta valitse sieltä nyt tavallisin tasotyyppi, eli Paint layer, maalaustaso. Layer1-tason yläpuolelle paneelissa ilmestyy Layer2. Tasot kannattaa aina nimetä järkevästi, jotta oikea taso löytyy helpommin kun niiden määrä kasvaa. Kaksoisnapsauta Layer2-sanaa ja kirjoita tilalle ”Viivapiirros”.

maalaustaso

Tee sitten vielä kolmas taso, samanlainen paint layer kuin äsken, mutta anna sen nimeksi ”Luonnos”.

Tallennus

Tallennuksen voisi tehdä jo ihan alussakin, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Valitse File-valikosta Save-komento. Aukeavassa ikkunassa tallennus normaalisti haluamaasi paikkaan (esim työpöytä) ja haluamallasi nimellä. Tallennusmuodoksi valitse tässä vaiheessaohjelman oma Krita document (*kra). Se säilyttää mm. kaikki tasot. Nyt kun sitten jatkat piirroksen työstämistä, muista tasaisin väliajoin painaa File/Save käskyä, jotta muutokset säilyvät!

tallennus

Siveltimen ja värin valitseminen

Sitten piirretään. Etsi oikeasta reunasta ikkunaa Brush presets-paneeli. Valitse sieltä jokin luonnoksen tekoon soveltuva lyijäri kohdasta Pencil. (Siveltimet ovat aakkosjärjestyksessä) Itse otin ”Pencil_tilt” nimisen kynän. Huomaa ohjelmaikkunan yläosassa oleva Size, eli Koko kohta. Siitä saat muutettua siveltimesi kärjen kokoa:

siveltimet Krita

Piirtele sitten haluamasi luonnos pohjaasi. Jos et saa mitään piirrettyä, tarkista että sinulla on työkaluista (pitkä luikero paneeli vasemmassa reunassa ikkunaa, jossa paljon kuvakkeita) valittuna ”Paint with brushes” työkalu:

sivellintyökalu

Kritan yläosasta vasemmasta asetukset riviltä löytyy myös Piirto-ja taustavärineliöt.

piirto-ja taustaväri

Jos napsautat ylempää neliötä voit aukeavassa Select Color-ikkunassa valita kynän väriksi esim sinisen tai punaisen. (Isosta ruudusta napsauta minkä värin haluat ja säädä sen tummuutta pienestä luikeroruudusta ison oikealla puolella.) Kuvittajat tekevät usein luonnoksen eri värisenä kuin lopullisen tussauksen, koska silloin viivat eroavat selkeästi toisistaan eivätkä sekoitu kun tussaus aloitetaan. Mutta tämä on tottumis-ja makukysymys.

värivalitsin

Kun luonnos on valmis, näyttää tasopaneelissasi luultavasti tältä:

luonnos_valmis

Koska tussiviivat piirretään luonnoksen päälle, pitää tasoja nyt järjestellä vähän uudelleen. Se on helppoa: tartu hiirellä Viivapiirros-tasoon ja raahaa se paneelissa Luonnos-tason yläpuolelle, jolloin:

tasojärjestys

Huolehdi, että Viivapiirros-taso jää aktiiviseksi, eli kun muiden tasojen tausta on tummanharmaa, on sen tausta sininen. Kritassa kaikki asiat mitkä teet, tapahtuvat aina aktiiviselle, valitulle tasolle! Valitse sitten itsellesi sopiva sivellin tussiviivoja varten.  Minä otin ”Ink_brush_25”-nimisen siveltimen. Katso taas pieniä Piirto-ja taustavärineliöitä, huomaatko niiden vasemmassa alalaidassa pikkuruiset neliöt: mustan ja valkoisen? Napsauta siitä ja saat piirtoväriksi mustan. Piirrä.

viivapiirros

Kun valmista, voit halutessasi piilottaa  sinisen luonnosviivatason napsauttamalla pientä silmänkuvaa sen tasolla (ja palauttaa näkyvyyden napsauttamalla sitä uudestaan):

tason piilotus

Jos olet varma, ettet tarvitse sitä enää, voit myös heittää sen roskiin napsauttamalla näkyvyyden takaisin (jos poistit sen) ja napsauttamalla sitten paneelin oikeassa alareunassa olevaa roskakorin kuvaketta.

Tässä kaikki tällä kertaa. Seuraavassa osassa sekoitellaan värejä ja väritetään työmme.

 

4 Comments

  1. kjjo sanoo:

    käytän mypaintia tarkoittamaasi pikapiirtelyyn. puhelimessa sketchbook on verraton ja piirtoaluekokovinkki verraton.

    • Annukka Leppänen sanoo:

      MyPaint mulle uusi tuttavuus, täytyy katsastaa se jossain välissä. Näyttää kivalta!

  2. Laila Valme sanoo:

    Heissan Annukka ja samalla suurkiitokset Kritaan liittyvissä asioissa, joista nyt on korvaamaton apu tälläiselle ihmiselle, joka ei koskaan ole digitaalisesti piirtänyt. Mistähän löytyy tuo seuraava osa , jossa väritetään työ. kiitoksia vastauksesta jo etukäteen! :T:Laila Valme

    • Hei, Hienoa kuulla että ohjeista on ollut apua, tässä ohje väritykseen: Väritys
      Osa kuvista kadonnut jonkun sivuston päivityksen yhteydessä, laita viestiä, jos tarvitset apua sen takia. Mukavia hetkiä Kritan kanssa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.