Photoshopin sivellinasetukset osa 2

tasot mangastudio
Tasojen käyttö Clip Studio Paint
2015/01/14
Krita esittely ja asennus
2015/01/17
Näytä kaikki

Photoshopin sivellinasetukset osa 2

Photoshopin Sivellin-paneelin avulla saat tarkkaan juuri haluamasilaisen siveltimen tehtyä, mutta se sisältää paljon asetuksia. Edellisessä osassa tutkittiin Sivellintyökalun asetukset-rivi, tässä osassa on vuorossa paneelin ensimmäinen välilehti: ”Siveltimen kärjen muoto”.

Löydät Sivellin-paneelin joko Ikkuna/Window-valikon kautta (–>Sivellin/Brush) tai valitsemalla Sivellintyökalun ja napsauttamalla sen Asetukset rivillä ”Näytä tai piilota Sivellin-paneeli” painiketta. Paneeli ja sen ensimmäinen välilehti näyttää tältä :

sivellinpaneeli

Aloitetaan tavallisen perussiveltimen kanssa, jolloin muutokset selkeimmin nähtävissä. Valitse sivellintyökalu, mene sen asetukset riville ja napsauta pikku nuolta joka kuvassa ylhäällä siveltimen koon (55) oikealla puolella. Aukeaa ikkuna, jossa Koko -ja Kovuussäätimet sekä siveltimen kärkiä. Napsauta tämän ikkunan oikeassa yläkulmassa olevaa rattaan kuvaa ja valitse listasta ”Perussiveltimet”. Valitse samalla siveltimien näyttötavaksi ”Suuri luettelo” niin tiedät aina mistä siveltimestä on kyse nimen perusteella. PS kysyy haluatko korvata nykyiset siveltimet, vastaa OK. (Voit myös halutessasi liittää valitsemasi siveltimet aiemman setin jatkoksi.)

perussiveltimet

Valitse sitten listasta ”Kova mekaaninen 13 pikseliä”

Avaa Sivellin-paneeli ja huolehdi, että ”Siveltimen kärjen muoto” on valittuna vasemmalta, jolloin sen asetukset näkyvät ikkunassa.

Koko on yksiselitteinen: isompi luku tarkoittaa läpimitaltaan isompaa sivellintä.

Kulman muuttaminen nollasta ei tee siveltimen muodolle mitään niin kauan kuin sivellin on pyöreä. Mutta jos muutat siveltimesi litteämmäksi näet eron heti. (Kts. alla olevaa esimerkkikuvaa) Voit muuttaa pyöreyttä ja kulmaa joko kirjoittamalla numerot kenttiin tai tarttumalla niiden oikealla olevaan esikatselukuvaan ja litistämällä/pyörittämällä sitä. Tämä on helppo tapa luoda kalligrafia siveltimiä.

Samoin näet x-ja y-peilikuva asetuksien tehot vasta kun siveltimen pyöreyttä on muutettu. Nämä rastittamalla saat käännettyä sivellintäsi pysty-ja/tai vaakasuunnassa omaksi peilikuvakseen.

Siveltimen kovuuden asettaminen nollaan luo pehmeäreunaisen siveltimen ja 100% on teräväreunainen sivellin. Pystyt säätämään ainoastaan alunperin pyöreiden siveltimien kovuutta, esim kuviosiveltimien kohdalla asetus on poissa käytöstä.

sivellinasetuksia

Viimeisenä ikkunassa on Ladontaväljyys. Se määrittelee siveltimen jättämien jälkien välisen etäisyyden. Iso arvo tuo yksittäiset kärjen jäljet näkyviin luomalla aukot niiden väliin. Pieni arvo luo vaikutelman yhtenäisestä viivasta. Arvo jonka kirjoitat tai asetat liukusäätimellä, on prosenttiosuus siveltimesi halkaisijasta. Jos otat raksin pois ruudusta, eli ladontaväljyyden pois käytöstä vaikuttaa siveltimen jälkeen se kuinka nopeasti vedät vedot. (Kuvassa ylhäällä nopea, alhaalla hidas: Hidas veto= vähemmän aukkoja jäljessä ja nopea veto=enemmän aukkoja).

ladontaväljyys

 Erikoissiveltimet

Huomioi myös, että Photoshopin uudemmissa versioissa olevilla erikoissiveltimillä (Harjaskärjet, Kuluvat kärjet ja Retussiruiskut) on aivan omat asetuksensa tällä välilehdellä. Mutta ne on helppo kokeilla vetämällä kunkin ikkunan liukusäätimistä ja kokeilemalla/katsomalla mitä jäljelle tapahtuu:

erikoissiveltimet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.