Hyvät vaihtoehdot Adoben ohjelmille

clip studio paint kurssi
Clip Studio Paint kurssi
2019/01/10
Annukka info
Blogi tauolla
2019/04/25
Näytä kaikki

Hyvät vaihtoehdot Adoben ohjelmille

vaihtoehdot_adobe

Olen tässä pari päivää seurannut Twitterissä (jälleen) herännyttä polemiikkia Adoben ohjelmien hinnoista. Samaa mieltä kritisoijien kanssa olen yhdestä asiasta: sen sijaan että pakko-ostatetaan kaikki mahdolliset ohjelmat hintaan 62 euroa/kk, olisi hienoa jos pystyisi vapaammin yhdistelemään edullisempaan hintaan vain tarvitsemansa ohjelmat omaksi paketikseen, tai että Adobe tarjoaisi edullisempia valmiita paketteja erilaisiin tarkoituksiin.

Nythän vain Photoshopin pystyy ostamaan noin 12 euron kuukausihintaan, kun muut ohjelmat yksittäin ostettuina laihduttavat lompakkoa melkein 25 e/kk. Tähän on onneksi ehkä tulossa parannus jos Kyle Websterin twiittiin on uskominen.

Siihen asti tai jos ohjelmiin ei kerta kaikkiaan ole varaa, täytyy monen pärjätä muilla, edullisemmilla tai ilmaisilla vaihtoehdoilla. Keräsin tähän artikkeliin hyviä nimenomaan ilmaisia vaihtoehtoja yleisimmin käytetyille Adoben ohjelmille.

Piirtäminen ja maalaaminen

Adobella ei ole varsinaista digimaalausohjelmaa, vaikkakin Photoshopia käytetään hommaan yleisesti. Alla vaihtoehdot, lisää voit katsoa tästä kirjoittamastani listasta.

firealpaca

FireAlpaca on sekä Macille että Windowsille löytyvä ilmainen piirustus-ja maalausohjelma, joka näyttää Clip Studio Paintin pikkusiskolta. Ohjelmasta löytyy mm. pohjia sarjakuvasivuihin ja perspektiivityökalut.

medibang

MediBangPaint ohjelman saa kaikille mahdollisille laitteille ja alustoille ilmaiseksi ja se on erittäin suositeltava varsinkin kuvittajille ja sarjakuvantekijöille. Olen kirjoittanut sen käytöstä muutamia ohjeita. Aloita vaikka tästä.

krita

Krita on avoimen lähdekoodin ohjelma ja erittäin hyvä, ehkä paras ilmainen vaihtoehto kuvittajille ja digimaalajille. Ohjelmassa myös animointi mahdollisuus. Olen kirjoittanut Kritalle paljon ohjeita, aloita tästä.

sketchbook

Autodeskin Sketchbookista tehtiin jokin aika sitten täysin ilmainen ja siinä riittää ominaisuuksia kaikkiin digipiirtämistarpeisiin. Lue lisää kirjoittamastani artikkelista.

P.S. Jos työskentelet iPadilla, löytyy appseja paljon ilmaiseksikin, mutta vahvimmat suositukset melkein kaikilta saa Procreate.

Kuvankäsittely

Kuvankäsittelyyn, Photoshopin tilalle riittää ehdokkaita ja varsinkin selaimessa toimivia kevyempiä vaihtoehtoja (katso keräämäni lista), mutta ammattimaisempaan työskentelyyn en pysty suosittelemaan kuin yhtä.

gimp

GIMP, ainoa ilmaisista kuvankäsittelyohjelmista, jossa suht hyvin toimivat kaikki tarpeelliset työkalut ja ominaisuudet. Jos rahaa on yhtään, tutustu ehdottomasti kertamaksulliseen (noin 50 euroa) Affinity Photoon!

Vektorigrafiikka

Kuten kuvankäsittelyn kohdalla, löytyy kevyempiä selainpohjaisia vektorityökaluja aika paljon, kuten esim Vectr, jolle olen kirjoittanut pari ohjetta ja Janvas. Enemmän ominaisuuksia tarjoavia ohjelmia vähemmän, mutta pari on kuitenkin tarjolla:

gravit designer

Gravit Designer, jota voi käyttää sekä netissä että ladata koneelleen. Kaikki tarpeellinen vektorigrafiikan tekoon löytyy.

Inkscape

Incscape, avoimen lähdekoodin ohjelma, jolle minulta löytyy jokunen ohje, tästä voi aloittaa. Karumman näköinen käyttis kuin edellisessä, mutta täysi varustus grafiikan tekemiseen.

Taittaminen

Adoben InDesignille on vain yksi ilmainen vaihtoehto (Jos on pikkuisen rahaa sijoittaa, pidä silmällä nyt betavaiheessa olevaa Affinity Publisheria)

Scribus

Scribus on ainokainen ilmaiseksi saatava taitto-ohjelma, jolla saa painokelpoisen julkaisun tuotettua. Olen kirjoittanut sille useamman ohjeen, alkaen tästä esittelyartikkelista.

3D-grafiikka

3D ei ole osaamiseni piirissä, joten jos joku osaa vinkata muitakin ohjelmia kuin alla olevan, niin kiitos. Adobella ei varsinaista 3D ohjelmaa ole (Fuse beta-vaiheessa) jollei Photoshopista löytyvää mahdollisuutta oteta huomioon.

blender

Suurin ja kaunein: Blender

maya

Opiskelijat ja opettajat saavat Autodeskin Mayan kolmeksi vuodeksi ilmaiseksi.

Videoiden editointi

Adoben Premierelle, After Effectsille ja Premiere Rushille löytyy paljon vaihtoehtoja, alla muutama.

hit_video

Hitfilm Express: Kattava kokoelma työkaluja koottuna yhteen.

imovie

iMovie: Yksinkertainen ja helppo työkalu, tulee Applen laitteissa esiasenettuna.

openshot

OpenShot on avoimen lähdekoodin yllättävän tehokas videoeditori.

Animaatio

Adoben Animatella on suht helppo tehdä animaatioita ja myös Photoshopia käytetään paljon animointiin. Niiden sijaan voi käyttää esim. Kritan animointiominaisuutta tai ladata varta vasten animointiin tarkoitetun ohjelman kuten:

opentoonz

OpenToonz, Studio Ghblinkin käyttämä avoimen lähdekoodin ohjelma.

Jos vasta tutustut animointiin, saattaa edellisessä olla liikaakin ominaisuuksia. Kokeile siinä tapauksessa Pencil2DAnimation ohjelmaa.

Tässä nämä, laita kommentteihin jos unohdin jotain!

Päivitys 14.5.2019: Jälleen paniikkia Twitterissä, sillä Adobe uhannut nostaa hintoja. Tääs twiitissä hyvä ja selkeä kuva sekä kertamaksullisista että ilmaisista vaihtoehdoista:

6 Comments

  1. keijo sanoo:

    Ilmainen Mischief on hyvä siksi, että se on kevyt ja tietyllä tavalla kynnyksetön piirtomuistiinpanoväline olemaan auki tarvittaessa. Sen piirtoalan saa puoliläpinäkyväksi, joten voi piirtää läpi. Piirtoalan kokoa voi muuttaa piirtäessään reunoista vetämällä, mikä on kiinnostavaa. Näyttää olevan vektoria mitä siitä piirtyy. Sormellakin saa suippokärkisiä viivoja.

    • Annukka Leppänen sanoo:

      Ai niin Mischief, hyvä kun lisäsit sen Keijo. (Tosin se ilmainen versio on hieman rajoitetumpi ominaisuuksiltaan) Sillekin olen ohjeita kirjoittanut muutaman, jos joku kiinnostuu.

  2. Affinity Publisherista on julkaistu virallinen versio. Sinänsä näppärä ohjelma, mutta vielä tarvitaan suomenkielen oikoluku-/tavutusohjelma pc:lle.

    • Arto Papunen sanoo:

      Ainakin itse saanut tavutuksen pelaamaan siinä, siihen tarvitaan se yksi suomenkielen tavutustiedosto. Valitettavasti oikoluku ei niin onnistu ainakaan windows-versiossa. Facen puolella on Affinity-käyttäjät ryhmä missä vois kysellä.

      Vähän ihmettelen ettei Publisherista tullut Suomen medioissa juurikaan puhetta kun googlaa kun kuitenkin Studiolink sillä puolen jotain uutta.

  3. Veera sanoo:

    Lisäisin listaan digimaalaamiseen vaihtoehdoksi Procreaten. Edullinen, n. 11e, erittäin helppokäyttöinen mutta silti laadukasta jälkeä tuottava.

    • Annukka Leppänen sanoo:

      Kyllä, minulta myös ääni Procreatelle jos tekee hommia iPadilla. Kiitos lisäyksestä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.