Tasomaski ja sen käyttö Clip Studio Paintissa

Lazy Nezumi Pro lisäosa
Täydellisiä viivoja
2015/01/17
Photoshopin sivellinasetukset osa 3
2015/01/24
Näytä kaikki

Tasomaski ja sen käyttö Clip Studio Paintissa

Tasomaskit Clip Studio Paintissa/Manga Studio 5:ssä saattavat olla hämmentävä kokemus jokaiselle joka on tottunut esim Photoshopin vastaaviin, koska niiden logiikka ei ole täysin samanlainen. Maskien ideahan on, että niiden avulla voi kuvainformaatiota hävittämättä/tuhoamatta piilottaa osan tasosta ja paljastaa alla olevaa tasoa. Tasomaskeja hyödynnetään kun halutaan vaikkapa yhdistää useita valokuvia samaan kuvaan, tai kun tehdään värikorjauksia ja halutaan niiden kohdistuvan vain kuvan johonkin tiettyyn osaan. Maskin voi myöhemmin halutessaan joko poistaa (jolloin kaikki palaa ennalleen alkuperäisen muotoonsa) tai muokata sitä. Photoshopissa ollaan totuttu käyttämään maskien käsittelyssä mustaa ja valkoista väriä sekä harmaan eri sävyjä, jos halutaan osittain läpinäkyvää.

Kuvassa alla on Photoshopissa maskin avulla piilotettu ylemmän tason taivas ja saatu paljastettua alemman tason taivas.

tasomaski Photoshop

Voisi siis kuvitella, että jos luomme alla olevan kuvan kaltaisen skenaarion, missä ylimmällä tasolla on valkealla taustalla viivapiirros, sen alla läpinäkyvällä taustalla ihonsävyt maalattuna ja alimpana sinisellä täytetty taso (plus ihan  alimpana ns paperitaso), että jos loisimme tasomaskin ylimmälle viivatasolle, voisimme sen alta paljastaa ihon väriä?

tasojarjestys

 Maskin teko

Kokeillaan. Valitaan Layer-paneelissa viivataso aktiiviseksi. Napsautetaan paneelin alalaidassa olevaa Create Layer Mask-painiketta. Tason kuvakkeen viereen ilmestyy maski-kuvake:

maski

Valitaan jokin sivellin ja musta piirtoväri, jolla Photoshopissa siis saa maalattua valkoiseen tasomaskiin ikäänkuin reiän, joka läpi alempi taso näkyy. CSP:ssa ei tapahdu mitään! Tässä ohjelmassa käytetään läpinäkyvää ”väriä” kun maskin alta halutaan paljastaa jotain. Jos katsot värineliöitä työkalupaletissa, huomaat että piirto- ja taustavärin lisäksi läpinäkyvällä on oma kohtansa, se jossa on ruudukko. Kuvassa sen ilmentymä Väriympyrä-paneelissa sinisellä ympyröitynä. Kuvassa myös näkyy, mitä on tapahtunut kun läpinäkyvällä on maalattu maskiin: allaolevat tasot ovat maalatun alueen osalta näkyvissä. (Iho maalattu hieman huolimattomasti, eli ei täysin peittävästi…siksi myös sen alla oleva sininen taso pilkottaa paikoittain)

lapinakyva

Nyt voit myös maalata syntynyttä aukkoa umpeen. Valitse mikä tahansa väri ja maalaa paljastuneen alueen päältä. Ihon väri katoaa ja viivakuvaa paljastuu.

maski 2

Maski valinnasta

Maskauksen voi aloittaa myös valinnan (Lue tarvittaessa myös  tämä aikaisempi artikkelini niiden teosta) perusteella. Taikasauvalla valittu miehen kasvot ja Layers-paneelin valikosta Layer mask–>Mask Selection:

maskaa valinta

Jos sensijaan valinnan teon jälkeen painat suoraan Create layer mask-painiketta, tai annat valikosta komennon ”Mask outside selection” maskataankin kaikki mikä ei ollut valittuna, tässä tapauksessa lopputulos on tämä:

Voit kummassakin tapauksessa jatkaa maskin käsittelyä tarpeidesi mukaan joko jollain värillä maalaamalla tai läpinäkyvällä maalaamalla.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam Blocking by WP-SpamShield

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.